TE4 Turvallisuus ja hyvinvointi Hurtig 2016. Tehtävä: Miten suomalaisilla työpaikoilla panostetaan työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
Isi tuli! Vastuullista isyyttä tukeva vertaistukiryhmä
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Teollisuustyöläisten elämää
Työhyvinvointisuunnitelma työhyvinvointityön pohjana
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
TYÖTERVEYSHUOLTO Liisa Lempiäinen Työterveyshuollon ylilääkäri
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
Tapaturmat s
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
TEAM työsuojeluviikko
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
Pitkäaikaistyöttömyys ja ihminen Työllisyysseminaari: Miten toimii Paltamon malli? Kaija Sepponen Työelämän kehittämispalvelut
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
Työsuojelu Suomessa.
Akavan tavoitteita työsuojelun piirihallinnolle ja työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien.
Itäinen perhekeskus, Lapsiperheiden varhaisen tuen palvelut
Työturvallisuus s. 50 – 53 tIrEZ7hZ_Dw.
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Sosiaalinen syrjäytyminen
Suomalaisten työuraan liittyvät mielipiteet keväällä 2015 Keva ja Tela Lisätietoja: Pauli Forma, , pauli.forma(at)keva.fi Suvi-Anne Siimes,
Turvallisuushavainnot – yhteistyöllä kohti turvallisempaa työpaikkaa
Poikkihallinnollinen ohjelma naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi ( ) Paula Karjalainen Ylitarkastaja
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Väittämiä PÄIHDEHUOLTO/SANNA KUUSSAARI On jokaisen oma asia käyttääkö päihteitä vai ei  Perheen hyvinvointi  Alkoholin liikakäyttö on työikäisten.
Hurtig TE1 Turvallisuus. Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä.
TYÖKYKY TYÖNTEKIJÄN VOIMAVARAT s * Terveys, elintavat, lepo * Osaaminen, kehittyminen * Arvot, asenteet, motivaatio * Elämäntilanne TYÖN VAATIMUKSET.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
Elinolot. Koulutuksen ulkopuolelle jääneet vuotiaat, % vastaavanikäisestä väestöstä.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Tiivistetäänkö peruskoulun ”perälautaa ” - Sivistystoimensuunnittelija Lea Goyal Keski-Suomen ELY-keskus
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Islamilainen kulttuuri
Tapaturman määritelmä… Äkillisen, odottamattoman ja tahattoman tapahtuman seurauksena henkilö menehtyy, loukkaantuu vakavasti tai saa lievemmän vamman.
O0525KO TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSOHJAUS
Työkykyä edistävä toiminta
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
Työhyvinvointi …turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa.
Työura osatyökykyisenä
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
TYÖTURVALLISUUS.
Suomen Ensiapukoulutus
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Ajankohtaisia työsuojeluasioita palvelualoilla
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Kodin turvallisuus- valmennus
Esityksen transkriptio:

TE4 Turvallisuus ja hyvinvointi Hurtig 2016

Tehtävä: Miten suomalaisilla työpaikoilla panostetaan työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen?

Työhyvinvointi Suomessa työelämään siirrytään verrattain myöhään ja jäädään eläkkeelle verrattain aikaisin (keskimäärin alle 60-vuotiaana) Työhyvinvointia edistämällä 1.yhteistoiminta 2.tyky-toiminta 3.työterveyshuolto 4.työsuojelu 5.työolojen ja osaamisen kehittäminen pyritään pidentämään työuraa ja edistämään hyvinvontia työssä

Työkyky Perustuu fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn Siihen vaikuttaa: 1.työntekijä itse 2.työyhteisö 3.ammattitaito 4.työn luonne 5.työolot Työkykyisen työntekijän elämänlaatu ja hyvinvointi ovat kohdallaan, työ on tuottavaa ja laadukasta

Työturvallisuus Säädetty lailla työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi Kattaa 1) työympäristön ja 2) työolosuhteet Ehkäisee työtapaturmia, ammattitauteja ja työstä johtuvia terveyshaittoja → miesten riski joutua työtapaturmaan 2,5- kertainen naisiin nähden → miesten riski alenee ja naisten riski kasvaa iän myötä

Turvallisuus kotona ja vapaa-aikana Syntyy ihmisen omasta toiminnasta ja ympäristötekijöistä Tapaturmat suuri kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen ongelma -vuosittain noin miljoona tapaturmaa, joissa kuolee noin 3000 ihmistä -yli 80% sattuu kotona ja vapaa-ajalla -alkoholi usein mukana tapahtumissa - suurin tapaturmaluokka liikuntatapaturmat

Suomalaisten nuorten miesten kuolleisuus tapaturmiin ja väkivaltaan on yli kolminkertaista verrattuna nuorten naisten kuolleisuuteen. Riskiryhmässä ovat erityisesti heikosti koulutetut ja työelämän ulkopuolelle jääneet miehet. Alkoholin osuus nuorten miesten tapaturmaisissa ja väkivaltaisissa kuolemissa on suuri (joka kolmas kuolee päihtyneenä)

Mitä syitä saattaa olla väkivaltaisen käytöksen taustalla? Pohdi

Taustalla usein useita syitä, väkivallan riskiä lisäävät mm. ▫tietyt persoonallisuustekijät (aggressiivisuus, huono tunteiden hallintakyky, heikot vuorovaikutustaidot) ▫mielenterveyden ongelmat, vanhempien mielenterveysongelmat ▫päihteiden käyttö, vanhempien päihdeongelmat ▫lasten laiminlyönti vanhempien taholta ▫vanhemman/vanhempien väkivaltaisuus lapsia ja toisiaan kohtaan ▫syrjäytyminen yhteiskunnasta (esim. putoaminen koulutuksesta, työttömyys) ▫opittu väkivaltainen malli (malli perheestä, kaveripiiristä, mediasta) ▫väkivallan näkyminen kaikkialla (lehdet, TV, pelit, elokuvat, tietyt urheilulajit…) ▫koulukiusaaminen ▫riskialtis vapaa-ajanviettotapa (päihteiden käyttö, jengiytyminen, mielekkään tekemisen puute) ▫oppimisvaikeudet

Mitä keinoja voisi olla väkivallan vähentämiseksi? Pohdi

Perheiden tukeminen kasvatuksessa Perheiden tukeminen ongelmatilanteissa Lasten väkivallattoman kehityksen tukeminen; agressio- ja turvataitokasvatus Yksinäisten lasten tukeminen – ystäväpiireihin ohjaaminen Koulukiusaamiseen puuttuminen ja ehkäisy Päihteiden käyttöön puuttuminen (anniskelun + käytön tehokkaampi valvominen, tiukemmat rangaistukset, valistus, kampanjat) Syrjäytymisvaarassa olevien tukeminen Varhainen puuttuminen ongelmiin Tukeminen kouluvaikeuksissa (oppilaanohjaus, tukiopetus) Tiukemmat rangaistukset väkivallan teoista Valistus; väkivallan seurauksista kertominen Mielekkään toiminnan lisääminen + nuorten ohjaaminen toimintaan mukaan Keinoja väkivallan vähentämiseksi:

Ensiapu Ensiapu on osa loukkaantuneen tai sairastuneen auttamistapahtumaa, johon kuuluvat pelastaminen, ensiapu, hätäilmoitus, ensihoito ja jatkohoito. Auttamisvelvollisuus on määritelty laissa (pelastuslaki, tieliikennelaki) Jokainen on kaikin tavoin kaikissa olosuhteissa velvollinen auttamaan hätätilanteeseen joutunutta (ottaen huomioon oman turvallisuutensa) surkeat/881091http:// surkeat/881091http:// surkeat/881091http:// surkeat/881091