Kainuun Turvallisuussuunnitelma Vuosille 2015-2018 Sari Marita Ikäheimo 25.8.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
PÄÄTAVOITE: Maamme kunnissa, palvelualueilla ja maakunnissa vallitsee hyvinvointijohtamisen kulttuuri, joka perustuu aktiivisesti toimiviin hyvinvointirakenteisiin.
Turvallisuussuunnittelun tietopankki. 1.Tietopankin suunnittelun ja toteuttamisen periaatteet 2.Kohderyhmä 3.Tietopankin sisältörakenne 4.Keskustelua.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Liikunta terveyden edistäjänä 29. 1
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Etelä-Kymenlaakson kuntien turvallisuussuunnitelma
Keski-Pohjanmaan Lapsi- ja Nuorisopoliittinen strategia
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
TURVALLISUUSSUUNNITTELU POHJOIS-SAVOSSA Turvallisuusseminaari
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
Vantaan kihlakunnan poliisilaitos SUURTEN KAUPUNKIEN TURVALLISUUSSUUNNITTELU -SEMINAARI Turvallisuustalkoot ja poliisitoiminnan tavoitteet Yrjö.
TerPS2 Pirkanmaan osahanke 3. 9
Elämänhallintatyöryhmän kokous
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Turvallisuussuunnittelu – haetaanko vastauksia todellisiin uhkiin vai mielikuviin Suurten kaupunkien turvallisuus- suunnittelu.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Terveyden edistäminen
TerPS2 Oulun Eteläisen osahanke KalajoenhankeosioHelmen hankeosio Selänteen hankeosio.
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Pidämme huolta työ- ja toimintakyvystämme sekä tulevaisuudestamme Kainuun tilasoinnin hyödyntäminen käytännössä Respekti väliseminaari.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Hyvinvoiva lapsi ja nuori, Toimeenpano Edistetään oppilas- ja opiskeluikäisten psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemista palvelurakenteita ja - prosesseja.
KUNNAN JA KYLÄN TURVALLISUUSYHTEISTYÖ RISTIJÄRVELLÄ Turvallisuuskoulutus Kajaani Raija Potila, kunnanjohtaja.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
TERVETULOA KEHITTÄMISPÄIVÄÄN Ylilääkäri Sinikka Bots Suunnittelija Taru Syrjänen 9/25/20161.
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Ritva Väisänen ja Satu Turkka
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnan tehtävänä
TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN RISTIJÄRVEN KUNNASSA
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelman laatiminen ja liikenneturvallisuustyön käynnistäminen - Raportointi.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aluekierros Joensuu
Verkkokoulutuksen tietoisku
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Sataedun osuuden väliraportointi
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Esityksen nimi / Tekijä
Kuopion hyvinvointitavoitteet hyvinvointikertomuksen pohjalta
Kunnan strateginen viestintä maakuntauudistuksen jälkeen KUNNAN JA MAAKUNNAN VIESTINTÄYHTEISTYÖ Helinä Mäenpää, viestintäjohtaja, Jyväskylän kaupunki Emmi.
Maakuntien hyte-valmistelijoiden VERTAISFOORUMI J-Sali 1
Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta –verkostolle
Yhteinen keittiö -hanke
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Rahoitusasiantuntija Verna Mustonen Kajaani
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Terve Kunta -verkoston jäsenten toiminta 2015
SOTE-Koordinaatioryhmälle informoitavat asiat /HYTE työryhmä
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
SOTE-Koordinaatioryhmälle informoitavat asiat /HYTE työryhmä
Sote-uudistuksen toimeenpano
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Perhekeskustoiminnan työpaja
Esityksen transkriptio:

Kainuun Turvallisuussuunnitelma Vuosille Sari Marita Ikäheimo

 Kuntien turvallisuustyön keskeinen työkalu on paikallinen turvallisuussuunnitelma.  Turvallisuussuunnitelmaan kootaan oleellisimmat turvallisuuteen liittyvät hankkeet ja ohjelmat, joita pyritään viemään eteenpäin seuraavien vuosien aikana.  Turvallisuussuunnitelmat uusitaan yleensä valtuustokauden alussa. Kuntien turvallisuussuunnittelu

Paikallisen turvallisuussuunnittelun kansallisena tavoitteena on 1)ehkäistä ja torjua onnettomuuksia ja tapaturmia, rikoksia, häiriöitä ja 2) parantaa ihmisten turvallisuuden tunnetta. Turvallisuussuunnitelmia on tehty yksittäisten kuntien lisäksi seudullisina usean kunnan yhteisenä tai maakunnallisesti. Joissakin laajoissa kunnissa on koettu tarpeelliseksi tehdä kyläsuunnitelmia, jotta paikalliset tekijät tulee huomioitua riittävästi. Aluetta oleellisempi tekijä on paikallisten toimijoiden laaja-alainen sitouttaminen.

 Tavoitteiden määrittelyssä hyödynnetään hallituksen Sisäisen turvallisuuden ohjelmaa. Viimeisin sisäisen turvallisuuden ohjelma hyväksyttiin  Sisäisen turvallisuuden ohjelmassa on päätetty toimenpiteestä, jonka mukaisesti kyläsuunnitelmiin liitetään kylien turvallisuussuunnitelmat, jotka vuorostaan liitetään osaksi laajempia paikallisesti ja alueellisesti laadittavia turvallisuussuunnitelmia

Tavoitteena on, että kunnan- ja kaupunginvaltuustot käsittelevät paikalliset turvallisuussuunnitelmat ja seuraavat niiden toteutumista. Tätä kautta turvallisuus tule osaksi kunnan tai kaupungin toimintastrategiaa ja johtamista. Turvallisuussuunnitelman voi myös yhdistää sähköiseen hyvinvointikertomukseen. Vähintään valtuustokausittain tehtävä hyvinvointikertomuksessa käsitellään kuntalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä haasteita eli samoja asioita joita käsitellään turvallisuussuunnitelmassakin.

 Turvallisuusteemat/painopisteet: - Hyvinvointierojen kaventaminen - Mielenterveyden edistäminen ja päihteiden käytön vähentäminen - Väkivallan ja häiriökäyttäytymisen ehkäisy ja vähentäminen - Kotouttamisen edistäminen - Elinympäristöjen turvallisuus - Kyläyhteisöjen turvallisuus Turvallisuussuunnitelma Kainuun ja kainuulaisten turvallisuuden edistämiseksi

1.Tavoitteena turvallisuusjohtamisen pysyvä rakenne Tavoitteena Kuntien hyte rakenne turvallisuuden edistämiseksi Keinot: Sovitaan ja rakennetaan pysyvä turvallisuusjohtamisen rakenne 2. Tavoitteena toimiva yhteistyömalli kunnat-sote järjestöt ehkäisevän työn ja turvallisuuden tunteen lisäämiseksi Keinot: Rakennetaan yhteistyömalli 3. Tavoitteena huolta aiheuttavien alle 29 –vuotiaiden nuorten aikuisten rikosten ja häiriökäyttäytymisen ehkäisy Keinot: Luodaan toimintakäytännöt poliisin-aikuissosiaalityön rikosseuraamusviraston ja etsivän nuorisotyön välille 4. Tavoitteena kotitapaturmien ehkäisy Kainuun turvallisuussuunnitelman yhteiset tavoitteet

 Esityksenä lyhyt, selkeä, esitemäinen koko Kainuuta koskeva suunnitelma vrt. Järvenpää  Laajempi osa indikaattoreineen ja taustoineen sähköisenä Kainuun Liiton ja kuntien sivuille  Konkreettiset toimenpiteet kuntien HVK:iin  Kuntien hyte työryhmät raportoivat vuosittain valtuustoille koko HVK:n toteutumisesta – kenelle turvallisuussuunnitelman osiosta?  Turvallisuuden johtoryhmä kokoontuu kerran vuodessa arvioimaan koko kokonaisuutta (vuoden alussa edellistä vuotta) Päivitys jatkuu…

Kunnat, sote, järjestöt yhteistyö hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä

Kylien turva  Pitää sisällään paljon konkreettisia toimenpiteitä, joiden toteutukseen tarvitaan kylien lisäksi kuntia, sotea ja muita järjestöjä  Kylien Turva painopisteet/kehittämiskohteet: 1) Toimiva infrastruktuuri ja sen hyödyntäminen 2) (Perus)palvelut 3) Yhteisöllisyys 4) Toiminnallinen, sujuva ja turvallinen arki

Järjestöjen toiveet, tarpeet yhteistyölle 2014 TerPS 2 hankkeen järjestötapaamisissa kerätyt 1.Tavoitteena tasavertainen toimijuus, yhteistyön laajentaminen ja syventäminen (kuntakumppanuus, järjestökentän koordinointi) 2.Tavoitteena vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen (järjestöt mukaan jo asioiden suunnitteluvaiheessa) 3.Tavoitteena vapaaehtoistoimijoiden jaksamisen tukeminen ja vertaistuen jatkuvuuden turvaaminen (”työnohjaus”, suunnitellut, vastuutetut tapaamiset, virkistys- ja koulutuspäivät)

Nostot suunnitelmaan  Kumppanuus-/yhteistyösopimusten solmiminen  Järjestötyön koordinointi ja toiminnan jalkauttaminen = nähdään, että edesauttavat sekä Kylien turvan, että muiden järjestöjen yhteistyön selkiinnyttämistä, työnjakoa, tiivistämistä jne.  Myös aineeton tuki vapaaehtoistyölle (yhteiset koulutukset, tuki/apu vertaistuen antajille jne.)