Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Radikalisoitumisen ehkäisy oppilaitoksissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Radikalisoitumisen ehkäisy oppilaitoksissa"— Esityksen transkriptio:

1 Radikalisoitumisen ehkäisy oppilaitoksissa
Anni Murtokangas ja Anna Tausta

2 Materiaali kouluille radikalisoitumisen ehkäisemiseen oppilaitoksissa
Tämä paketti on suunniteltu oppilaitoksille käytettäväksi esimerkiksi opettajankokouksissa. Tämän paketin avulla koulut saavat tiivistetyn tiedon siitä, mitä radikalisoituminen on ja kuinka sitä voidaan ennaltaehkäistä. Lisäksi paketti sisältää työskentelyrungon, jonka avulla jokaisen vuosiluokan opettajat voivat pohtia konkreettisia keinoja radikalisoitumisen ehkäisemiseen omien oppilaidensa kanssa. Lopussa on koonti siitä, mitä tehdä huolen herätessä.

3 Sisältö - aloitusluento koulun henkilökunnalle. Käydään läpi mitä on radikalisoituminen ja miten sitä voidaan tutkimustiedon mukaan mahdollisesti ennaltaehkäistä koulussa. - aloitusluennon jälkeen jokainen vuosiluokka saa tehtäväkseen luoda omalle vuosiluokkatasolleen sopivan tuntimallin, jonka avulla radikalisoitumista voidaan käsitellä ikäluokkaan sopivalla tavalla - toimintasuunnitelma mikäli huoli oppilaasta herää.

4 Mitä tarkoitetaan radikalisoitumisella?
Väkivaltainen ekstremismi = aatemaailmalla perusteltua väkivallan käyttöä tai väkivallalla uhkaamista. Väkivaltaiset ääriliikkeet = yhteiskunnalliset liikkeet, joilla pyrkimys tai valmius ajaa asiaansa väkivalloin. Väkivaltaista ekstremismiä kannattavat yksilöt = eivät aina kytköksissä järjestäytyneisiin.

5 Miten radikalisoituminen näkyy?
Väkivaltaisen ekstremismin ilmenemismuodot : Terrorismi Poliittiset murhat Vigilantismi Sabotaasi Mielenosoitusväkivalta Äärioikeisto Vasemmisto (anarkismi) Salafi-jihadismi Kouluampujat ovat toistaiseksi tuhoisin väkivaltaisen ekstremismin muoto 2000-luvun Suomessa. Taustalla usein mielenterveyden ongelmia. Tulevaisuuden huoli: Laajempi kansanryhmien välinen polarisaatio

6 Miten radikalisoitumista voidaan ennaltaehkäistä?
Valtaosa oppilaista joutuu jossain vaiheessa todistamaan maailmanlaajuisia kriisejä, terrori-iskuja sekä erilaisia konflikteja mm. median kautta ->Lapset ja nuoret tarvitsevat tukea näistä tapahtumista aiheutuvien tunteiden, kysymysten ja ajatusten käsittelyssä Monet koulut eivät kuitenkaan tarjoa nuorille riittävästi mahdollisuuksia käsitellä kiistanalaisia aiheita, kuten ääriliikkeitä, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, lasten hyväksikäyttöä tai sukupuolista suuntautumista, koska niiden opettamista pidetään liian haastavana Uusia kiistanalaisia aiheita syntyy kaiken aikaa – jos nuoret oppivat käsittelemään kiistanalaisia aiheita nyt, heillä on paremmat valmiudet käsitellä niitä myös tulevaisuudessa Ennaltaehkäisyn kannalta avoin keskustelu vaikeistakin aiheista on erittäin merkityksellistä!

7 Mitkä tekijät altistavat radikalisoitumiselle?
Altistavia tekijöitä: Epäoikeudenmukaisuus ja syrjintä (koulun vaikutusalueella) Vieraantuneisuuden tunne (koulun vaikutusalueella) Henkilökohtaiset menetykset (koti) Psyykkiset tai sosiaaliset ongelmat (oppilashuoltoryhmä, ulkopuoliset hoitotahot) Valtiovallan ja viranomaisten toimet Sosiaalisen ympäristön merkitys on vahva, sillä suuri osa lähtee mukaan ystävien tai sukulaisten kanssa tai perässä.

8 Pohtikaa yhdessä Miten koulussanne edistetään tasa-arvoa?
Millä tavoin koulussanne pyritään vahvistamaan osallisuuden ja kuuluvuuden tunteita? Pohtikaa asioita seuraavien suhteiden kautta: opettaja-opettaja/johto oppilas-oppilas opettaja-oppilas opettaja-huoltaja(t)

9 Tehtävä vuosiluokille
Miten radikalisoitumiseen liittyvät aiheet nousevat esiin oman vuosiluokkanne opetusryhmissä? - Oppilaat kysyvät ja kertovat peloistaan silloin, kun on sattunut esim. terroriteko tai lastenuutisten yhteydessä - myös vitsillä sanotut asiat ohjaavat asian käsittelyyn Miten voisitte keskustella yhteiskunnallisista asioista oppilaidenne kanssa? - Lastenuutisten jälkeen usein keskustellaan asioista, joita niissä käsitellään. Niissä on usein myös hyvin selitetty ja käsitelty myös terrorismia ja maailman tapahtumia. Toki myös historian ja uskonnon tunneilla käsitellään kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyviä aiheita. Miten te lisäätte osallisuuden ja kuuluvuuden tunteita ryhmässänne? - Erilaiset opetusryhmät, ryhmäytymisleikit ja yhdessä oppiminen. Eri opettajan johdolla vedettyjä oppimiskokonaisuuksia.

10 Mitä teen jos huoli herää?
Keskustele ensin oppilaan kanssa ja ole yhteydessä huoltajaan Pyydä huoltajalta lupa konsultoida oppilashuoltoryhmää Käsitellä teemaa luokassa yleisesti Tilanteen mukainen arvio siitä, tarvitseeko olla suoraan yhteydessä poliisiin tai lastensuojeluun.


Lataa ppt "Radikalisoitumisen ehkäisy oppilaitoksissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google