Käypä Hoito-suositus päivitetään, miksi ja miten Liisa Virkkunen 22.4.2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SK 64 Rakennusten sähköasennukset
Advertisements

Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Kymmenen vuotta hoitosuosituksia: Mitä olemme oppineet?
Käypä hoito tiedottaa – mitä, miksi ja kenelle?
Oodin versiot, havaittujen virheiden korjaus sekä kehitysehdotusten eteneminen Laura Vuorinen Kehittämisosasto / Opiskelijarekisteri.
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Työhyvinvoinnin tekijät Akavan Erityisalojen työmarkkinatutkimusten tuloksia Tiivistelmädiat
Käypä hoito –käyttöön - sanoista teoiksi Eeva Ketola LT,Käypä hoito -päätoimittaja Sidonnaisuudet: stm,kiireettömän hoidon ohjausryhmä, päipe.
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
ROTARYSÄÄTIÖ OPINTO-OHJELMAT Esittäjä: DRFCC District 1410, ARRFC Zone 15 Tauno Lovén Päivämäärä Suomen Rotary © 2009.
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
Ajankohtaista hedelmöityshoidosta
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Haasteena laitoshoidossa olevat vanhukset, miten ebm- voisi auttaa? Duodecimin Käypä hoito –suositukset terveydenhuollon apuna Eeva Ketola LT,Käypä hoito.
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
Milloin tutkimus on kliinisesti merkittävä – GRADE-menetelmä
Toimintojohtamisesta tuotteistamiseen - tuotteistamisen taustaa
Eeva Ketola, LT Käypä hoito- päätoimittaja
Vantaan dysfasiaprojekti Tutkimussuunnitelmat 1,2,3 Leena Isotalo Sinikka Hannus Pia Isoaho.
Y LEISTÄ Vanhempien ja opettajan erilaisia näkemyksiä lapsen toiminnasta ryhmän jäsenenä Yleensä puhutaan kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä Vanhempien.
VEIKKA Varhaiserityiskasvatuksen kehittäminen Karhukunnissa
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim Pertti Saloheimo toimitussihteeri, LL.
Lauri Nuutinen P-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Kysy kirjastonhoitajalta verkkotietopalvelu Nina Granlund Kirjastot.fi 2007.
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2013 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan strategia 2020 Työryhmä 3: Tiedon toisisijainen käyttö Pj. Sinikka Salo, Oulun kaupunki.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
Geriatria erikoisalana Ritva Tikkamäki, geriatrian ylilääkäri.
Hoitosuositus Tutkimusnäytöllä tuloksiin Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Kantasolutyypit ja niiden hyödyntäminen lääketieteessä
Hoidon saatavuuden ja yhtenäisten hoidon perusteiden uudistaminen Työryhmä L-M Voipio-Pulkki Työseminaari
Nutitilastot.fi Nuorten tieto- ja neuvontatyön tilastointiin tarkoitettu sovellus.
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan? 3 Miten neuvolatyön vaikuttavuutta voidaan edistää paikallisella ja kansallisella.
LOHJAN KAUPUNGIN UUSI ORGANISAATIO Uudet ideat siirretty hallintosääntöön Alueiden johtokunta
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS)
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Terveyden määritelmät
Muutamia tärkeitä asioita
Onko suosituksemme helppo ottaa käyttöön?
Tieteellisten seurain valtuuskunta
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Terveydenhuollon menetelmien arviointi 2018-
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan?
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Savuton sairaala itseauditointi Suomessa 2004
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan Kärkihankkeiden ja strategisten toimenpiteiden ohjaus Luonnos Etunimi Sukunimi.
klo , Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, sali 313
Palveluvalikoiman määrittelyn periaatteet ja prosessit
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Sote-uudistuksen toimeenpano
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Hyvinvointi-ja terveyssovellusten arvioinnin selvitystyö
RYHMÄTYÖ kansalliset ORL-laaturekisterit
Potilaat mukaan Käypä hoito -suositusten laatimiseen
Esityksen transkriptio:

Käypä Hoito-suositus päivitetään, miksi ja miten Liisa Virkkunen

Lääketieteen tieteellisyydestä… ● Uskomukset, riivaajat, paha silmä ● Kokemusperäiset hoidot, kansanperinne: vielä tänäänkin pihkavoiteet, kärpäsentoukat, useat luonnosta saatavat lääkeaineet esim digitalis ● Vaikuttavien hoitojen puute: suoneniskentä, ulostuslääkkeet ● Tutkimus lisääntynyt, sähköisten välineiden merkitys!

Lääkäriseura Duodecim ● Perustettu 1881 tavoitteena lääketieteen kansatajuistaminen, terveydenhoitovalistus sekä suomen kielen aseman vahvistaminen! ● Yli jäsentä ● Yli 100 jäsenyhdistystä ● Toimii luotettavan lääketieteellisen tiedon lähteenä: Duodecim-lehti, koulutukset, kirjallisuus, apurahat, Käypä Hoito-suositukset

 Ensimmäiset suositukset aloitettiin n 20 vuotta sitten  Tällä hetkellä toista sataa suositusta  Ray rahoitti (Duodecim-seura), nykyisin THL  Käypä-hoito toimitus, osa-aikaisia lääkäritoimittajia, informaatikoita, teknisiä toimittajia, oppimateriaalia tuottavia toimittajia ja sihteereitä  Johtoryhmä ohjaa toimitusta, valitsee suositusaiheet  Käypä hoito työryhmät, vapaaehtoisia terveydenhuollon ammattilaisia eri erikoisaloilta ja eri puolilta Suomea, ryhmän puheenjohtaja kokoaa Käypä Hoito Suomessa

 Kansanterveydellisesti merkittävä ongelma  Suuri hoitokäytäntöjen vaihtelu  ”Kentällä” todettu tiedon tarve  ”vaihtoehtohoitojen” määrän kasvu  Uutta tietoa, jonka levittäminen on tärkeää  = selkeästi rajattu, kliinisesti järkevä aihe - Erikoislääkäriyhdistys tekee ehdotuksen yleensä - Käypä hoito johtoryhmä päättää/ehdottaa - erikoislääkäriyhdistys nimeää puheenjohtajan - Pj ja vastuutoimittaja sopivat ryhmän; edustajia eri erikoisaloilta, myös perusterveydenhuollosta Käypä hoito? Miksi?

 Keskeinen tavoite on tuottaa näyttöön perustuvia, Suomeen soveltuvia hoitosuosituksia, parantaa hoidon laatua ja vähentää hoitokäytäntöjen vaihtelua.  Lähtökohtana on laatia diagnostiikan, hoidon ja seurannan kattava hoitosuositus  Asiantuntijoiden järjestelmällisesti laatimia, tieteellisesti perusteltuja esityksiä  Yhteistyö muissa maissa toimivien vastaavien organisaatioiden kanssa. (  …eivät ole määräyksiä Käypä hoito ideologiaa..

 Systemaattinen kirjallisuushaku: vähintään Cochrane- kirjaston tuorein versio ja Medline viim. 5v:n ajalta = perushaku, lisä-, katsaus- ja päivityshaut (3v:n välein) Näytönastekatsaus: laadullisesti tasokkain ja par- haiten suomalaiseen väestöön yleistettävissä oleva katsaus tai alkuperäistutkimus 1. Cochrane- tai muu systemaattinen katsaus 2. Satunnaistetut kontrolloidut hoitokokeet 3. Kohorttitutkimuset 4. Tapaus-verrokki tutkimus 5. Potilassarjat Näytön asteen arvioinnista

 A On epätodennäköistä, että uudet tutkimukset muuttavat tulosta. Vähintään kaksi tasokasta tutki- musta, joiden tulokset ovat samansuuntaisia B Uudet tutkimukset saattavat vaikuttaa arvioon. Tasokkaita tutkimuksia on vain yksi tai on useita, mutta tuloksissa on vähäistä ristiriitaa C Uudet tutkimukset todennäköisesti vaikuttavat arvioon. Tasokkaita tutkimuksia on useita, mutta tuloksissa on merkittävää ristiriitaa. Kelvollisia tut- kimuksia on ainakin yksi D Mikä tahansa arvio vaikutuksen suunnasta ja suuruu- desta on epävarma. Ei riittävän hyviä tutkimuksia. Näytönasteen arvioinnista…

 Näytönastekatsaukset keskeisistä aihealueista  Useita ryhmätapaamisia ja neuvotteluja/vuosi, tapaamiset tavallisesti työaikaa, muu työ on useimmiten ”omalla ajalla”, työstä ei makseta korvausta. Matkakustannukset korvataan, mahdollisuus hakea stipendiä virkavapaata varten Duodecim-seuralta.  Keskimäärin aikaa kuluu n 3 vuotta  Laaja asiantuntijakierros, mahdolliset muutokset ja korjaukset  Päivitykset n. 3:n vuoden välein Miten edetään, jatkoa…

 Parhaiten sähköisinä, jolloin laaja sähköinen taustamateriaali on myös käytettävissä.  hoito/ suositukset/ aakkosjärjestyksessä/ilmestymisjärjestyksessä hoito/ suositukset/   ADHD lapset 2007, lapset ja nuoret 2012,  nyt tulossa suositus myös aikuisille  Lasten kielelliset erityisvaikeudet 2010  Diabetes 3/2016 Suositukset löytyvät