Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

”Millainen minä olen?” KAKSI PROJEKTIA ELLA JA TOPI -työpaja ERIKA –hanke.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "”Millainen minä olen?” KAKSI PROJEKTIA ELLA JA TOPI -työpaja ERIKA –hanke."— Esityksen transkriptio:

1 ”Millainen minä olen?” KAKSI PROJEKTIA ELLA JA TOPI -työpaja ERIKA –hanke

2 28.4. 2008 2 Vantaan Tanssiopiston kaksi tanssiprojektia koulujen nuorille ja erityisnuorille  Ella ja Topi Vantaalaisille yläaste- ja lukioikäisille tyttöille ja pojille suunnattu tanssityöpaja. Pyrkimyksenä antaa tanssikokemuksia lyhytkursseilla nuorille, joita taiteen opetus ei muuten tavoita. Projekti on kestänyt 3 vuotta / yksi työpaja lukukaudessa.  Erika – hanke Vantaan Tanssiopisto, Viertolan vastaanottokoti ja Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut käynnistivät Taikalampun osana Erika -hankkeen, jossa vastaanottokodin yli 12 -vuotiaille nuorille tarjottiin mahdollisuus osallistua kerran viikossa tanssi- ja ilmaisuopetukseen. Projekti kestänyt kaksi vuotta.

3 28.4. 2008 3 Ellan ja Topin taustalla NUORETTANSSINOPETTAJAT

4 28.4. 2008 4 ERIKA –projektin uusi yhteisöllinen työskentelytapa nuoret ohjaajat tanssin- opettajat

5 28.4. 2008 5 Oppilaspalaute ”No et saa tehä kaikennäköist kivaa kun ei oikei muuten tui tehtyy mitään tollasi juttui.” oppilas 2007

6 28.4. 2008 6 Ellan ja Topin lähtökohtia  Feministinen filosofia  Dialogissa pedagogiikka  Taiteellinen oppimisprosessi

7 28.4. 2008 7 Ajattelun lähtökohta  Feministinen filosofia, tietoteoria ja käytännön toiminta ilmenevät purkamisen ja rakentamisen projekteina.  Ns. ”kolmannen aallon” feminismi huomioi naisten välisiä eroja ja käsitteellisen työkalujen hahmottamista.

8 28.4. 2008 8 Filosofi Luce Irigaray  Luce Irigarayn projektin lähtökohtana on filosofinen sukupuolieron tematiikka - eettinen, rakkaus ja naisellinen.  Sukupuoliero määrittää Irigaryn mukaan tapaamme hahmottaa ja jäsentää todellisuutta.  Sukupuolten dynaaminen jäsennys syntyy ja neuvotellaan symbolisen toiminnan tasolla (Oksala 2005).

9 28.4. 2008 9 Feministinen filosofia – Judith Butler  Judith Butlerille sukupuoli rakennetaan, tehdään ja suoritetaan. (Butler 2006, Pulkkinen 2000).  Sukupuolen esittäminen, performatiivisuus, merkitsee, että sukupuoli suoritetaan toistamalla tuttuja eleitä ja että sukupuolen voi ymmärrettävästi suorittaa, koska on olemassa kulttuurisesti vakiintunut ”eleistö”.

10 28.4. 2008 10 Mitä kokemuksia Ellassa ja Topissa  Työpajojen eri ikäiset nuoret olivat kiinnostuneita ja innostuneita tyttö ja poika - teemasta (yläaste, kymppiluokat, lukioluokat).  Työpaja tavoitti ”uusia” nuoria taiteen perusopetuksen ulkopuolelta.  Nuorten kehollisuus, ilmaisu ja minäkuva peilautui harjoittelussa. Subjektiviteetti vahvistui – millainen minä olen.  Sekä yksilö- että yhteisötyöskentely vahvistuivat.

11 28.4. 2008 11 Mitä kokemuksia Ellassa ja Topissa  Kehollisuus, fyysisyys ja ”kehon hiljainen tieto” tuli käyttöön.  Leikin avulla päästiin luontevalla tavalla tyttö ja poika teemoihin.  Sukupuolisuuden lähestymisen keinoina käytettiin etäännyttämistä että intiimiä.  Koulu toimii yhteiskunnan malli ja mitä koulussa tuodaan esiin peilautuu koko yhteiskunnassa ilmeneviin suhteisiin esim. sukupuoliroolit.

12 28.4. 2008 12 Lähteet  Aaltonen Sanna, Honkatukia Päivi (toim.) (2002 ): Tulkintoja tytöistä. Nuorisotutkimusseura. Tietolipas 187 / SKS. Tampere: Tammerpaino.  Butler, Judith (2006): Hankala sukupuoli. Feminismi ja identiteetin kumous. Suom. Tuija Pulkinen – Leena –Maija Rossi.Helsinki:Gaudeamus.  Lehtinen, Virpi: Luce Irigarayn filosofinen hanke- etiikka, rakkaus, naisellinen. Anttonen, Anneli, Lempiäinen Kirsti, Liljeström Kirsti (2000): Feministejä – Aikamme ajattelijoita. Tampere: Vastapaino.  Lähteenmaa, Jaana (2000) Tyttöjä pelastamassa – mistä ja miksi? Aaltonen Sanna, Honkatukia Päivi: Tulkintoja tytöistä. Nuorisotutkimusseura. Tietolipas 187 / SKS. Tampere: Tammerpaino.  Oksala Johanna & Laura Werner (2005). Feministinen filosofia. Tampere: Gaudeamus.


Lataa ppt "”Millainen minä olen?” KAKSI PROJEKTIA ELLA JA TOPI -työpaja ERIKA –hanke."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google