TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS Tutkimuspäällikkö Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskus KANSALLISET ENNAKOINTIPROSESSIT JA LAPIN.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ennakointityötä LAMK:ssa Työelämävastaavuuden työrenkaan kokous 17. 5
Advertisements

Projektin toteutusaika: – Prioriteetti: 4.1. Työelämän ja osaamistarpeiden muutosten ennakointi, yhteensä 174 projektia TE- keskusten.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Keski-Pohjanmaa vuonna seminaari Alueellisen ennakointiraportin esittelyä Ilkka Rintala.
Henkilöstö ja osaaminen Lapin sairaanhoitopiiri ja alueen jäsenkunnat Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma 2013 – päivitys Sirpa.
Osaamisen kehittämissuunnitelma Haminan kaupungin hallintopalvelut.
Asiakaskeskeinen ja innovatiivinen hoitotyö Hoitotyön koulutusohjelma/ projektiopinnot, Turun ammattikorkeakoulu 2015 Hanna Hietarinta.
Alueverkoston ohjelma Nuorten Ystävien tervehdys, pääsihteeri Arja Sutela Järjestöjen mahdollisuudet Oulun kaupungin kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen.
Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Koulutusmäärät työelämän tarpeiden mitoituksen pohjalta Koulutuksen ennakointitietoa ohjaus- ja opetushenkilöstölle Kimmo Niiranen Maakunta-asiamies.
Matkailun merkitys innovaatiotoiminnan näkökulmasta Satu Luiro Matkailukoordinaattori Lapin liitto.
Pirjo Virtanen Etelä-Suomen läänin ennakointikatsaus  Ennakointikatsauksen tavoitteet  Ennakointikatsauksen sisältö  Käytetyt ennakointiaineistot.
Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys –hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus- ja opetuskeskuksien.
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Kansilehti Osaamiskartoitus Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä Kari Rekilä.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Maankäytön järjestäminen laajemman alueen näkökulmasta Jari Leivo Kaavoituspäällikkö Kauhavan kaupunki.
Arvot Ammattikorkeakoulun perusarvoja ovat luottamus, yhteistyökykyisyys ja muutoskykyisyys. Arvot Ammattikorkeakoulun perusarvoja ovat luottamus, yhteistyökykyisyys.
Hämeen TE-keskus, ENNAKOINTI, Jukka Vepsäläinen & Joni Vainikka
Vaikuttavuuden arviointi
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
NYKYTILAN KUVAUS Maaseudun kehittäminen
LARK5-hankkeen workshop Sari Mikkola
EURAJOEN KUNNAN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA
Kuntavaalit 2017 Paluu tulevaisuuteen
Yhteisöt-ryhmä 1. Vaiheen kartoitus Otsikkodia.
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Ennakointi kilpailukyvyn ja alueellisen innovaatiojärjestelmän lähtökohtana Tutkimuspäällikkö, HT, YTM Jari Kaivo-oja, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Ennakoinnin.
Alueellisen ELO-toiminnan kehittämisestä
Strateginen ennakointi
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Tiimien toimintasuunnitelmapohja
Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) – Kehittämishankkeiden avuksi Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden.
Paikkatietojen hyväksikäyttö -digihanke (MMM) Työnimi: Paikkatiedon palvelualusta Rakennetaan yhteiskäyttöinen, muita järjestelmiä täydentävä paikkatieto-
Ennakoinnin haasteet ja mahdollisuudet Satakunnassa 4. 11
Sote- ja aluehallintouudistus sekä itsehallintoalueiden perustaminen
Ammatinen koulutus uudistuu
Kuntoutusverkosto KUVE:n 12.kokous Säätytalo
Tulevalla maakunnalla mahdollisuus parantaa maaseudun elinvoimaisuutta
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
NÄKÖKULMIA ENNAKOINNIN MAHDOLLISUUKSIIN -Kehittämisohjelmat
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Etelä-Savon maakuntaliitto
Maakuntatapaamiset Syksy 2018
MTK:n valiokuntauudistus
Maakuntauudistus tilannekatsaus
Kokonaisarkkitehtuurin kehitys kohdealueelle
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Maaseuturahaston kehittämishankkeiden vaikuttavuus
Kulttuurin kuntakuva ja tulevaisuus
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Klo – Polut hankkeen työkokous Yhteisen toimintamallin työstö pienryhmissä ja yhteinen purku.
Työvoima 2016 Pohjanmaa.
Kehittämisjohtaja Jussi Salminen ja
Valtakunnallisen valmistelun tilanne järjestönäkökulmasta
Pohjois-Karjalan maakunta- ja soteuudistus
Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Ammattilainen ja palvelujärjestelmä korin tilanne
Työvoima 2015 Pohjanmaa.
– sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi
Varsinais-Suomen Kylät ry:
Osaamisen ennakointifoorumi
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Esityksen transkriptio:

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS Tutkimuspäällikkö Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskus KANSALLISET ENNAKOINTIPROSESSIT JA LAPIN LÄÄNIN ENNAKOINTIMALLIN KEHITTELY JATKOSSA

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS VALTIONEUVOSTON ENNAKOINNIN NÄKÖKULMIA

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS TMTyövoiman kysynnän ja tarjonnan ennakointi Työmarkkinoiden toiminta, Työelämän ennakointi, Työvoimapalvelut KTMTeknologia, Elinkeinopolitiikka, Energia, Ilmastostrategia MMMMaaseutu, Maatalous, Elintarviketurvallisuus, Uusiutuvien luonnonvarojen käyttö OPMKoulutustarve, Ammattirakenteen kehitys, Kulttuuri SMAluekehitys, Kehittämisohjelmat, Kuntien talous, Turvallisuus MINISTERIÖIDEN ENNAKOINTI- VASTUUT ENNAKOINTIVERKOSTOSSA

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS STMHyvinvointi, Terveys, Elatussuhde, Sosiaalimenot ja niiden rahoitus, Säteilyturvallisuus LVMLiikenne, Viestintä YMAsuminen ja alueiden käyttö, Rakennettu ympäristö, Ympäristönsuojelu VMTaloudellinen kehitys, Valtiontalous OMOikeusturva, Demokratia, Turvallisuus MINISTERIÖIDEN ENNAKOINTI- VASTUUT ENNAKOINTIVERKOSTOSSA

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS KOULUTUSTARVELASKEMAT Pitkän ja keskipitkän aikavälin alueelliset koulutustarve- laskelmat perustuvat määrällisiin työvoiman kysynnän ja tarjonnan arvioihin, ammattirakenteen kehitykseen sekä työvoiman kysynnästä johdettuihin ammattiala- ja koulutusastekohtaisiin arvioihin. Koulutustarvelaskelmissa yhteen sovitetaan valtakunnalliset ja alueelliset tavoitteet. Koulutussuunnitelmien lähtökohta on työmarkkinoilla tapahtuva kehitys ja suunnitelmilla on yhteys aluekehittämiseen. Alueittaiset koulutustarvelaskelmat laaditaan yhteistyössä OPM:n ja opetushallituksen, TM:n ja SM:n sekä läänin- hallitusten, TE-keskusten ja maakuntien liittojen kanssa. Koulutustarjonnan määrittelyssä tarvitaan maakunta- rajojen yli tapahtuvaa koordinointia.

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS MAAKUNNALLINEN ENNAKOINTITOIMINTA Maakuntien liitot ovat aluekehityksestä vastaavia viranomaisia, jotka tuottavat yhteistyössä alueellisten viranomaisten ja muiden asiantuntijoiden kanssa maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman. Nämä ovat tulevaisuuteen suuntautuvia kehittämisohjelmia, joissa määritellään maakunnan kehittämisen painopisteet ja strategiset linjaukset. Työryhmä ehdottaa, että strategisen suunnittelun ja ennakointitiedon puitteissa maakuntien liitot järjestävät alueellaan vuosittain ’aluesuunnitteluseminaarin’, johon osallistuvat edellä mainittujen keskeisten alue-ennakointi- prosessien vastuuhenkilöt.

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS ERILAISTA ENNAKOINTI- TIETOA 1. Megatrendit, heikot signaalit, innovaatiot lähtökohtina (suurten muutosten tarkastelu), 2. Toimialaennakointi eli perinteinen toimialarakenne muodostaa tarkastelukehikon (talousennusteet, työvoiman kysyntä- ja tarjonta-, ammattirakenne-ennusteet, kuten PT-malli, MITENNA, MARE), 3.Teknologiaennakointi, klusteri- ja verkostoanalyysit (muuttuvien toimintojen ennakointi), 4.Organisaatio- ja yritysanalyysit (toimintamallien nykyaikaistamispaineet), 5. Kyselyt ja barometrit (välittömien tarpeiden tunnistus, esim. TE-keskusennakoinnin TKTT, osaamisbarometrit, asiantuntijaraadit).

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS AVAINKYSYMYKSET ENNAKOINNISSA 1)Mihin päätöksentekoprosessiin ennakointitietoa tarvitaan? 2)Mikä on ennakoitava tieto? 3)Mikä on ennakoitavan tiedon aikajänne? 4) Mikä on ennakointitiedon tarvitsijan päätöksentekotaso?

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS KANSALLISEN ENNAKOINTIPROSESSIN KUVAUS

TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS