DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Advertisements

MUISTIPULMIA VOIDAAN EHKÄISTÄ
KANSANTAUDIT.
MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Aivoverenkiertohäiriöt (AVH)
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Elimelliset (orgaaniset) häiriöt
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tapaturmat s
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Masennus eli Depressio.
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
Sydän- ja verisuonitaudit
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
DOWNIN SYNDROOMA. MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n henkilöä.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Mielenterveyden häiriöt
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Lääkekorvausoikeudet
Epilepsia.
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Kohonnut verenpaine.
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Onko meillä syytä olla huolissaan?
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Rintasyöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Unettomuus Inka ja Milga.
8 Riippuvuus.
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Kansantaudit Suomessa
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla ohimenevä, etenevä tai pysyvä jälkitila.  Suomessa 8% yli 65-vuotiaista sairastaa vähintään keskivaikeaa dementiaa, 85-vuotiaista 35%. (Esiintyvyys lisääntyy iän mukaan)  60% potilaista hoidetaan hoitolaitoksissa.  Dementia ei ole itsenäinen sairaus vaan oirekokonaisuus.  Suomen kalleimpia kansantauteja.

Dementian oireet  Dementiasta seuraaville muistihäiriöille on ominaista vaikeus oppia ja palauttaa mieleen jo opittuja asioista.  Muistihäiriön lisäksi dementikolle on yleistä puheen sisällön köyhtyminen, vaikeus pukeutua ja suorittaa motorisia liikesarjoja, sekä käsittää nähdyn merkitystä.  Dementiaa sairastavan on vaikea suunnitella päivittäisiä toimintoja ja toteuttaa niitä. Esimerkiksi: Pesukoneen käynnistäminen.  Samojen kysymysten ja tarinoiden toistaminen viittaa alkavaan muistisairauteen.  Vaikeaan dementtiaan liittyy erilaisia käytöshäiriöitä  Näiden oireiden taustalla voi olla hoitamaton keskushermoston sairaus, vitamiinien puutostila, myrkytys tai liiallinen lääkkeiden käyttö.

Riskitekijät ja syyt  Iän lisäksi naissukupuoli, aivovammat, elintavat ja muutokset ja liiallinen alkoholin ja huumausaineiden käyttö.  Korkea verenpaine, kohonnut kolesteroli ja huomattava ylipaino lisäävät myöhäisiän dementian riskiä.  Syynä ovat aivojen hapetusstressi, tulehdus ja homokysteiini. Ennaltaehkäisy ja hoito  Elämäntavat, virkistävät harrastukset, aktiivinen sosiaalinen kanssakäyminen ja terveellinen kasvis- ja kalapitoinen ruokavalio ehkäisevät dementiaa.  Aivoja vahingoittavilta tekijöiltä välttyminen (pään suojaaminen kypärällä).  Lääkkeillä voidaan lievittää dementian oireita,  Myös riittävä lepo ja aivojen käyttäminen (esim. ristikot, sudokut) auttaa dementian hoidossa.

AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖT(AVH)  Aivoverenkiertohäiriöllä tarkoitetaan aivoverenkierrron tilaipäistä ja vielä korjaantuvaa häiriöä tai pysyvän vaurion aiheuttavaa aivoinfarktia tai aivoverenvuotoa.  Sen seurauksena ilmenee motorisia tai kiellelisiä vaikeuksia.  Vuosittain suomalaista sairastaa aivoverenkiertohäiriön.  Aivoverenkiertohäiriöön menehtyy vuosittain suomessa noin 4500 henkilöä.  AVH on suomen kolmanneksi yleisin kuolinsyy.  AVH:n aiheuttama kudoshäiriö vaíkuttaa fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn.  Seuraukset on yksilöllisiä ja ne riippuvat vaurioalueen sijainnista ja laajuudesta.  Aivoinfarkti: äkillisesti tukkeutuneen valtimon alueella aivokudos jää ilman verenkiertoa ja happea, jonka seurauksena osa aivokudoksesta menee pysyvään kuolioon.  Aivoverenvuoto: valtimosuoni repeää, jolloin veri vuotaa aivoaineeseen tai lukinkalvon alaiseen tilaan. Vuotanut veri imeytyy vähitellen pois aivoista, mutta aiheuttaa kuitenkin kudosvaurioita.  TIA: ohimenevä aivoverenkiertohäiriö. Oireet muistuttavat aivoinfarktia, mutta ovat ohi 2-15 minuutissa.

AVH:N OIREET JA HOITO  Halvausoireet: toispuoleinen käden ja jalan voima –ja tuntoheikkous.  Suupielen roikkuminen  Puhehäiriö  Näköhäiriö: molemmilla silmillä nähtävät kaksoiskuvat tai näkökentän puutokset.  Tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja huimaus.  Oireet ovat usein kivuttomia.  Hoidetaan kuntoutuksella, lääkkeillä ja kirurgisilla toimenpiteillä,

ENNALTAEHKÄISY JA RISKITEKIJÄT  Kohonnut verenpaine, sydänperäiset syyt, eteisvärinä (epätasainen sydämen rytmi), sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti ja läppävika lisäävät riskiä.  2 tyypin diabetes, tupakointi, alkoholia ja huumeiden käyttö.  Korkea kolesteroli, kaulavaltimon ahtauma, ylipaino ja saurastettu TIA-kohtaus ovat myös riskitekijöitä  Ikä, miessukupuoli, perinnölliset tekijät ja vaihdevuosien ilmaantuminen ovat muita riskitekijöitä.  Terveelliset elämäntavat ja liikunta ennaltaehkäisevät sairastumista.

Sinikka  Ikä: 92vuotta  Sukupuoli: Nainen  Sairastaa vaikeaa dementiaa.  Arkiset toiminnut unohtuvat päivittäin esim. unohtaa pesutabletin koneesta  Motoriset liikesarjat kuten pukeminen tuottavat hankaluuksia  Unohtaa nimet, päivämäärät ja kyselee samoja kysymyksiä useasti keskustelun aikana.  Muistaa asiat nuoruudesta esim. ensimmäinen poikaystävä  Sairastui dementiaan 88-vuotiaana iän myötä, aviopuolison menehdyttyä.