Otsikkoesseen kirjoitusprosessi. Prosessin työvaiheet 1. Aineistoon ja tehtävänantoihin tutustuminen 2. Valitun tehtävän avaaminen 3. IDEOINTI 4. Näkökulmien.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio | Opinnäytetyön aihe
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
ÄIDINKIELEN YLIOPPILASKOE
Eeva-Leena Aittoniemi
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Tieteellisen tekstin kirjoittamisvaiheet
Kommentti ÄI1.
Referointi ja referaatti
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Palautetaidot ja opponointi
Palautetaidot ja opponointi
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN Rinna Toikka.
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Aine ei noudata riittävästi tehtävänantoa.
Tekstin teko Tuula Marila
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Vaikuttava puhe 1. Logos 2. Ethos 3. Pathos
 aihealue on selkeästi rajattu ja rajausta on perusteltu  valittu näkökulma on innovatiivinen ja uutta luova  käsiteltävä aihe on kuvattu tarkoin mutta.
Tuula Marila PROSESSIKIRJOITTAMINEN. Tuula Marila Kirjoittaminen on monivaiheinen prosessi 1.Valmistautuminen -muistin virkistäminen ja.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Runon erittelyä tekstitaitokokeessa
Essee – tekstien jalokivi
Esseen kirjoittaminen
Opiskelutekniikan palaute Analyysin tekeminen systemaattisuus: –tehtävänannon tarkka lukeminen –kurssipäiväkirjan asioiden kertaaminen –oppimispäiväkirjan.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teemaseminaari  Tutkimusaiheen valinta –keskustellaan seminaarin osallistujien pohtimista aihepiireistä –rajataan aihetta.
Palautetaidot ja opponointi Rinna Toikka. Opponoinnin tarkoitus Oppia lukemaan kriittisesti Laajentaa näkökulmaa Synnyttää tieteellistä keskustelua Auttaa.
Esseekokeen aihepiirit ja tekstilajit TÄRPPEJÄ ÄIKÄN ESSEEKOKEESEEN?
RAKENNE TARKOITUKSEN MUKAAN! Asiatekstin tyypillisiä rakennemalleja 1 Sari Toivakka.
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
JOHDANTO.
Kirjallisuuden käsitteitä
KANDIDAATTISEMINAARI JA TUTKIELMA KATVRA30 (10 op) Syyslukukausi 2017
Kieli itseilmaisun välineenä
Palautetta luentojen reaktiopapereista
Asiatekstin rakennemalleja
Ideoinnista ja suunnittelusta liikkeelle!
Tutkielman teko-ohjeet
Essee – tekstien jalokivi
Lukijasta kirjoittajaksi
Aineistoaine Särmä s. 359 Vastaa Särmä-kysymyksiin TK:sta s. 96
Tekstitaidon ylioppilaskoe
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
ÄIDINKIELEN SÄHKÖINEN YLIOPPILASKOE
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Mitä tehtävänanto voi määrätä?
ASIANTUNTIJAESITYKSEN LAATIMINEN
Luova kirjoittaminen 1. Kirjoita 5 minuuttia ensimmäisestä mieleen tulevasta aiheesta. Miltä kirjoittaminen tuntui? Oliko vaikeaa saada kirjoittaminen.
Asiatekstin rakennemalleja
Tietoa välittävä puheenvuoro
AI8 Argumentatiiviset tekstit
ESSEE.
Vaikuttavan tekstin erittelyä = argumentaatioanalyysi
AI8 muistiinpanot Ti
Kirje, sähköposti, blogi
Aineistosta kirjoittaminen
Tekstitaitovastauksen kertausta
Tekstin jäsentely-malleja
Kirjoittamisen perusoppeja
GRADUAHDISTUS Minna Nevala.
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
ESITELMÄ OMALTA AMMATTIALALTA
Esityksen transkriptio:

Otsikkoesseen kirjoitusprosessi

Prosessin työvaiheet 1. Aineistoon ja tehtävänantoihin tutustuminen 2. Valitun tehtävän avaaminen 3. IDEOINTI 4. Näkökulmien valitseminen 5. Alustava jäsentely VERSION KIRJOITTAMINEN 7. Ensimmäisen version kriittinen tarkastelu ja muokkausten merkitseminen 8. Tietoinen aloituksen ja lopetuksen rakentaminen sekä otsikointi VERSION KIRJOITAMINEN 10. Kieliasun tarkastus, viimeistely

1.Tehtävänannon avaaminen 1. Rajaako tehtävänanto käsiteltävän näkökulman? 2. Mitä käskyverbejä tehtävässä käytetään? Pohdi, analysoi, tulkitse, vertaile ota kantaa, arvioi.. 3. Mikäli tehtävässä käsitellään kaunokirjallisuutta esim. runoutta tai novellikatkelmaa, mieti osaatko käyttää kys. Aihepiirin käsitteitä? 4. Onko sinulla RUNSAASTI tietoa tai painavaa sanottavaa tehtävän aihepiiristä? Kiinnostaako aihepiiri sinua?

IDEOINTI 1. Tuottaa alustavasti esseeseen tarvittavan sisältömateriaalin 2. Ideointi ei ole rajattu vain aloitusvaiheeseen, ideointiin voi palata koska tahansa 3. Ideointi on pakoton, rento ja luova tila 4. Kaikki ideat ovat alussa vaiheessa hyviä ideoita ( 80/20 –sääntö) 5. Menetelmiä: vapaakirjoittaminen, listat, piirtäminen,ajatuskartta 6. Ideoinnin tuhoaa: liika kriittisyys, pessimismi, kieliopin ja oikeinkirjoituksen miettiminen tai muiden tulevien prosessivaiheiden pohtiminen. 7. Ideointi vaatii AIKAA 8. Vasta kun ideoita ja materiaalia on tuotettu tarpeeksi, aloitetaan ideoiden perkaus ja jatkojalostus

NÄKÖKULMAT JA JÄSENTELY - Valitse yksi päänäkökulma ja tuo tehtävänannon perusteella lisänäkökulmia. (Tuo mielipiteesi-> yksi näkökulma, pohdi -> useita näkökulmia, vertaile-> vähintään kaksi näkökulmaa) - Jäsentelytapoja: aikajärjestys, ongelmanratkaisujärjestys, tärkeysjärjestys, vertailujärjestys, yleisestä yksittäiseen, yksittäisestä yleiseen, teemoittain eteneminen.

Havainnollistaminen Tekstin tekeminen konkreettiseksi ja ymmärrettäväksi. Varsinkin abstrakteissa aiheissa tärkeää. KEINOJA: -kuvailu eri aisteja käyttäen ( ilma tuoksui raikkaalle, kuului narinaa, keittiössä tuoksui kahvi) - Esimerkit (abstrakti-> ruokailun sosiaalisilla ympäristöillä on merkitystä esimerkki-> Esimerkiksi kouluruokailussa oppii käytöstapoja - kuvaileva kieli ( löntystää, hulppea palatsi, aavemainen) - kielikuvat ( vertaukset, metaforat, personifikaatio)

Aloitustapoja 1.Suoraan asiaan, mainitaan pääasia jo ensimmäisessä virkkeessä 2. Kuvailu, jolla saadaan lukija eläytymään tilanteeseen. ( Voi olla myös kaunokirjallisuustyylistä) 3. Aiheeseen liittyvä lainaus -> runo, sanonta, tekstikatkelma 4. Esitetään lukijan huomiota herättävä kysymys tai väite 5. Esimerkki omasta kokemuksesta

Lopetustapoja 1. Tehdään yhteenveto, joka kokoaa käsitellyt asiat. 2. Muodostetaan johtopäätös 3. Pohditaan seurauksia 4. Esitetään kysymys, joka jättää lukijan pohtimaan vastausta 5. Viitataan tulevaan 6. Palataan aloitukseen esim. alussa esitettyyn sanontaan, esimerkkiin ym.

Otsikko Moni kirjoitus valitaan luettavaksi pelkästään otsikon perusteella, joten se on hyvä valita tarkkaan. Hyvä otsikko: 1. paljastaa tekstin aiheen, näkökulman ja antaa vihjeitä esseen tyylistä 2. on sopusoinnussa tekstin kanssa