Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

” Vain 1/3 suomalaisista miehistä on tyytyväisiä lihaksiinsa.” ” Kuusivuotiaat suomalaislapset ovat dieetillä, koska he kokevat olevansa lihavia.” ”Vain.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "” Vain 1/3 suomalaisista miehistä on tyytyväisiä lihaksiinsa.” ” Kuusivuotiaat suomalaislapset ovat dieetillä, koska he kokevat olevansa lihavia.” ”Vain."— Esityksen transkriptio:

1 ” Vain 1/3 suomalaisista miehistä on tyytyväisiä lihaksiinsa.” ” Kuusivuotiaat suomalaislapset ovat dieetillä, koska he kokevat olevansa lihavia.” ”Vain 4,9 % suomalaisnaisista on tyytyväisiä painoonsa” ”Kiinalaiset teinit käyvät kauneusleikkauksissa näyttääkseen länsimaalaisilta” ”Nuoret naiset uskovat paremman ulkonäön lisäävän onnellisuutta.” ”Miesten kosmetiikkakulutus on kaksinkertaistunut joka vuosi 2000-luvun alusta lähtien.” Yhteiskunta vaikuttaa käsitykseen itsestämme koko ajan

2 R UUMIINKUVA JA SYÖMISHÄIRIÖT Hurtig 2016-2017

3 R UUMIINKUVA Kokemukset ja mielikuvat omasta ulkonäöstä. Muotoutuu vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin ja ympäristöön. On osa itsetuntoa. On yhteydessä kulttuurisiin, ja yhteiskunnallisiin normeihin: → Käsitykset kauniista ja komeasta sidoksissa aikaan ja paikkaan, joten muuttuvat historian saatossa!

4 H ISTORIALLINEN IHANNEVARTALO Toteuttakaa animaatio, joka esittää muuttuvia kauneusihanteita. Etsikää kuvia eri lähteistä internetistä ja sanoma- ja aikakauslehdistä. Tehtävään voidaan lisätä haluttaessa myös tekstiä tarkentamaan kuvien kertomaa tarinaa. Oppilaat voivat itse valita aikavälin, johon tutkimuksensa kohdistavat. He myös päättävät itse, onko tutkimuksen kohteena nais- vai miesvartalo, vai molemmat. Tehtävässä voidaan kauneusihanteiden lisäksi esittää myös niitä keinoja, joilla kauneusihanteita on pyritty saavuttamaan.

5 Y HTEISKUNNAN J YRKÄT ULKONÄKÖNORMIT Vaativat yhä enemmän hoikkuutta ja kiinteyttä. Kohdistuvat etenkin naisiin. Aiheuttavat ihmisille (etenkin ylipainoisille) psykologista ja sosiaalista taakkaa. Ajavat ihmisiä laihduttamaan. Edesauttavat syömishäiriöiden syntymistä.

6 S YÖMISHÄIRIÖIDEN KEHITTYMINEN

7 RUOAN JA / TAI RUUMIINPAINON TARKKAILU NIIN, ETTÄ FYYSINEN TERVEYS VAARANTUU JA IHMISSUHTEET SEKÄ JOKAPÄIVÄINEN ELÄMÄ VAIKEUTUVAT Alkaa tavallisimmin teini-iässä Sairastuneista 90 prosenttia on naisia. nuorten naisten tavallisimpia mielenterveysongelmia yleisintä ryhmissä, missä keholla on suuri merkitys Poikien ja miesten, lasten ja vanhusten syömishäiriöt lisääntyvät jatkuvasti Syömishäiriöt ovat lisääntyneet voimakkaasti viimeisen 20 vuoden aikana.

8 S YÖMISHÄIRIÖT - RYHMÄTYÖ 1. Anoreksia 2. Bulimia 3. Ahmintahäiriö (BED) 4. Ortoreksia 5. Syömishäiriöiden tunnistaminen 6. Syömishäiriöiden hoito Perehtykää omaan aihealueeseen. Kirjatkaa aiheen pääasiat (tärkein) ylös. Valmistautukaa esittelemään aihe toisille.

9 L AIHUUSHÄIRIÖ ( ANOREXIA NERVOSA ) =tila, jossa ihminen tuntee itsensä laihuudestaan huolimatta lihavaksi. =ihminen on valmis rajoittamaan syömistään nälkiintymiseen, jopa nälkäkuolemaan asti. =anorektikko pelkää lihovansa. Pelkoajatukset saattavat hallita koko päivää. =anoreksiaan liittyy usein myös liikuntariippuvuus.

10 A HMIMISHÄIRIÖ (B ULIMIA NERVOSA ) = tila, jossa ihmisellä on salattuja, toistuvia ahmimiskohtauksia, joiden aikana henkilö kokee menettävänsä syömisen hallinnan. = lihomisen pelkoa, painon tarkkailua ja yrityksiä estää painon nousu oksentamisella, ulostuslääkkeillä, nesteenpoistolääkkeillä, paastolla ja liiallisella liikunnalla. =bulimiapotilas kokeekin olevansa ”epäonnistunut” siinä hallinnassa, missä anorektikko on ”onnistunut”. = bulimikot ovat usein normaalipainoisia, jopa hieman ylipainoon taipuvaisia = bulimikko haluaa yleensä eroon bulimiastaan

11 BED (B INGE E ATING D ISORDER ) =muistuttaa anoreksiaa tai bulimiaa, mutta jokin keskeinen oire puuttuu =toistuvia ja hallitsemattomia ahmimiskohtauksia =Ahmija ei oksenna syömäänsä ruokaa. =Joskus ahmimista yritetään hallita jättämällä syönti väliin aamulla tai aamupäivästä, tai jättämällä muuten ruokailuja väliin. Tämä vain johtaa ahmimiskohtaukseen myöhemmin illasta. =ahmimishäiriö alkaa usein jo hyvin nuorena ja se on yleisempää naisilla. BED voi johtaa vaikeaan lihavuuteen ja suuriin painonvaihteluihin. =laihdutusyritykset saattavat usein laukaista ahmimisen.

12 O RTOREKSIA (O RTOREXIA NERVOSA ) Terveellisen ruoan pakkomielle =Terveellisen ruoan pakkomielle =lähtee yleensä liikkeelle halusta tulla terveemmäksi ravinnon avulla, mutta muuttuu pakkomielteeksi vähitellen. =Ruoan ajatteleminen alkaa viedä päivästä yhä enemmän aikaa ja alkaa saada jopa uskonnollisia rituaaleja muistuttavia piirteitä.  henkilö käyttää kaiken aikansa aterioiden suunnitteluun, ruoka-aineiden hankintaan, ruoan valmistukseen ja syömiseen.  Hiljalleen ”sallittujen” ruoka-aineiden määrä pienenee  saattavat yrittää ”käännyttää” ystäviään ja sukulaisiaan  ortoreksia johtaa usein anoreksiaan tai bulimiaan.

13 AUTTAMINEN/ TUNNISTAMINEN VOI OLLA VAIKEAA KUN.. Häiriö toimii mielen suojana ongelmiin Kieltämistäsalailua Kieltämistä, valehtelua, salailua, peittelyä, vääristelyä.. eristäytymistä ahdistuneisuutta Riitoja, eristäytymistä, itseinhon tunteita, ahdistuneisuutta, masennusta rankaisu Rituaalit ja säännöt  rankaisu Kaikki ajatukset pyörivät ruuan ympärillä ja keskittyminen muuhun voi olla vaikeaa. Syömishäiriö alkaa vähitellen hallita Syömishäiriö alkaa vähitellen hallita sairastunutta yhä suuremmassa määrin.

14 M ISTÄ APUA ? Syömishäiriöihin haetaan apua samalla tavalla kuin mihin tahansa muuhunkin sairauteen. Kaverit Kaverit Vanhemmat Vanhemmat Terveydenhuollon ammattilaiset Terveydenhuollon ammattilaiset Kouluterveydenhoitaja Kouluterveydenhoitaja Opettajat Opettajat Valmentajat yms.. Valmentajat yms.. Yleinen hälytysnumero: 112 Yleinen hälytysnumero: 112 Suomen mielenterveysseura, Valtakunnallinen kriisipuhelin 0203 445 566 Suomen mielenterveysseura, Valtakunnallinen kriisipuhelin 0203 445 566 Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lasten ja nuorten puhelin 0800 120 400 Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lasten ja nuorten puhelin 0800 120 400 Nyyti ry (Tukea opiskelijoille), (09) 6840 6655 Nyyti ry (Tukea opiskelijoille), (09) 6840 6655

15 SYÖMISHÄIRIÖIDEN HOITO Pyritään korjaamaan psyykkiset tekijät syömiskäyttäytyminen Pyritään korjaamaan sairauden taustalla olevat psyykkiset tekijät & konkreettinen syömiskäyttäytyminen tarvitaan monen alan osaajia Hoidon onnistumiseen tarvitaan monen alan osaajia Psykiatrit / psykiatriset erikoissairaanhoitajat, lääkärit, ravitsemusterapeutit, toimintaterapeutit, fysioterapeutit oma tahto tärkeä Sairastuneen oma tahto tärkeä mutta koko perheen tulee saada hoitoa Hoitoprosessitpitkiä Hoitoprosessit monesti pitkiä N. 80% syömishäiriöisistä paranee sairauden uusiminen mahdollisia ”repsahdukset” ja sairauden uusiminen mahdollisia

16 HOITOKEINOINA Nälkiintymistilan korjaaminen Liikunnan rajoittaminen Terapiakeskustelut Lääkehoito Ruokapäiväkirja + tunteet, tilanteet (ahmintahäiriö) Leikkaushoito (ahmintahäiriö)

17 T EHTÄVÄ : Vastaa kirjan perusteella seuraaviin kysymyksiin. a) Listaa syömishäiriöiden syntyyn (mahdollisesti) vaikuttavia tekijöitä. b) Miksi alhainen painoindeksi ei yksin riitä syömishäiriön kriteeriksi?

18 SYITÄ SAIRASTUMISEN TAUSTALLA Kontrollintarve Länsimainen hoikkuusihanne ja sitä kautta epärealistiset/ristiriitaiset odotukset itsestä sairastuvat ovat usein tunnollisia ja muita miellyttämään pyrkiviä. Myös kotoa saattaa tulla paineita Syynä voi olla myös kapinaa/huomionhakuisuutta Suuri elämänmuutos/kriisi Oire jostain traumaattisesta tapahtumasta Myös perinnöllinen altistus mahdollinen.

19 S YÖMISHÄIRIÖN VAIKUTUKSIA FHormonitoiminta muuttuu (Sukupuolihormonit stressihormonit ) FAineenvaihdunta hidastuu, ruumiinlämpö laskee, verenpaine laskee FSydämen rytmihäiriöitä FIho kalpenee, hiukset kuivuvat/vähenevät. Luusto heikkenee. Anemia FPuolustuskyky (valkosolujen määrä) alenee FRuoansulatus hidastuu, ummetus on yleistä FKuukautiset voivat jäädä pois. Myöhemmin raskaaksi tuleminen voi vaikeutua. FPojilla testosteronin eritys pienenee  parrankasvu loppuu, erektio- ongelmia PSeksuaalinen mielenkiinto häviää PMielentilat vaihtelevat. Ärtyisyyttä, vihaa, ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia PUni häiriintyy PRuumiin kontrollointi tuo toisaalta erittäin suurta voiman tunnetta

20 SYÖMISHÄIRIÖIDEN PSYYKKISIÄ SEURAUKSIA keskimääräistä enemmän vakavaa masennusta ja ahdistuneisuushäiriöitä kuin muulla väestöllä usein pakko-oireisen häiriön tai vaativan persoonallisuuden piirteitä, joilla on taipumus säilyä syömishäiriön korjaantumisen jälkeenkin päihdeongelmat ovat tavallisia erityisesti ahmimishäiriössä synnytyksen jälkeen masennus on yleistä potilailla, joiden oireisiin kuuluu oksentaminen ja ulostus- tai nesteenpoistolääkkeiden käyttö, selvästi enemmän psyykkisiä ongelmia kuin muilla laihuushäiriöpotilailla. itsemurhayritykset ja muu itsetuhoinen käyttäytyminen ovat tässä potilasryhmässä tavallisia.

21 S YÖMISHÄIRIÖIDEN FYYSISIÄ SEURAUKSIA Liikuntarasituksesta palautuminen ja tautien vastustuskyky heikkenee Pituuskasvu hidastuu tai loppuu alhaisen energiansaannin johdosta Kuukautiset loppuvat (palautuvat 6kk:n kuluessa 80-90 %:lle potilaista, jotka saavuttavat noin 90 % ihannepainosta) Syömishäiriöpotilailla lapsettomuusongelmat ovat tavallisia Kalsiumin imeytyminen vähentyy ja luun hajoaminen lisääntyy. Toipumisen jälkeen luuntiheys on edelleen pienempi kuin verrokeilla ja se altistaa murtumille Oksentelu aiheuttaa hampaiden vakavaa kulumista Laihuushäiriössä riski synnyttää pienipainoisia lapsia, synnytyksen ennenaikaisuuden riski ja perinataalikuolleisuus ovat suurentuneet


Lataa ppt "” Vain 1/3 suomalaisista miehistä on tyytyväisiä lihaksiinsa.” ” Kuusivuotiaat suomalaislapset ovat dieetillä, koska he kokevat olevansa lihavia.” ”Vain."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google