ALKOHOLISMI Jenni & Julia 2A. Yleisesti  Alkoholismi on krooninen sairaus, jossa elimistö tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta  ominaista alkoholin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Advertisements

Masennus eli Depressio.
TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen.
Työskentely kuumassa KESÄKUU. Helle kuormittaa elimistöä erityisesti fyysisessä työssä Elimistö kuivuu, jos hikoilussa mene- tettyä nestettä ei korvata.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Terveyskeskuslääkärin näkökulma moniammatilliseen yhteistyöhön Markus Partanen, Runosmäen-Mullin terveysaseman vastaava lääkäri, PPPR- hankkeen Turun kehittämisosion.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
Suun terveydenhuolto Rovaniemi. Järkevä työnjako Hammashoitajan tehtävänkuva → Hammashoitajat ja lähihoitajat vastaavat omalta osaltaan potilas- ja työturvallisuudesta,
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Ahdistuneisuushäiriöt vanhuusiässä Karjalatalo Avauspuheenvuoro Geriatrian ja psykiatrian el Eeva Hölttä.
Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2015 Jari Kannisto Kehityspäällikkö
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Tiedonhaku Tiedonhaun käsite ja menetelmät 2. Ryhmätyö 2 ● Muodostetaan 4 henkilön ryhmät ● Keskustelkaa millä tavoilla käytätte internetiä ‒ selailua.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Riippuvuudet Yhteiskunnalliset vaikutukset ja hoitomuodot Nikke Laaksonen ja Sakke Palokangas.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Suhdannevaihtelut.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
Mielenterveyden häiriöt
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Lääkeaine Kemia.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
Eutanasia s
SYÖMISHÄIRIÖ Janne, juho, pate ja nico.
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
6.4 Liikunnan merkitykset
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Alkoholi Kpl 24.
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Huumeet.
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
Unissakävely.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Ruokatrendit.
SEPELVALTIMOTAUTI ..
NUORUUS PS2 LAJM.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Hoito ja ohjaus Tekijä Tuuli Hämäläinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
NIKOTIINI-RIIPPUVAISUUDEN HOITO
SYÖPÄ.
Huumeet.
Psyykkinen terveys.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Työhönopastus ja perehdyttäminen
Lukutaito ja syrjäytyminen
KYSELY LAPIN NUORILLE 2014 Lapin aluehallintovirasto kartoitti nuorten mielipiteitä kuntien heille tarjoamista palveluista Lapin aluehallintovirasto: Sirpa.
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen jaosto: Psykoterapia-aiheesta Palkon suositukseksi
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
A2-kieli-info.
KanDee-hanke-Kansalaisten elvytystaidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle ( )
Mielenterveys ja päihdestrategia 2012
Ajanhallinta opiskelussa
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Esityksen transkriptio:

ALKOHOLISMI Jenni & Julia 2A

Yleisesti  Alkoholismi on krooninen sairaus, jossa elimistö tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta  ominaista alkoholin jatkuva, usein toistuva tai pakonomainen käyttö riippumatta käytön aiheuttamista sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista  Suomessa on arvioitu olevan noin alkoholin riskikäyttäjää.  Alkoholiriippuvuus kaikkine seuraamuksineen keskeinen kansanterveydellinen ongelma  noin 10–15 % miehistä kärsii jossain elämänsä aikana alkoholiriippuvuudesta  naisten kärsimä alkoholiriippuvuus viime vuosina selvästi yleistynyt   mm. nykyinen alkoholin saatavuus ja hinta vaikuttavat ongelman yleisyyteen

 Alkoholiriippuvuuden kehityttyä henkilölle on ominaista  että alkoholia käytetään suurempia määriä tai pitempään kuin mitä tarkoituksensa oli aloittaessaan alkoholin käytön  kykenemättömyys halustaan huolimatta vähentää tai lopettaa alkoholin käyttöä  Humalatiloihin voi liittyä sammumista ja muistikatkoksia  Alkoholiriippuvuudesta voi koitua ristiriitoja läheisten kanssa, avioero, vaikeuksia työelämässä, taloudellisia ongelmia, rattijuoppous, rikkeitä tai rikoksia  Usein huomattava osa henkilön ajasta kuluu alkoholin hankkimiseen, käyttöön tai käytöstä toipumiseen  kiinnostus muihin harrastuksiin vähenee, masennus, univaikeudet ja ärtyisyys lisääntyvät Alkoholismin kehittyminen

 Perinnölliset tekijät ovat tärkeässä osassa erityisesti nuoruudessa alkavassa alkoholismissa  Hyvä alkoholin sietokyky tai vaikeus tunnistaa humaltumisensa astetta (tai kummatkin) ovat rakenteellisia riskitekijöitä, jotka altistavat alkoholiriippuvuuden kehittymiselle  Monet psykiatriset häiriöt lisäävät alkoholin ongelmakäyttöä ja alkoholiriippuvuuden kehittymisriskiä, koska alkoholin käyttöön turvaudutaan usein eriasteisten ahdistus-, pelko- ja masennusoireiden lievittämiseksi  usein etenkin jaksottaisen alkoholin käytön taustalla voi olla hoitamaton, vakava depressio (masennustila) tai kaksisuuntainen mielialahäiriö

Seuraukset terveydelle  Runsaaseen ja pitkäaikaiseen alkoholinkäyttöön liittyy paljon terveydellisiä ongelmia kuten  hikoilua, keskittymiskyvyttömyyttä, ärtyneisyyttä, sydämen tykytystä, unettomuutta, janon tunnetta, ruokahaluttomuutta, ripulia, suolen huonoa toimintaa ja ummetusta, yleiskunnon laskua ja ennenaikaista vanhenemista  myös elimellisiä sairauksia kuten maksakirroosia tai aivomuutoksia  Näillä sairauksilla voi olla dramaattisia vaikutuksia mm. tasapainoaisteihin ja näkökykyyn hämärässä  altistaa myös sydänlihasvauriolle ja vartalolihasten rappeutumiselle  Alkoholi altistaa myös monille syöville (ainakin suuontelon, nielun, kurkunpään ja ruokatorven sekä maksan ja suoliston syöpiä, sekä naisilla lisää riskiä sairastua rintasyöpään)ainakin  Alkoholin runsaan nauttimisen vaikutukset aivoihin ja hermostoon  saattaa aiheuttaa aivovaltimoiden tukoksia ja repeämiä, mikä voi johtaa aivoja vioittavaan hapen puutteeseen  vahva humalatila voi johtaa aivovaurioon etenkin nuorilla, koska heillä veren sokeri laskee liian alas ja aivojen energian saanti estyy  alkoholi estää uusien neuroneiden ja niiden välisten yhteyksien syntymisen, mikä johtaa alkuvaiheessa muisti- ja oppimisongelmiin ja myöhemmin jopa aivojen surkastumiseen  Vaikutukset mielenterveyteen  alkoholisteilla esiintyy normaalia enemmän masennusoireita

Hoito  Alkoholismin ja varsinaisen alkoholiriippuvuuden kehittyminen kestää usein vuosikausia  on yleistä, että henkilö kieltää ongelmakäyttönsä tai vähitellen lisääntyvän riippuvuutensa  mitä aikaisemmin henkilö kuitenkin kykenee tunnistamaan ja ottamaan vakavasti lisääntyvän ongelmakäyttönsä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän voi oppia hallitsemaan alkoholinkäyttönsä ja välttämään varsinaisen alkoholiriippuvuuden ja alkoholismin kehittymisen  Milloin hoitoon  Jos ei kykene omin avuin lopettamaan alkoholin ongelmakäyttöään  kannattaa aina kääntyä lääkärin, psykologin, mielenterveystoimiston tai A-klinikan puoleenA-klinikan puoleen  Ammatillinen hoito koostuu erityyppisistä psykoterapioista sekä lääkehoidosta  lääkehoidossa käytetään ensi sijassa mielialalääkkeitä, alkoholin käytön estävää disulfiraamia (Antabus) tai alkoholin humalluttavia vaikutuksia ja siten joillakin retkahdusta estävää naltreksonia tai nalmefeeniä

Lähteet juo/mita-tilastot-kertovat-suomalaisten-alkoholinkaytosta-