Ikäihmisten surutyön erikoispiirteet ja arjen keinoja eteenpäin : 21.-22.4.2016 Tampere Surukonferenssi Liisa Salmenperä TtT, työnohjaaja,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
Advertisements

TtT, työnohjaaja, psykoterapeutti
Ajatuksia elämästä .....
MOTIVAATIO JA LIIKUNTA
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Psykologinen kehitys aikuisiässä
Ystävän avulla apua yksinäiseen arkeen
Ajatuksia elämästä..
Ikääntyminen ja vanhuus
Naisen elämänkaari ja henkinen hyvinvointi
Ikääntyneiden asemaan liittyvät voimavarat (kollektiiviset voimavarat)
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 1/5
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Aggressiontunne Luento nro 1..
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
ELÄMÄN LOPPUVAIHEESEEN
Kaksoisloukkaantuminen (Ben Furman & Tapani Ahola)
Koulussa elämää opettelemassa
Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin
Riippuvuus tupakoinnista
Traumaattisen menetyksen ja surun tuoma muutos lapsen elämässä
Ympäristö on puoli ruokaa Ikäihmisten kuntoutumista tukevat hoito- ja toimintaympäristöt hanke 2006 – 2008 Ikäihmisen hyvä elämä – ympäristön merkitys.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
- Emotionaaliset muutokset vanhuudessa
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Vanhusneuvostojen seminaari Oulu Vanhustyön pastori Markku Palosaari.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Uuden suunnitelman äärellä Hämeenlinnassa
Terveyden määritelmät
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Reformaatio ja pyhäkoulu
Mielenterveyden häiriöt
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Identiteetti ja itsensä hyväksyminen
Ajatuksia elämästä .....
Itsetuhoisuus - usein oire MT häiriöstä
Eläkeikäiset.
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
TYÖRYHMIEN YHTEENVETO SYÖMISHÄIRIÖPÄIVILLÄ
Opintopsykologi Katja Hietanen
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 10. Toimiva arki
Maahanmuuttajien ja pakolaisten suru
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Auttava keskustelu
Kaiken mitä kerran rakastin, mille elämäni rakensin, kaiken luovutan
Itsenäistymistä tukemassa asumisen haasteet
Esityksen transkriptio:

Ikäihmisten surutyön erikoispiirteet ja arjen keinoja eteenpäin : Tampere Surukonferenssi Liisa Salmenperä TtT, työnohjaaja, psykoterapeutti Harjunrinne 1, SALO p ,

NUORUUS: KESKI-IKÄ: VANHUUS : Keski-iän vanhuus Vanhuuden nuoruus Kuolema kuuluu luonnollisena osana vanhuuteen, on demokraattisin asia maailmassa. On elämän luonnollisin jatko, suuri tuntematon. Ikäihmiset väistämättä ajattelevat useammin elämän loppumista kuin nuoret ihmiset. Psykologisena kehitystehtävänä on tulla sopuun eletyn elämän kanssa.. ELÄMÄN KAARET ja KUOLEMA: Nuoruuden ilot jatkuu.. Lähde: ET-lehti 14/2005, s.22-25, muotoiltu LS

IKÄIHMISET JA SURUN erityispiireitä: Pitkä yhteinen taival-> puolisosta on tullut osa omaa identiteettiä. Kuka minä nyt olen leskenä? Turvattomuus/avuttomuus- kuka hoitaa minua, mitä jos jotain tapahtuu? Omat sairaudet voivat aktivoitua ja terveys huojua! Kuka hoitaa arjen asioita, missä asun, tietokone, auto, laskut, ruuat, älypuhelin jne. Surun läsnäolo, kaipaus, ikävä ja lohduttomuus Yksinäisyys on kuitenkin usein vaikeinta kestää!

IKÄIHMISET JA SURUN erityispiireitä: Aikuiset lapset, ovatko hoitamassa tai kaukana? Sosiaalisen verkoston muutokset; jotkut unohtavat, tulee uusia ystäviä. Elämän tarkoituksettomuuden tunne, masennus, pelot ja ahdistus, jopa suisidaaliset ajatukset Usein tarkastellaan elämään kuoleman perspektiivistä, ja summataan mitä saatu aikaiseksi.

MUUTOKSEN VIRTA: KIELTÄMINEN TUNNEREAKTIOT MUISTELU VIHAN VAIHE VÄSYMINEN SOPEUTUMINEN Vedenkivi & Salmenperä 2005 TUTKIMINEN INNOSTUS Arkirutiinit pelastavat, syö, nuku ja liiku Toivo herää! IHME-kysymys, Voimaantumisen polku, Pienet askeleet eteenpäin Vihan käsittelyä, mille kiukkusi näyttää? Selviytymiskeinojen lisääminen Kohtaaminen ja kuunteleminen, rinnalla kulkeminen

Kysymyksiä: Millainen on surevan kunnioittava kohtaaminen? Miten osoitat myötätuntoasi surevalle ihmiselle? Minkälaiset teot ja sanat lohduttavat surevaa? Mitkä arjen pienet asiat tuovat toivoa? Miten autat surevaa eteenpäin?

Arkionnellisuus: Syntyy, siitä että on: (Markku Ojanen) 1) joku jota rakastaa, ja joku joka rakastaa 2) työ/opiskelu/ jota tekee, on mielekästä 3) harrastus, jossa ihminen voi käyttää lahjojaan 4) riittävän hyvän terveyden kokeminen 5) kuuluu yhteisöön 6) omien arvojen mukaan eläminen 7) perusonnellisuus nousee arkipäivän tyytyväisyydestä * Positiivisen elämänasenteen vaikutus voi pidentää elinikää jopa 7-10 vuotta! 40 % onnellisuudesta on ihmisen omissa käsissä Omat ajatukset ja elämänasenne! Mattila & Aarninsalo 2009, Onnentaidot.

HYVÄÄ KESÄN ODOTUSTA!