Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin Hurtig 2015-2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Advertisements

Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Koululaisen lihavuus - potilastapauksia
KANSANTAUDIT.
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Aivovamma – arkielämän ankeuttaja(ko)?
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Mielenterveyden häiriöt
DIABETES.
Mielenterveyden häiriöt
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sosiaalinen syrjäytyminen
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Sydän- ja verisuonitaudit
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Psyykkistä terveyttä voi edistää Hurtig
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Palovammat 1. asteen palovamma: • iho punainen ja arka • paranee muutamassa päivässä 2. asteen palovamma • punoittaa, kivulias • rakkuloita 3. asteen.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
” Vain 1/3 suomalaisista miehistä on tyytyväisiä lihaksiinsa.” ” Kuusivuotiaat suomalaislapset ovat dieetillä, koska he kokevat olevansa lihavia.” ”Vain.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Mielenterveyden häiriöt
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
Mielenterveyden häiriö
SYÖMISHÄIRIÖ Janne, juho, pate ja nico.
Syömishäiriöt 5.6.
Kirjoita vihkoon.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖMISHÄIRIÖT YLEISTÄ:
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
63. Mielenterveyden häiriöt
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Auttava keskustelu
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Nuoret ja trendit -tutkimus
Esityksen transkriptio:

Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin Hurtig

Kertaus 1.Mitä aatteellisia tai uskonnollisia syitä kasvisruokavaliota noudattavalla voi olla? 2.Mitä eri kasvisruokavaliotyyppejä on olemassa? 3.Mitä haasteita kasvisruokavalioon liittyy? 4.Miten uskonto voi ohjata ruokavaliota? 5.Mihin asioihin paljon liikkuvan on kiinnitettävä huomiota ravitsemuksessa?

Median rooli ravitsemuksessa Tarkastelkaa Vire-kirja sivun 207 kuvaa. Mitä näette? Mitä mainostetaan? Tuleeko sanoma esiin? Miten muuten sama asia oltaisi voitu mainostaa? Mitä muita mainoksia on, joissa esimerkiksi vartalolla yritetään myydä, mutta itse tuotteen rooli on vähäinen?

Kotitehtävät Lue kappale ” Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin” ja tee kappaleen lopusta sivulta 212 tehtävät 1-5 vihkoosi.

MIKÄ ON SYÖMISHÄIRIÖ! Syömishäiriö on melko tavallinen psykososiaalinen ongelma 1)jossa yksilö tarkkailee pakonomaisesti ruokaa ja/tai ruumiinpainoaan 2)fyysinen terveys vaarantuu jokapäiväinen elämä 3)ihmissuhteet sekä jokapäiväinen elämä vaikeutuvat.

Alkaa tavallisimmin teini-iässä Sairastuneista 90 prosenttia on naisia. ▫On nuorten naisten tavallisimpia mielenterveysongelmia ▫On yleisintä ryhmissä, missä keholla on suuri merkitys Poikien ja miesten, lasten ja vanhusten syömishäiriöt lisääntyvät jatkuvasti Syömishäiriöt ovat lisääntyneet voimakkaasti viimeisen 20 vuoden aikana

SYITÄ SAIRASTUMISEN TAUSTALLA 1.Kontrollintarve 2.Länsimainen hoikkuusihanne ja sitä kautta epärealistiset/ristiriitaiset odotukset itsestä 3.Sairastuvat ovat usein tunnollisia ja muita miellyttämään pyrkiviä. Myös kotoa saattaa tulla paineita 4.Syynä voi olla myös kapinaa/huomionhakuisuutta 5.Suuri elämänmuutos/kriisi 6.Oire jostain traumaattisesta tapahtumasta 7.Myös perinnöllinen altistus mahdollinen.

Testaa osaamisesi Lue Vire –kirjan sivut ja paina asiat mieleesi mahdollisimman tarkasti…

Anoreksian oireita Nopea, huomattava laihtuminen Itsensä arvostaminen kehon painon ja muodon perusteella Jatkuva painon tarkkailu Kuukautisten poisjäänti Pelko lihomista kohtaan Jatkuva väsymys (energiaa ei ole, verensokeritaso alhainen) Ummetus (johtuu aineenvaihdunnan hidastumisesta) Hidas pulssi (sydämen vajaatoiminta) Matala verenpaine (sydämen vajaatoiminta) Viluisuus (alhainen ruumiinlämpö) Lisääntynyt hiustenlähtö Lisääntynyt karvoitus, esim. poskissa. Kuolema (aliravitsemus)

Bulimian oireita Toistuvat ahmimisjaksot Oksentaminen ahmimisen jälkeen Itsensä arvostaminen kehon painon ja muodon perusteella Pelko lihomista kohtaan Ummetus Vatsakipu Rytmihäiriöt Masennus Hammaskiilteessä vaurioita Kuukautiskierron häiriöt Itsetuhoisuus

Ortoreksian oireita Ruoan terveellisyydestä on tullut pakkomielle. Tarkkailee jatkuvasti, mitä syö. Ruoasta nauttiminen on sivuseikka. Elämä suunnitellaan ruokailujen mukaan. Jatkuva ruoan rasvapitoisuuden tarkkailu. Kavereiden kanssa ei voi ruokailla, usein ystäväpiiri häviää. Johtaa ponnisteluista huolimatta ravinnon puutostiloihin.

BED:n eli ahmintahäiriön oireita Ruoan ahmiminen Ei pysty tekemään ruokaa koskevia päätöksiä Ruokailujen väliin jättäminen Suuret painonvaihtelut Lihavuus

Syömishäiriön vaikutuksia Fhormonitoiminta muuttuu (Sukupuolihormonit stressihormonit ) FAineenvaihdunta hidastuu, ruumiinlämpö laskee, verenpaine laskee FSydämen rytmihäiriöitä FIho kalpenee, hiukset kuivuvat/vähenevät. Luusto heikkenee. Anemia FPuolustuskyky (valkosolujen määrä) alenee FRuoansulatus hidastuu, ummetus on yleistä FKuukautiset voivat jäädä pois. Myöhemmin raskaaksi tuleminen voi vaikeutua. FPojilla testosteronin eritys pienenee  parrankasvu loppuu, erektio- ongelmia PSeksuaalinen mielenkiinto häviää PMielentilat vaihtelevat. Ärtyisyyttä, vihaa, ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia PUni häiriintyy PRuumiin kontrollointi tuo toisaalta erittäin suurta voiman tunnetta

Eri syömishäiriöt

Eri syömishäiriöt, oikeat vastaukset:

Milloin syytä huoleen? Mistä voi huomata syömishäiriön? Kun huomaa seuraavia piirteitä: Nopea ja raju painon aleneminen (yleensä 2–3 kuukauden aikana). Kouluruokailut jäävät väliin. Toisten seurassa riisuminen jää pois. Jatkuva väsymys ja jaksamattomuus. (Huom! Anorektikko ei hyväksy tätä, vaan kompensoi sen tekoreippaudella.) Eristäytyminen ystävistä. Kommentoi usein ”söin juuri muualla”.

Miten voit auttaa kaveria, jos olet huolestunut? MITEN? Ota asia puheeksi. Vältä painostamista ja vahtimista. Auta kaveria löytämään itsestään hyviä puolia. MIHIN? Kannusta nuorta hoitoon. KENELLE? Puhu aikuiselle.

Mistä apua? Syömishäiriöihin haetaan apua samalla tavalla kuin mihin tahansa muuhunkin sairauteen. ▫Kaverit ▫Vanhemmat ▫Terveydenhuollon ammattilaiset ▫Kouluterveydenhoitaja ▫Opettajat ▫Valmentajat yms.. ▫Yleinen hälytysnumero: 112 ▫Suomen mielenterveysseura, Valtakunnallinen kriisipuhelin ▫Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lasten ja nuorten puhelin

Ensimmäinen askel on yleensä, kun uskaltautuu kertomaan asiasta läheiselle ystävälle. Omalle perheelle voi olla aluksi vaikea puhua syömishäiriöistä ja silloin läheinen ystävä voi tarjota tärkeän tuen. Puhuminen on tärkeää.

Jos olet huolissasi jostain ystävästäsi, yritä ohjata hänet hakemaan apua – menkää vaikka yhdessä terveydenhoitajan luo tai lääkärin vastaanotolle. Jos koet, että et jaksa yksin hakea apua, ota avuksi ystävien ja perheen tarjoama tuki.