Perustoimeentulotuki siirtyy Kelaan – miten asiakas saa sosiaalityön palvelut? Eduskunta, Pikkuparlamentin Kansalaisinfo Minna Kivipelto, THL.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimeentulotuki 2012 Ari Virtanen THL1.
Advertisements

Toimeentulotuen menot 2010 Ari Virtanen.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Toimeentulotuen vuositilasto 2010 Ari Virtanen.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
KYT/ph-p 2006 Erityisryhmien asuminen Jyväskylän kaupungin alueella Seminaari Nikolainsali Asumisneuvojatoiminnan näkökulma.
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Uudistuva sosiaalihuoltolaki ja työelämäosallisuus
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden nykytila
ULKOMAALAISTAUSTAISTEN TOIMEENTULOTUKIOHJE
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Köyhyys ja t Osallistava sosiaaliturva ja perusoikeudet
Pitäisikö toimeentulotuki siirtää Kelaan? Olli Kangas.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
Toimeentulotuki 2013 Ari Virtanen THL1.
Toimeentulotuen menot 2011 Hannele Tanhua Toimeentulotuen menot / Hannele Tanhua1.
Aikuissosiaalityötä johtamassa Keski-Suomen aikuissosiaalityön kehittämishankkeen loppuseminaari Perusturvajohtaja Riitta Vanhanen.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Toimeentulotuen yksikön sosiaaliohjaus
Toimeentulotuen menot 2012 Hannele Tanhua THL1.
Toimeentulotuen vuositilasto 2011 Hannele Tanhua THL1.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Sosiaalihuoltolaki.
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
Kotiinvietävän tuen malli ASEMA hanke, Rauman Seudun Katulähetys ry. T oiminnanjohtaja Anne Babb ja Projektipäällikkö Minna Wahlman
Mikä muuttuu, kun perustoimeentulotuki siirtyy Kelaan? Kelan ja Kuntaliiton Kela-siirron alueinfot hankepäällikkö Heli Kauhanen, Kela lakimies Maria Porko,
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
AIKUISSOSIAALITYÖ OSALLISUUTTA TUKEMASSA Marja Paananen kehittäjäsosiaalityöntekijä.
Perustoimeentulotuki siirtyy Kelaan – miten asiakas saa sosiaalityön palvelut? Sanna Blomgren & Jouko Karjalainen & Pekka Karjalainen & Minna Kivipelto.
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
Kuinka teen perhe- etuutta koskevan maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Toimeentulotuen menot 2015 Hannele Tanhua Toimeentulotuen menot 2015 / Hannele Tanhua
Kuntouttavan työtoimintaa koskeva lainsäädäntö, sen tausta ja sisältö SSOS –seminaari, Sophie Mannerheim –sali, HUS Kirurginen sairaala Yrjö.
Kuntien ja kuntayhtymien tuloslaskelma vuosina , mrd. €
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Ennakkotuloksia toimeentulotuen Kela-siirrosta
Hannele Tanhua & Sirkka Kiuru
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020
Pohjois-Savon kuntien valtionosuudet vuonna 2017
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Kelan vakuuttamispäätökset
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
Verkoston ammattilaiset työkykyä tukemassa – työpaja
Lasten ja nuorten asiantuntijaryhmän näkökulma
Elämässä mukana – muutoksissa tukena
Aikuissosiaalityön nuorten palvelut
Kuntamarkkinat Kokeilujen koordinaatiohanke , Mikko Kesä
Päihdetapauslaskenta 2011
Työura osatyökykyisenä
Työllisyyspoliittisen avustuksen käyttö ja rajoitukset
Opintotuki ulkomaanjaksolle
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Toimeentulotuki 2012 Ari Virtanen THL.
Sote-uudistuksen toimeenpano
Asiakkaan suunnitelmat TYPPI-järjestelmässä
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Asumistuki ja toimeentulotuki
Tunnetko jo talous- ja velkaneuvonnan palvelut?
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Perustoimeentulotuki siirtyy Kelaan – miten asiakas saa sosiaalityön palvelut? Eduskunta, Pikkuparlamentin Kansalaisinfo Minna Kivipelto, THL

Tilanne Sote-uudistus meneillään Sosiaalihuoltolaki uudistunut (2014) Perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyy kunnista Kansaneläkelaitokseen 2017 Ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki jää kuntien hoidettavaksi Toimeentulotuen rahoitusvastuut säilyvät ennallaan Sosiaalityön tarpeessa olevien asiakkaiden tavoittaminen edellyttää kunnilta valmistautumista uudistukseen Lisäksi –Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä (ks. Pirjo Sarvimäen esitys asiantuntijapäivillä ) –Vaikeasti työllistettävien asioiden hoito kuntiin? –Kuntouttavan työtoiminnan muutokset?

Toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien lukumäärä kotitaloustyyppien mukaan vuonna 2014 (THL 2015) Toimeentulotukea saa lähes henkilöä 94 % toimeentulotuen saajista saa myös muita Kelan etuuksia Kokonaan perusturvaetuuksien varassa yli henkilöä Toimeentulotuen saaminen keskittyy yksinasuvien kotitalouksiin Yksin asuvat miehet suurin tuen saajaryhmä Kaikki eivät tukeen oikeutettuja, ”eivät täytä normia” (esim velkaongelma)

Toimeentulotuen pitkittyminen ja asiakkaiden hyvinvointi Lyhytkestoisesti (1–3 kuukautta toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä on laskenut Pitkäkestoisesti (10– 12 kuukautta) toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä on lisääntynyt

Hyvinvoinnin puutteiden kasautuminen toimeentulotukiasiakkailla Lähes puolella toimeentulotuen asiakkaista on puutetta vähintään kolmella hyvinvoinnin osa-alueella Ongelmia terveydessä, asumisessa tai elämänlaadussa Arviolta kolmannes asiakkaista tarvitsee paljon apua asioidensa hoitamisessa (esim. tuen hakemisessa)

Asiakkaiden toiveita Niemetty virkailija, johon saa helposti yhteyden kun tarvitsee tukea ja apua Ihminen, jolla on aikaa kuunnella asiakasta Asiakkaiden on saatava asiantuntevaa tietoa eri palveluista Asiakkaille on tärkeää, että etuudet maksetaan oikeansuuruisina ja ennustettavasti Asiakkaat odottavat, että Kela-siirron myötä hakijoiden yhdenmukainen kohtelu ja päätösten ennustettavuus lisääntyvät Asiakkaat odottavat, että toimeentulotuen hakemiseen nykyisin liittyvä häpeä lievenee ja kynnys tuen hakemiseen madaltuu Asiakkaat eivät halua, että järjestelmästä tulee ”kasvoton” ja mekaaninen, johon ei saa kontaktia

Sosiaalityön valmistautuminen Palvelutarpeen arviointeja kehitetty Työnjakoa ja organisoitumista muutettu Ohjauskäytäntöjä Kela-sosiaalitoimi, ei vielä tehty? Asiakkaiden tiedottaminen, onko aloitettu? Vaikuttavat työmenetelmät ja –käytännöt käyttöön sosiaalityöhön, osittain mietitty.. Sosaalityö painottuu paljon yksilöiden ohjaamiseen, kuntouttamiseen ja aktivointiin. Sosiaalityössä tulisi tehdä enemmän sosiaalisia ongelmia ehkäisevää työtä, rakenteellista työtä, yhdyskuntatyötä ja asiakkaiden luokse jalkautuvaa työtä

1 THL:n Päätöksen tueksi – julkaisu Toimeentulotuen ja sosiaalityön nykytilanne Toimet, joita kuntien on syytä tehdä Kela-siirtoa Toimet, joilla sosiaalityön tarpeessa olevat asiakkaat tavoitetaan