Uusi jätelainsäädäntö voimaan 1.5.2012 alkaen. Uusi jätelainsäädäntö  Uusi jätelaki (646/2011) ja muutoksia 19 muuhun lakiin.  Keskeiset asetukset voimaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Orgaaninen jäte poistuu, mikä muuttuu?
Advertisements

Uuden ulottuvuuden sohvat ympäristöystävällisesti jätemuovista.
Jätteiden lajittelun lyhyt historia – entä seuraavat askeleet?
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
ASETUKSEN KÄYTTÖÖNOTTO SATAKUNNASSA HAJA-HANKKEEN KYSELYN TULOKSIA Haja-asutuksen jätevesien käsittely –koulutustilaisuus
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
Uuden jätelain vaikutukset kiinteistön jätehuollon järjestämiseen
Lajittelupeli Catering-ala.
TUKES Kolme säädöstä palovaroittimista Jussi Rahikainen SM pelastusosasto.
Paperinkeräys Oy:n seminaari Eteran auditorio Marina Furuhjelm Lakiasiantuntija, OTM Miten jätelaki vaikuttaa isännöitsijän arkeen?
TUOTTAJAVASTUUN TOIMEENPANO JA JÄTELAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET
VESIHUOLTOLAIN UUDISTUS
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEELLA RAAHEN SEUTUKUNNASSA HANKE RAAHEN SEUTUKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS / MAASEUDUN OSAAMISVERKOSTO.
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Lajittelupeli Hoitoala.
YYL KP Waste Management in Finland Waste Day Katri Penttinen Ympäristöyritysten Liitto ry.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
SÄÄDÖKSET PALOVAROITTIMILLE • VN:n asetus sähkö- ja elektroniikkaromusta (852/2004) • YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta annetun asetuksen muuttamisesta.
Hius- ja kauneudehoitoala
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
KIINTEISTÖITTÄINEN JÄTTEENKULJETUS Kunnan järjestämän kilpailutetun ja kiinteistön haltijan järjestämän (sopimusperusteisen) jätteen- kuljetuksen erot.
Eevaleena Häkkinen Ylitarkastaja, ympäristöministeriö TV- ja tietokonelaitteiden kierrätys, Taideteollinen korkeakoulu Luentorunko 1) Suomen.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Hallintokunta Rauman kauppakamari Teemapäivä seudun kuntien hankintapolitiikasta Rauman kaupungin jätehuollon ja siivoustoiminnan järjestäminen.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Eläinsuojien ympäristöluvat
Yhteispalvelulaki ja yhteispalvelusopimus pilotoinnin perustana
Riihimäen kaupunki vesihuollon kehittämissuunnitelma
Lajittelupeli Rakennusala.
Kestävä kehitys & kierrätys
Eläinsuojien ympäristöluvat ja valvonta
Paristo- ja akkutuottajavastuu Recser Oy - Recycling Services Recser Oy_SS.
ELÄINSUOJIEN YMPÄRISTÖLUVAT POHJOIS-KARJALAN ELY-KESKUS, Kari Lahtinen.
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
Kiertotalous EU:ssa - mitä vaikutuksia tulossa kuntiin? Kuntaliiton Brysselin toimisto Henrik Rainio, toimiston johtaja Kuntamarkkinat
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
JÄTEHUOLLON AJANKOHTAISET ASIAT Järviseudun jätelautakunnan esittelijä, sihteeri Henna Matintupa
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Jätejakeiden tunnistaminen ja käsittely
Kulutus ja jätehuolto.
Valtakunnallinen jätesuunnitelma
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
Ympäristön tila YSL luku 15 Laatuvaatimukset
Loimi-Hämeen Jätehuollon omistajapäivä
Asiakkaan valinnanvapaus
Rakennusalan koulutuksessa
Kotimaanliikenteen matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä
Lajittelupeli Graafinen ala.
Luomuasetuksen uudistus Evira
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamien EAKR-hankkeiden ”elämänkaari”
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
LHJ:n omistajapäivät
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Esityksen transkriptio:

Uusi jätelainsäädäntö voimaan alkaen

Uusi jätelainsäädäntö  Uusi jätelaki (646/2011) ja muutoksia 19 muuhun lakiin.  Keskeiset asetukset voimaan uuden jätelain kanssa : – valtioneuvoston asetus jätteistä ja – Ympäristönsuojeluasetuksen muutos.  Lisäksi lähes 30 asetusta tai valtioneuvoston päätöstä voimaan vuosina

Miksi jätelainsäädäntöä pitää uudistaa?  Jätteen syntymistä on ehkäistävä sekä materiaalitehokkuutta ja jätteen hyödyntämistä lisättävä. – Jätteen määrä ei ole vähentynyt toivotulla tavalla. – Jätteen kierrätys ja muu hyödyntäminen ei ole edistynyt tavoitteiden mukaisesti.  EU:n jätedirektiivin uudistus

Mikä muuttuu?  Jätehuollon etusijajärjestyksen noudattamista tehostetaan  Jätehuollon toimijoiden valvontaa ja seurantaa tehostetaan.  Jätehuollon toimijoiden vastuita täsmennetään.  Osa käsitteistä muuttuu (hyödyntäminen, käsittely, loppukäsittely, vaarallinen jäte).  Tuottajan vastuu pakkausjätteiden jätehuollon järjestämisestä laajenee.  Kierrätysvaatimuksia tiukennetaan.  Jätteen käsittelyä kaatopaikalla rajoitetaan.

Jätehuollon etusijajärjestys (1/2)  Ensisijaisesti vähennettävä jätteen määrää ja haitallisuutta. – Jos jätettä syntyy, jätteen haltijan on ensisijaisesti valmisteltava jäte uudelleenkäyttöä varten tai toissijaisesti kierrätettävä jäte. – Ellei kierrätys ole mahdollista, jäte on hyödynnettävä muulla tavoin, esimerkiksi energiana. – Jäte voidaan sijoittaa kaatopaikalle tai loppukäsitellä muulla tavoin vain, jos hyödyntäminen ei ole mahdollista.

Jätehuollon etusijajärjestys (2/2)  Sitoo ammattimaisia toimijoita, myös kuntaa ja kunnallisia toimijoita. – Muiden otettava huomioon ”mahdollisuuksien mukaan”.  Toteutetaan mm. seuraavasti: – Toiminnanharjoittajalta edellytetään lupahakemuksessa ja viranomaisilta lupaharkinnassa aiempaa selvästi perusteellisempaa selvitystä jätteiden eri käsittelyvaihtoehdoista. – Materiaalien käytön tehokkuus otettava huomioon ympäristöluvan lupamääräyksissä. – Asetuksilla säädetään mahdollisimman kunnianhimoiset kierrätystavoitteet. – Biohajoavan jätteen sijoittamista kaatopaikalle rajoitetaan nykyisestä.

Jätehuollon järjestäminen  Jätteen haltijalla (esim. kiinteistön omistajalla tai yksityishenkilöllä) päävastuu.  Poikkeukset: – Kunta vastaa asuinkiinteistöistä sekä julkisista ja vastaavista palveluista tulevien yhdyskuntajätteistä. – Tuottaja vastaa tuottajavastuun piiriin kuuluvien tuotteiden jätehuollosta (keräyspaperi, pakkaukset, sähkö- ja elektroniikkalaitteet, ajoneuvon renkaat, ajoneuvot sekä paristot ja akut).  Jätteen haltijan laiminlyödessä velvollisuutensa vastuu siirtyy kiinteistön haltijalle, jos tämä on sallinut toiminnan.

Kunnan vastuulle kuuluvat jätteet (1/3) Nykyinen vastuunjako säilyy pääpiirteissään: kunnan vastuulla kotitalousjätteet, julkisen toiminnan yhdyskuntajätteet sekä asumisen ja maa- ja metsätalouden vaaralliset jätteet. Kunnan vastuulle lisäksi yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen ja koulutuslaitosten yhdyskuntajätteet (n. 1-2 % yhdyskuntajätteestä). Kunnan vastuuta selvennetään myös kivijalkayritysten jätteiden sekä putkikeräys- ym. järjestelmien jätteiden osalta.

Kunnan vastuulle kuuluvat jätteet (2/3)  Kunnan vastuulle eivät kuulu em. toiminnoissa syntyvät jätteet, jotka toimitetaan tuottajan järjestämään jätehuoltoon tai juomapakkausten palautusjärjestelmään. − Kunta voi täydentää tuottajan järjestämää vastaanottoa. − Kunta voi järjestää erilliskerätyn pakkausjätteen kuljetuksen kiinteistöstä.  Kunta voi hakemuksesta vapauttaa julkisen toiminnan ja yksityisen sosiaali-, terveys- ja koulutustoiminnan jätteen haltijan velvollisuudesta liittyä kunnan järjestämään jätehuoltoon.

Kunnan vastuulle kuuluvat jätteet (3/3)  Muut elinkeinotoiminnan yhdyskuntajätteet säilyvät jätteen haltijan vastuulla (n % yhdyskuntajätteestä).  Kunnalle velvollisuus tarjota kapasiteettinsa puitteissa jätehuoltopalveluja elinkeinonharjoittajalle muun palvelutarjonnan puuttuessa: tavoitteena jätehuollon toimivuuden turvaaminen.

Jätteenkuljetus kiinteistöstä  Kunta vastaa, että sen vastuulle kuuluvan jätteen kuljetus järjestetään kiinteistön haltijan järjestämästä paikasta: – kunnan keskitetysti järjestämänä tai – kiinteistön haltijan järjestämänä jätteenkuljetuksena:  kiinteistö tilaa kuljetuksen ja kuljettajan toimittaa jätteen kunnan määräämään vastaanotto- tai käsittelypaikkaan.  Kunta voi päättää, että tietyillä alueilla ei järjestetä kiinteistökeräystä esim. syrjäisen sijainnin vuoksi.  Jos ei järjestetä kiinteistöittäin, kunnan on järjestettävä alueellinen vastaanottopaikka.

Tuottajien vastuu pakkausjätteistä laajenee Nykyisessä laissa osittainen tuottajavastuu: – Käytännössä tuottaja on vastannut vain elinkeinotoiminnan pakkausjätteiden hyötykäytöstä; kuluttajapakkauksista on huolehtinut kunta, joka on kattanut kustannukset kunnan jätemaksuilla. Uudessa laissa tuottaja eli tuotteen pakkaaja tai pakatun tuotteen maahantuoja vastaa pakkausten jätehuollosta ja siitä aiheutuvista kustannuksista – Vähimmäisvaatimukset vastaanottopaikkojen määrästä säädetään asetuksella.

Muutokset keräyspaperin tuottajavastuussa  Painetun paperituotteen maahantuojille myös tuottajavastuuvelvoite – Aiemmin ainoastaan painopaperin valmistajat ja maahantuojat tuottajia.  Tuottajan järjestettävä keräyspaperin kuljetus kiinteistöltä maksutta, jos kiinteistö sijaitsee muulla kuin pientalo- tai haja-asutusalueella (ts. myös kerros- ja rivitaloalueiden pientaloista).

Muutoksia tuotteen jakelijan velvollisuuksiin  Jakelijalla (eli yleensä kauppiaalla) on velvollisuus vastaanottaa – pantillisia juomapakkauksia kohtuullinen määrä myynnissä olevaan määrän nähden – kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaiteromu, jos tilalle ostetaan uusi vastaava laite tai osoittaa joku yhtä helposti saavutettavissa oleva vastaanottopiste.

Valvonnan ja seurannan tehostaminen  ”Omavalvonnan” edistäminen – Kirjanpitovelvollisuuksia lisätty – Toiminnanharjoittajan järjestämä jätehuollon seuranta ja tarkkailu  Jätteenkuljetusten valvonnan parantaminen – jätteen kuljettajan hakemus jätehuoltorekisteriin, – jätteen kerääjän ilmoitus jätehuoltorekisteriin, – siirtoasiakirjavelvollisuus, – tiedonantovelvollisuus kiinteistöittäisestä jätteenkuljetuksesta  Laiminlyöntimaksu

Uudistuksen tavoitteet 2016 Materiaalitehokkuus parantunut, jätteen määrä ja haitallisuus vähentyneet Jätehuolto Suomessa vastaa EU:n edistyksellisten maiden tasoa. Käytössä on monipuolinen valikoima vaihtoehtoisia jätteen käsittelymenetelmiä, joista valitaan sopivin etusijajärjestyksen mukaisesti. Vähintään 50 % yhdyskuntajätteestä kierrätetään tai käsitellään biologisesti. Kierrätykseen soveltumaton jäte hyödynnetään energiana. Kaatopaikalle sijoitetaan vain hyvin vähän jätettä.

Jätelainsäädännön kokonaisuudistus verkossa: