Virtuaalinen liikenteen tutkimuskeskus- seminaari 16.2.2012 Tapio Tolsa Meriteollisuus ry.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Prosessiteollisuus monessa mukana.
Advertisements

Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Kite – Kites – Leija ? Kites - Language Cluster Finland Kites-toimialalla tarkoitetaan tietotekniikan, kielen ja kulttuurin sekä.
LAIVA 2025 LEHDISTÖTILAISUUS
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Tietohallintomalli käytännössä – ICT-johtamisesta kilpailuetua
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
YMPÄRISTÖLIIKETOIMINTA JA
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Teija Ryynänen/NELI ELLO väliseminaari Kokous- ja juhlatila Alvarium, Turku Etelä-Suomen kuljetuskäytävän kilpailukyvyn kehittäminen.
Innovaatiojohtaminen, miten yhdistetään teknologian, markkinoiden ja organisaation muutokset. Heli Aramo-Immonen TTY/ Pori TETA osa 4.
VANHUSTYÖN OSAAJAT ry  moniammatillinen yhdistys  valtakunnallisesti toimiva  perustamiskokous Tampereella Vakka Verkostoon –Leonardo da Vinci.
Käyttäjäkokemuksen muodostuminen ja kehittäminen verkkoyhteisössä Maria Hyytiäinen Työn valvoja ja ohjaaja: Dosentti Timo Korhonen
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Lasse Lyytikäinen 2005 Kivialan tutkimus-, tuotekehitys- ja koulutusprojekti Kajaanin yliopistokeskus Taideteollinen korkeakoulu Suomen kivikeskus.
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Puurikastamo  Kesto: –  Projektikoodi: A32028  Budjetti: euroa  Päärahoittaja: Etelä-Suomen EAKR-ohjelma  Toimialarajat.
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
Kumppanuudella tuloksiin Yritysten keskittyminen ydintoimintoihinsa ja tukitoimien ulkoistaminen ovat muuttaneet perinteistä työyhteisörakennetta. Miten.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Tulevan hallituskauden tiede- ja yliopistopoliittiset painopisteet (Edistyksellinen tiedeliitto ) Rehtori Keijo Virtanen Turun yliopisto Suomen.
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
1 AMMTILLISEN KOULUTUKSEN MERKITYS KUNNALLE
KULTTUURIVIENNIN HUIPPUOSAAMINEN tarpeet ja koulutus kärkitoimijan näkökulmasta Kulttuurivientiosaamisen kehittäminen Suomessa | | HTC Helsinki.
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
VTT - OSAAMINEN RATKAISEE VTT lyhyesti VTT ON PUOLUEETON JA MONIALAINEN ASIANTUNTIJAORGANISAATIO Palveluksessa noin 3000 asiantuntijaa Liikevaihto.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
W w w. h a m k. f i Ylermi ohjausryhmä Helena Turunen mi.
Tutkijaliikkuvuuden palvelut –roundtable Kv-kevätpäivät, Seinäjoki Marita Niemelä Tutkimus- ja innovaatiopalvelut.
DM Arktiset meret Etsii uudistajia ja verkottajia.
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
CEE:n TEHTÄVÄ ON LUODA INNOVAATIOSTA LIIKETOIMINTAA! Tuomalla yhteen tutkimuspartnerit, yritykset sekä rahoittajat ja nyt myös innovaatioenkeleitä Uusien.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Aalto PRO Aalto-yliopiston täydennyskoulutusta Kyvykkyyksiä etsimässä PK-yritysten johtamisen haasteet Menestystekijöitä, henkilöstön kyvykkyyksien määrittelyä.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
TraiNet –tapaaminen Rajat ylittävä yhteistyö TURKU AMK Paneelikeskustelu.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Oulu-Kemi-Pori ArcMaTe - Suomi-konsortiolla kehitetään arktisen alueen tuotteita ja palveluita sekä yritysten liiketoimintaa , Helsinki Johtaja.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Turun yliopisto MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS 0 MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS professori Ulla Tapaninen.
Toimittajanäkökulma XDW-tietomalliin Olli Nokso-Koivisto –
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Tekn.lis. Kari Lautso/WSP Finland Oy: Liikenteen virtuaalinen tutkimuskeskus ja konsultit LVM
TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI Timo Metsä-Tokila.
Esityksen otsikko Alaotsikko, ja/tai otsikkoa tarkentavaa tekstiä.
Tavoitteena alueellinen osaamiskeskittymä – matkalla Lapin koulutuskonserniin Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan Tulevaisuusseminaari
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Digitaalisen infran täydennyskoulutus
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Innovaatio-ohjelmat
Osuustoiminnan kehittäjät - Coop Finland ry
Etsivän työn kehittämispäivät Corinne Björkenheim
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Tutkimus- ja kehittämistoiminta Raahen seutukunnassa 2001–2017
TURUN MATKAILUAKATEMIA – ÅBO TURISMAKADEMI
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Kaikkien osapuolien yhteinen ohjelma yhteydenpitoon sekä hyvinvointialan tekoälyn ja robotiikan kehittämiseen.
Markkinatutkimuspäivä Tunteella tuloksia
Esityksen transkriptio:

Virtuaalinen liikenteen tutkimuskeskus- seminaari Tapio Tolsa Meriteollisuus ry

Sisältö 1. Meriteollisuus tänään 2. Osaamisen ennakointi 3. Tutkimustoiminta

Meriteollisuus tänään Meriteollisuus on yksi Suomen kansainvälisimmistä teollisuudenaloista Se muodostuu telakoista ja verkostoyrityksistä, kuten suunnittelutoimistoista, kokonais-, järjestelmä-, laite- ja materiaalitoimittajista sekä offshore-teollisuudesta Meriteollisuus on osa meriklusteria, johon kuuluvat myös merenkulku ja satamatoiminnot Koko meriklusteri työllistää Suomessa noin henkilöä, josta meriteollisuudessa työskentelee yli henkilöä Alan liikevaihto on noin 7 miljardia euroa. 3

Meriteollisuuden tutkimus ja siihen vaikuttavat globaalit rakenteet Energian tarve maailmalla kasvaa –merellä olevien (offshore) öljy- ja kaasukenttien hyödyntäminen lisääntyy Ympäristön tila yleinen huolenaihe –energiatehokkaat ja vähän luonnon tasapainoa kuormittavat ratkaisut haluttuja myös meritekniikassa –uusia päästömääräyksiä tulossa tekniikan kehittymisen myötä Uudet toimintamallit, elinkaariajattelu, suomalainen koulutus ja osaaminen liiketoiminnaksi Arktinen merenkulku ja osaaminen uusien väylien auetessa sekä offshoren hyödyntämisessä tärkeitä Risteilijämarkkinat –suomalaisen verkoston kehittämistä jatkettava 4

5 Osaamisen ennakointihanke Tavoitteena tulevaisuuden osaamisen varmistaminen Meriteollisuus vuonna 2025 Meriteollisuuden ja sen toimintaympäristön muutostekijät Poliittiset, ekonomiset, teknologiset, sosiaaliset ja ekologiset Yritysten muutostekijät Tuotteet, palvelut ja asiakassuhteet Liiketoimintamallit ja –konseptit Osaamisalueet Liiketoiminta, tuotanto, teknologia, tuotekehitys, kumppanuus ja kansainvälisyys Uudet osaamisalueet vs. perustutkimuksen tarve

6 Osaamisen ennakointihanke Taustaskenaariot Valmistuspainotteinen vs. palvelupainotteinen Globaali vs. Suomi-keskeinen Keskeiset tulokset Meriteollisuuden osaaminen tulevaisuudessa Yliopistot ja korkeakoulut Ammattikorkeakoulut Toinen aste Nopeasti täydennettävät osaamistarpeet Tulevaisuuden osaamisprofiilit Verkosto-osaamisen kehittäminen

Tutkimustoiminta T&K-työtä tehdään alan yrityksissä, tutkimuslaitoksissa ja korkeakouluissa sekä näiden yhteistyönä Meriklusteriohjelma Meriklusteriohjelman tehtävänä on aktivoida, yhdistää ja edistää meriteollisuuden, merenkulun ja näitä tukevan pk-yritysten kehitystä, koulutusta, soveltavaa tutkimusta ja parantaa Meriklusterin näkyvyyttä. FIMECC Suomen meriteollisuus on vahvasti mukana FIMECC:issä (Finnish Metals and Engineering Competence Cluster) eli metalli- ja koneenrakennusalan tutkimusyhtiössä

Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus (MKK) on merenkulun ja siihen läheisesti liittyvien alojen täydennyskouluttaja sekä tutkimus- ja asiantuntijapalveluitten tarjoaja. Palvelut kattavat logistiikka-alan ja teollisuuden liiketoiminta-konsultoinnin, merisektoria palvelevan tutkimus- ja kehittämistoiminnan sekä kansainväliset yhteistyöprojektit. Hercules EU-projekti Projektin tarkoituksena on kehittää uusia teknologioita meriteollisuudessa käytettävien moottoreiden päästöjen vähentämiseksi sekä samalla lisätä niiden tehokkuutta ja luotettavuutta Tutkimustoiminta

InterShip EU-projekti InterShip-projektin avulla pyritään lisäämään EU:n alueen laivanrakentajien kilpailykykyä. Avainsanoja ovat ympäristöseikat, turvallisuus, mukavuus ja kustannustehokkuus. VTT VTT on Pohjois-Euroopan suurin soveltavaa tutkimusta tekevä organisaatio, joka tuottaa monipuolisia teknologia- ja tutkimuspalveluja sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakkailleen, yrityksille ja julkiselle sektorille. Löydät meriteollisuuteen liittyviä tutkimuksia hakusanalla "maritime" Tutkimustoiminta

European Maritime Research Area Portaali alan eurooppalaiseen kehittämiseen. MERIKE Meriteollisuuden toimialakohtainen teknologiaohjelma raportti: LOURA MERIDIEM Uusi meriteollisuuden innovaatioalusta osana Lounaisrannikko- yhteistyötä (Turku, Uusikaupunki, Rauma ja Pori) Meriteollisuuden tutkimuksen ja koulutuksen strategisen ja operatiivisen yhteistyömallin kehittäminen 10 Tutkimustoiminta

11 Loistavaa työtä myös tulevaisuudessa! Kiitos!