Lihasaitiosyndrooma Harri M Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tyypillisiä urheiluvammoja nuorilla urheilijoilla Ilmo Litmanen
Advertisements

Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus
POSTOPERATIIVINEN KIVUNHOITO KIRURGISILLA OSASTOILL A
Opinnäytetyö Jyri Korsman Kuko S04
Jalkapallovammojen ensiapu
Tyypilliset urheiluvammoja
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
LIIKUNTAVAMMAT - ENNALTAEHKÄISY - ENSIAPU - HOITO
KASVUIKÄISEN TYYPILLISET RASITUSVAMMAT
Myasthenia Gravis Sari, Marjo & Enni.
Organisointi: 3 hlöä yhdessä (polttopalloa): Ohjeet: yksi keskellä ja kaksi heittää palloa siten, että keskipelaaja ei saa kiinni. -HUOM: pään yli ei saa.
TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen.
Niskan ja hartiaseudun sairaudet
4. TERVEYDENHUOLTO SUOMESSA TERVEYSTIETO 7. Terveys eri puolilla maailmaa  Mitä terveyteen liittyviä ongelmia eri puolilla maailmaa on?  Millainen on.
Rasitusvammat nuorilla urheilijoilla Lotta-Sofia Kosonen Lotta-Sofia Kosonen.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus Vuokatti Jääkiekkovammat, ennaltaehkäisy ja ensiapu Fysioterapeutti Olli Céder.
HENKISEN KRIISIN SYITÄ *Työn menettäminen *Rakkaan henkilön kuolema *Raiskatuksi tuleminen (usein uhrille ”henkinen kuolema”) *Avioero *Oma vahingoittuminen.
UNIHÄIRIÖT. Yleistä Kun uneen liittyvät vaikeudet kestävät viikkoja tai kuukausia, voidaan puhua unihäiriöistä Syynä voi olla esim. huolet, ahdistus ja.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Tuulipuiston laajentaminen ja verkkoliityntä Perämeren tuulivoima-alueen infopäivä Heli Hyvärinen.
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Pirkanmaan Bioanalyytikot Ry Miten jalkasi jaksavat? Eero Hyvärinen Askelklinikka Tampere Fysios Kauppa-aukio.
FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV. KEHITTYMISEN PERIAATTEITA HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” ELINJÄRJESTELMÄN.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Y RITYSESITTELYT JA SUHDETOIMINTA Pertti Strandman ja Samuli Viitala.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Rasitusmurtumat Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Potilaan asema ja oikeudet
Liikkeitä kantapää vammojen kuntoutukseen. Noin viitisen poikaa on valitellut kantapää/akillesjänteen kipuja. Tuleva joulutauko tulee siis erittäin hyvää.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
Ergonomia – tasapainoinen juttu,
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Ilma.
Perustettu vuonna 1927.
Venyttelyohjeet ms-tautia sairastavalle
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
TE1 Itsehoito ja hätäensiapu
Kurssipäiväkirja Valokuvaus ja graafinen suunnittelu
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Siirtohaut Opintopolussa keväällä 2016
LÄÄKKEET Itsehoitolääkkeet eli käsikauppalääkkeet:
HOITOON PÄÄSY Voi valita itselleen terveysaseman oman kunnan sisällä
Unissakävely.
Vanhempainilta AKRO Aamu kello
SEPELVALTIMOTAUTI ..
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖPÄ.
Kova-koulutus Marika ”Hartsa” Hella
Perhe täyttää päiväkodin päivähoitohakemuksen.
Kpl 31. Asento!-Lepo!.
Työliikekipeytyminen 33 §
Lämmön johtuminen ja eristäminen
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Ms-tauti Jenina Pesonen.
3-05 Liikunta.
Anafylaksiasta Ari Miettinen
Ummetuksen lääkehoito
Raajamurtumapotilaan fysioterapia
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus
Innokylän Verstas tutuksi
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Ergonomia Seisomatyö.
Senioreiden ulkoilupäivä Vetokannaksella to 2. 5
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Lihasaitiosyndrooma Harri M Hakkarainen LL, LitM, valmentaja

Määritelmä Kyseessä on iskeeminen lihaksen kiputila, joka johtuu vammaan tai rasitukseen liittyvästä lihaksen tilavuuden ja faskia-aition tilavuuden epäsuhdasta.Kyseessä on iskeeminen lihaksen kiputila, joka johtuu vammaan tai rasitukseen liittyvästä lihaksen tilavuuden ja faskia-aition tilavuuden epäsuhdasta.

Syndroma tibialis medialis PenikkatautiPenikkatauti Kipu tuntuu säären sisäreunalla sääriluun mediaalireunassaKipu tuntuu säären sisäreunalla sääriluun mediaalireunassa Löydöksenä on paikallinen aristus ja usein sääriluun mediaalireunassa ympäristöä kiinteämpi alue, joka voi muistuttaa rasitusmurtuman periostikyhmyäLöydöksenä on paikallinen aristus ja usein sääriluun mediaalireunassa ympäristöä kiinteämpi alue, joka voi muistuttaa rasitusmurtuman periostikyhmyä

Syndroma tibialis anterior Akuutti oireyhtymä voi syntyä kovan rasituksen, murskavamman tai säärimurtuman yhteydessäAkuutti oireyhtymä voi syntyä kovan rasituksen, murskavamman tai säärimurtuman yhteydessä –Voimakkaat, yltyvät kivut säären etuosassa –Nilkan ja varpaiden ojennusliikkeen heikkous –Puutumisoireet –Valtimosyke ei yleensä häviä

Syndroma tibialis anterior Kroonisen oireyhtymän oireetKroonisen oireyhtymän oireet –Kipu säären etu-ulko-osassa –Palpaatioarkuus diffuusisti tibialis anterior -lihasaitiossa laajemmalla alueella kuin rasitusmurtumassa

Hoito Akuutissa tibialis anterior - oireyhtymässä ensiapuna on lepo, kylmäpussi ja furosemidi 40 mg i.v. (tai per os)Akuutissa tibialis anterior - oireyhtymässä ensiapuna on lepo, kylmäpussi ja furosemidi 40 mg i.v. (tai per os) Potilas on välittömästi lähetettävä hoitopaikkaan, jossa on mahdollisuus päivystysfaskiotomiaan lihasnekroosin estämiseksiPotilas on välittömästi lähetettävä hoitopaikkaan, jossa on mahdollisuus päivystysfaskiotomiaan lihasnekroosin estämiseksi Kroonisissa lihasaitio-oireissa hoitona on lepo, kuormitusrajoitus ja tulehduskipulääkkeetKroonisissa lihasaitio-oireissa hoitona on lepo, kuormitusrajoitus ja tulehduskipulääkkeet

Hoito Venyttely, hieronta ja lihashuoltoVenyttely, hieronta ja lihashuolto Jalan virheasento korjataan ortoosilla, kenkien vaihtamisella ja jalkateräjumpallaJalan virheasento korjataan ortoosilla, kenkien vaihtamisella ja jalkateräjumpalla Urheilijoilla harjoitusohjelmaan ja – paikkaan muutoksiaUrheilijoilla harjoitusohjelmaan ja – paikkaan muutoksia Jos oireet jatkuvat kuukausia, tehdään pitkä faskiotomiaJos oireet jatkuvat kuukausia, tehdään pitkä faskiotomia