Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig 2015-2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Advertisements

Ruoka-allergioiden ja –yliherkkyyksien esiintyvyys ja riskitekijät 0-4-vuotiailla lapsilla Suomessa Etelä-Karjalan allergiatutkimus.
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
KASVIKSET.
salaatti Näpäytä tästä, kun olet löytänyt kuvasta kymmenen sanaa ja osaat ne.
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Allergiat.
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 1 Mitä omasta lääkkeestään on syytä tietää? Lääkekasvatustunti 4–6-luokkalaisille Oppimistavoite:
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Tunteiden voima Hurtig Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe: Kirjoita nimesi lapun yläreunaan Selitä mitä tarkoittaa: a) Skitsofrenia b) Paniikkihäiriö.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
Kertaus 1.Mitä asioita on otettava huomioon liikuntaharrastusta aloittaessa? 2.Millä tavalla venyttelisit ennen harjoitusta? 3.Miksi saunassa ei saa pitää.
Allergiaohjelma puree - vähenevätkö erityisruokavaliot ? Ammattikeittiöosaajat ry Lahden ammattilaisseminaari 20. – Ruokapalvelujohtaja Pirjo.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 2 Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? Lääkekasvatustunti 7–9-luokkalaisille Oppimistavoite: Tavoitteena.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
♣♦♥♠ NT VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA Kirjan sivut ja ♣♦♥♠ NT 1Bridgen peruskurssi 2. oppitunti.
LÄHTEET Hengitysliitto, 2009 TherapiaFennica-lasten allergiat, 2009 Käypä hoito – suositukset,
HURTIG Hyötyä ja haittaa auringosta. Kertaus 1. Mitä kuuluu päivittäiseen hampaiden hoitoon? 2. Mikä on karies? 3. Miksi happohyökkäys on haitaksi.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
1. Monimuotoinen terveys
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
1. Monimuotoinen terveys
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Aina ei voi valita mitä syö
TE1 Terveyden perusteet
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Suomi 1B Torstai 14. huhtikuuta 2016.
TERVEYSTERRORISMI.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Terveystiedon ainereaali
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
Kotitehtävä, tehtävä 1.
Finský intensivní Titta Hänninen.
TE3 HYVINVOINTITEKNOLOGIA
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Terveysväittämät.
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Ideaa lukemiseen Taina Kylmänen/OSAO
Omppu-diplomi ja Omppu-kokoelma
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Hypotenuusa Muistathan, että hypotenuusa on suorakulmaisessa kolmiossa
Vieraiden kielten opiskelusta
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
3.lk vanhempainilta.
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Pelitavallinen teema / harjoittelun raportointi AVK-seurantatapahtumat
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig

Kertaus 1.Millä tavoin elintarvikkeiden pakkausmerkinnät auttavat sinua huolehtimaan terveydestäsi? 2.Mitä vierasaineita ruoissa voi olla? 3.Mitä tarkoitetaan luomu- ja geeniruoalla? 4.Matkustaessa on kivaa tutustua maan ruokakulttuuriin, mutta mitä tulee ottaa huomioon terveytesi turvaamiseksi? 5.Mieti mainosten elintarvikkeita; mitä tuotteita mainostetaan terveyden avulla?

Erityisruokavaliot Jokaisella ryhmällä on joku erityisruokavalio: 1)laktoosi-intoleranssi, 2)maitoallergia, 3)keliakia ja 4)vilja-allergia. Ryhmä suunnittelee kyseiselle erityisruokavaliolle eväskorin Vire- kirjaa (s.200 ->) apuna käyttäen. Ryhmät esittelevät valmiit eväskorit muille, jolloin he kertovat, mitä kyseisessä ruokavaliossa on otettava huomioon.

Tehtävä Tee vihkoosi seuraava taulukko ja täytä. Vire- kirjan sivu 202 toimii apuna. Laktoosi- intoleranssi Maito allergia KeliakiaVilja-allergia Aiheuttaja Syy Kenellä Oireet Hoito Todetaan

Laktoosi-intoleranssi vai maitoallergia?

Keliakia vai vilja-allergia?

Ristiallergia = allergia, jossa elimistö sekoittaa ruoan ja siitepölyn Koivun siitepölyn kanssa ristiin allergisoivia (koivuallergikko saa oireita) syödessään: Hasselpähkinä ja saksanpähkinä Omena, päärynä, persikka, kiivi, luumu, kirsikka Porkkana, palsternakka, tomaatti, paprika, lanttu, selleri Herneet, pavut Kaneli, inkivääri, kurkuma, anis, korianteri, fenkoli, pippurit, sinappi, persilja

Kotitehtävät Lue kappale ” Erilainen ruokavalio –sairauden hoitoon” ja tee kappaleen lopusta sivulta 203 löytyvät tehtävät 1-5 vihkoosi. Etsi saamasi monisteen sanasokkelosta 9 tyypillistä allergeenia(= allergisen reaktion aiheuttajia).