LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TAITOTASO 1 = ALKEISTAIDOT
Advertisements

Raha taseessa Talousdemokratian keskustelutilaisuus Old Bankissa, Turussa Patrizio Lainà Suomen Talousdemokratia ry:n puheenjohtaja.
Animäälit Syysretkellä Näsijärven rantamaisemissa Mopot parkissa ja homma voi alkaa. Komia rivistö, vaikka osa ei edes mahtunut kuvaankaan.
MAITOTUOTTEET!.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Tikkurila 10 The City of dreams
Ruuansulatus Bg9/TH Hampaat maitohampaat, pysyvät 20 32
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
Maitotuotteet: JUUSTOT
Metropolia Ryhmien työstöt. Aforismeja Yhdessä et ole yksin Korkea laatu opiskelijan Metropoliaan ajaa Avoimuus päivässä pitää työterveyslääkärin.
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Erittäminen /ulostaminen
Sanomalehti mainonnassa
Mimmi oon tyär. Mimmi oon kakstoista vuotta. Mimmi assuu Svansteinissä. Mimmi käypii kuuenessa luokassa Svansteinin koulussa.
Reconos Karelia Golf Jäsentutkimus Reconos Kuinka usein pelasit golfia kotikentällä viime pelikaudella? Karelia Golf Jäsentutkimus 2014.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Palautekysely Oodi- tuen käyttäjille 2012 Yhteenveto Oodi-tuen käyttäjille suunnatusta palautekyselystä Opiskelijarekisteri / Marjo Naumi / Palautekyselyn.
Thoraxin ja vatsan alueen anatomiaa CT-leikekuvissa
Päähenkilö Köpi huomaa yliopiston käytävällä ilmoituksen opiskelijabileistä. Köpi näyttää hullaantuneelta..
Diabetes.
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
4. Syntymän jälkeen.
Päivänavaus Rukous on silta Joskus sisimpäämme kasvaa ilon kukkamaa. Kaikki on niin hyvin, että ihan naurattaa. Silloin tuntuu, että rukouskin.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Nestetasapaino.
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Maissirehu nautojen ruokinnassa
Ykkössuunnitelma ja varasuunnitelmat
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Aina ei voi valita mitä syö
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Diabetes eli sokeritauti
Paksusuolensyöpä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Kanahaukka.
Puhutaan rahasta Pieniä dialogeja.
MÄ SANOIN HILJAA! MITÄOSAA SÄ ET TAJUNNU??
Vesirokko.
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
RUOKAVALIOT Hieman laktoosi-intoleranssista Herkullinen lehti
Hyvinkään suun terveydenhuolto
OULU Uusi suunta työelämään –kokeilu OSATYÖKYKYISEN TYÖTTÖMÄN TYÖNHAKIJAN ASIAKASPROFIILIA KARTOITTAMASSA Tanja Turtiainen.
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Lypsylehmä.
Nuoret ja trendit -tutkimus
Itsenäistymistä tukemassa asumisen haasteet
Esityksen transkriptio:

LAKTOOSI-INTOLERANSSI

YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta Laktoosi-intoleranssi ei ole mikään sairaus, vaan alkuperäinen tilanne ihmisen laktaasi-entsyymin toiminnassa Laktoosi-intoleranssi esiintyy noin joka viidennellä suomalaisella ja se on periytyvä ominaisuus Voi puhjeta minkä ikäisenä vain, syntymästä lähtien ilmenevä laktaasi- entsyymin puutos on erittäin harvinainen

OIREET Vatsaa turvottaa ja on ilmavaivoja. Usein esiintyy myös löysiä ulosteita ja epämääräisiä vatsakipuja Oireet johtuvat maitosokerin kulkeutuessa ohutsuolen läpi paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen Oireet ovat yksilöllisiä ja riippuvat maitotuotteiden käytön määrästä

RUOKAVALIO Useimmat pärjäävät vähentäessään normaaleja maitotuotteita, vaikka eivät lopettaisi niitä kokonaan. Laktoositon tai vähälaktoosinen (HYLA-tuotteet, Into-tuotteet) Myös soijavalmisteet sopivat laktoosi-intolerantikoille Kaurasta ja riisistä valmistetaan myös maitotuotteita vastaavia elintarvikkeita Laktoosi-intoleranssissa voidaan käyttää myös entsyymivalmisteita, joita on kapseli- ja tablettimuodossa

KOKEMUKSIA ”Mä olen asian kans eläny 10 vuotta. Ja tämä on oikeesti aika ''heppo'' tauti. Tosi paljon nykyään saa ihan täysi laktoosittomana kaupasta ja kaiken voi tehdä laktoosittomana.” ”Olen tohon laktoosittomaan maitoon yrittänyt tottua nyt parin päivän ajan, eikä se kyllä maistu samalta kun tavallinen. Mun mielestä siis. Mä olen tähän asti paljon käynyt ulkona syömässä, kavereiden kanssa kahvilla jne, mutta ne arjen pienet ilot tuntuvat nyt aivan ylitsepääsemättömän vaikeilta tän ongelman takia.”

RUOKASUUNNITELMA Oleellista on muistaa käyttää vähälaktoosisia/laktoosittomia tuotteita Ateriamäärä ja energiamäärä suositusten mukaiset