Ilmastonäkökulma maankäyttöön ja liikenteeseen Ilmastonmuutokseen varautuminen Ilmasto-ohjelmatyön menestystekijät Kiuruveden kaupunki/Ilmastoseminaari.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maapallon lämpeneminen
Advertisements

KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
Ilkka Lehtola Maaseudun palvelujen ja hyvinvoinnin tutkijoiden tapaaminen, Jyväskylä 23.– Alue- ja kuntatutkimuskeskus Joensuun yliopisto.
Ilmastonmuutos, politiikan muutos ja joukkoliikenteen muutos
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pirkanmaan liikennejärjestelmä- suunnitelma Aiesopimuksen julkistaminen Johtaja Juha Sammallahti.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Toimittaja – Kaupunkilaisen perspektiivi Kalle Launiala, ProtonIT Oy
Kaupunkirakenne: ilmastopolitiikka, terveys ja hyvinvointi
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Tulvadirektiivin keskeinen sisältö
Luottamushenkilöiden ja virkamiesten näkemykset kuntien roolista ilmastokysymyksen ratkomisessa Luottamushenkilöt:
Kuntien ilmastokampanja ennen ja nyt Millä mielellä kampanjoitiin kymmenen vuotta sitten? Kuntien ilmastokampanjan tapaaminen Anu Kerkkänen.
Kumppanuudella ratkaisumalleja KOMIS – Kunta ja paikalliskehityksen hallinta Mikkeli Sami Kurki johtaja, professori Ruralia-instituutti,
, Janne Virtanen, Ilmastonmuutos: hillitseminen ja sopeutuminen, toiminta Varsinais-Suomessa.
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Kaupunki onnensa seppänä Elinvoimapolitiikan painopisteet ja organisointi Kuntamarkkinat Eero Holstila.
Tulvariskityöryhmän kuulemis- ja keskustelutilaisuus Hannele Ahponen Suomen luonnonsuojeluliitto.
Kunnat ilmastotiedon hyödyntäjinä Strategisen tutkimuksen verkostoitumistilaisuus ohjelmalle ”ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi” Tieteiden talo,
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Työstä kii! Ratkaisuja pitkäaikaistyöttömille Alavus ja Ähtäri ESR toimintalinja 2.
Ilmastonmuutoksen hillintä
Väder- och Klimatförändringar
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin Muutoksessa mukana - Maaseudun Sivistysliitto.
Vesihuoltolainsäädäntö elintarviketeollisuuden kannalta Antti Belinskij Vanhempi hallitussihteeri Maa- ja metsätalousministeriö If, vesiseminaari,
Huleveden tulva-alueet
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Kokonaisuuden hallinta ja ilmastonmuutos kunnan päätöksenteossa - keskeiset hanketeemat ja niiden toteuttaminen hankekunnissa Kiuruveden kaupunki/ Ilmastoseminaari.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
Lapsi- keskeinen yhteisökehitys Itä-Timorilla Lapsen oikeudet; oikeusperustainen ohjelmatyö – seminaari Elina Salonen, Plan Suomi Säätiö.
CO2-raportti Kiuruveden kasvihuonekaasupäästöt Kiuruveden kaupungin ilmastoseminaari Suvi Monni CO2-raportti / Benviroc Oy
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI Timo Metsä-Tokila.
© HAUS Vaikuttavuus ja palvelukyky Taloudelliset resurssit ja mahdollisuudet Uudistuminen ja henkilöstön työkyky Rakenteet ja prosessit Viihtyisä ja toimiva.
ASUKASKYSELYN TULOKSET 4/2016 FORSSAN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN PALVELUTASON MÄÄRITTELYTYÖ.
Uudenmaan liitto // Nylands förbund // Helsinki-Uusimaa Regional Council Seppo Lampinen / Hämeen AMK Tulevaisuuden liikkuminen, liikenteen teknologinen.
Kirjastoautotoiminta murroksessa – yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Hinku-päästölaskenta ja 2030-tiekartta - esimerkkinä Hämeenkyrö
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Maakunnan kokonaisturvallisuus
Arkeen Voimaa -ryhmätoiminta
Kuntalaistutkimus 2017: Kuntalaiset kunnan toiminnan ja päätöksenteon seuraajina ajanjaksolla Niiden vastaajien osuus, jotka seuraavat usein.
Meidän koulumme on Liikkuva koulu
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Siviilivalmiusyksikön päällikkö Jussi Korhonen, SM/PEO
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Moderni pelastustoimi
Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö
Mittarit – mitä ja miten mitata
Pelastuslain muuttaminen
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Tuotteet turvallisiksi
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Ohjaus ja valvonta (Ohjava) - teemaryhmä
Kunta matkalla tulevaisuuteen
Varautuminen ja väestönsuojelu SPEKissä
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö
Moninainen kulttuurialan kolmas sektori
Esityksen transkriptio:

Ilmastonäkökulma maankäyttöön ja liikenteeseen Ilmastonmuutokseen varautuminen Ilmasto-ohjelmatyön menestystekijät Kiuruveden kaupunki/Ilmastoseminaari Anu Kerkkänen projektipäällikkö

Ilmastonäkökulma maankäyttöön ja liikenteeseen

||| Mitä ilmastonäkökulma maankäyttöön ja liikenteeseen tarkoittaa? matkojen määrä –matkojen pituus – kulkutapa Talousnäkökulma tukee ilmastonäkökulman huomioimista maankäytön ratkaisuissa hajallaan oleva yhdyskuntarakenne tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä ja tulee myös kunnille ennen pitkää kalliiksi etunimi sukunimi Titteli | Tapahtuma3

||| Liikkumistarpeen muutossuunta hankekunnissa Suurimmassa osassa kuntia – niin pienissä kuin isoissakin kunnissa - liikkumistarpeen ennakoitiin kasvavan, muutamissa kunnissa liikkumistarpeen todettiin olevan nykyisellään melko stabiili Syitä kasvulle: »Kaupunki ja seutu kasvavat, liikenne lisääntyy »Kaupunkirakenne laajenee ja rakentamisalueet leviävät yhä kauemmas keskustasta »Työssäkäyntialue laajenee, työpaikat etääntyvät »Palveluverkon harveneminen lisää liikkumistarvetta »Vapaa-ajan liikkumisen kasvu on yleinen trendi Anu Kerkkänen | Kiuruveden ilmastoseminaari4

||| Liikkumistavat hankekunnissa Kaikissa kyselyyn vastanneissa kunnissa pääasiallinen liikkumismuoto on oma auto: »”koska julkiset liikenneyhteydet ovat kunnan ja seutukunnan sisällä heikot” »”yhdyskuntarakenteen ja liikkumistarpeiden kehitys on lisännyt henkilöauton suosiota” Muutossuunnasta ei useinkaan esitetty arvioita, muutamissa vastauksissa henkilöauton osuuden arveltiin kuitenkin edelleen kasvavan »”linja-autoliikenne supistuu edelleen” Anu Kerkkänen | Kiuruveden ilmastoseminaari5

||| Pienten/maaseutumaisten kuntien rooli? Haasteet: »”kaavoitukseen sisältyy runsaasti mielihaluja ja paineita” »negatiiviset mielleyhtymät : Onko kyse maaseudun syrjimisestä / maaseutumaisen elämäntavan syyllistämisestä? Keinoja: »autojen yhteiskäyttö, etäkokoukset, liikkuvat palvelut jne. »jokainen yksittäinenkin lupapäätös on merkityksellinen Olennaista on tunnistaa tehtävien päätösten erilaiset vaikutukset myös pitkällä tähtäimellä! Anu Kerkkänen | Kiuruveden ilmastoseminaari6

Ilmastonmuutokseen varautuminen

||| Ilmastonmuutokseen varautumisella (sopeutumisella) pyritään vähentämään ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia keskilämpötilan nousuun ja sään ääri-ilmiöihin liittyvien riskien hallinta Ilmastonmuutokseen varautumisen prosessi: Anu Kerkkänen | Kiuruveden ilmastoseminaari8 RISKIEN TUNNISTA- MINEN TOIMEN- PITEET RISKIEN ARVOTUS (todennäköisyys, vakavuus) ENNAKOIVAT TOIMENPITEET -esim. maankäytön suunnittelu, tulva- suojarakenteet JÄLKIEN RAIVAUS esim. kalusto- hankinnat

||| Ilmastonmuutoksen vaikutukset kuntiin Kuntaliiton ilmastolinjaukset: Merkittävimmät ilmastonmuutoksen välittömät seuraukset kunnille aiheutuvat tulvista (hulevesi- ja vesistötulvat) sekä rankkasateiden aiheuttamasta pohjaveden pinnan noususta Ilmastonmuutos vaikuttaa laajalti kunnan eri sektoreihin: maankäyttö ja rakentaminen liikenne ja verkostot vesihuolto jätehuolto luonnonympäristö pelastustoimi ja turvallisuus sosiaalitoimi ja terveys Anu Kerkkänen | Kiuruveden ilmastoseminaari9

||| Hankekuntien tilanne Tyypillisimmin kunnissa arvioitu ilmastonmuutoksen riskejä vesihuollolle, monissa kunnissa myös energiahuollolle ja tienpidolle. Ilmastonmuutokseen varautuminen kunnille vieraampi kysymys kuin ilmastonmuutoksen hillintä Kuntien haasteita »Tiedon puute ja tiedon soveltamisen hankaluudet »Kenen vastuulla asia on? Miten saadaan koko kuntaorganisaatio mukaan? »Ilmiön poikkeuksellinen ennustamattomuus »Vakavasti ottamisen puute, kriittinen suhtautuminen Anu Kerkkänen | Kiuruveden ilmastoseminaari10

||| Mitä kunnissa olisi ainakin syytä tehdä »Kartoittakaa riskit (yhdessä)! »Vaatikaa pelastuslaitoksilta palvelua! »Pohtikaa palvelujen tarjoajien kanssa tehtäviä sopimuksia myös poikkeustilanteiden näkökulmasta! »Varmistakaa varavoimalaitteiden tarve! »Onhan kunnassanne valmiussuunnitelma poikkeusolojen varalle? Anu Kerkkänen | Kiuruveden ilmastoseminaari11

Ilmasto-ohjelmatyön menestystekijät

||| Kuntien ilmastotyön menestystekijät (Bulkeley & Kern 2006; Bulkeley ym. 2009; Salminen & Grönholm 2010 ) Muutos ja kehitys tarvitsevat aktiivisia ja osaavia henkilöitä, kuntaorganisaation sisäisiä ”positiivisia yrittäjiä tai myyntimiehiä”, ”edelläkävijöitä”. Laajaa osallistuminen, ilmastotyö ei saa olla ainoastaan ympäristöihmisten asia. Poikkisektoraalisuus on ainoa keino saavuttaa kunnan ilmastotavoitteet. Kuntajohdon sitoutuminen ja aktiivinen osallistuminen on tärkeää - vastuun tulee olla kuntajohdolla! Anu Kerkkänen | Kiuruveden ilmastoseminaari13

||| Ilmastokysymyksen rakentaminen paikallisesti merkitykselliseksi asiaksi, hyötyjen korostaminen, ilmastokysymyksen nostaminen kunnan muiden prioriteettien joukkoon (poliittinen tahto) Ilmastotyö edellyttää myös resursseja tai resurssien uudelleen järjestelyä Anu Kerkkänen | Kiuruveden ilmastoseminaari14

Kiitos! Yhteystiedot: Anu Kerkkänen