18.9.20161 RAVINTOLUENTO FHV. 18.9.20162 KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PTV Kuortane
Advertisements

KUNNON RUOKAA URHEILIJALLE
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
NUORI URHEILIJA JA RAVITSEMUS
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Terveelliset elämäntavat
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Kehittymisen kulmakiviä
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
SYÖ OIKEIN.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Juomat aktiivisen elämän tukena, laaja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta ETyo.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Urheilijan ravitsemus Tuija Levälampi SH, ETK. Harjoittelu, Ruoka ja Lepo - urheilijan peruspilarit LepoRavinto Urheilija Harjoittelu Pelkkä lahjakkuus.
Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen laaja kalvosarja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Perustettu vuonna Nuoren urheilijan kehittyminen.
Opetuspaketin sisältö
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Urheilijan syöminen ja energiatankkaus
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Liikunta+ravinto.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
Ruokaoppia.
JUNIORI-ÄSSÄT F2-IKÄLUOKKA OIKEUDENMUKAISUUS AVOIMUUS
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
Esityksen transkriptio:

RAVINTOLUENTO FHV

KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS

/9/163 Arkiruokailu kuntoon rytmiä ja laatua päivän aterioihin Riittävä juominen nestetasapaino Kilpailuihin valmistautuminen eväät juomiset Asenne syömisellä ja juomisella voi itse vaikuttaa urheilusuoritukseen perusasiat kuntoon  ei stressiä, ei ehdottomuuksia URHEILIJAN RAVINNON PERUSTEET

nuoren urheilijan ravitsemus ei sisällä ihmeellisyyksiä koko perhe voi noudattaa samoja periaatteita energiantarve liittyy fyysiseen aktiivisuuteen lautasmalli ohjaa sopivaan energiansaantiin HYVÄ RUOKA ON KOKO PERHEEN ASIA

URHEILIJAN LAUTASMALLI 1/3 kasviksia, salaattia, raasteita öljypohjaiset salaatinkastikkeet 1/3 riisiä, pastaa, perunaa 1/3 lihaa, kanaa, kalaa juomana vesi tai maito Täysjyväleipää kasviöljypohjainen margariini

ENERGIAA JA RAVINTOAINEITA Hiilihydraatit Harjoituksen pääasiallinen energianlähde Syö hyviä hiilihydraattilähteitä (40-60% / päivän energia tai 4-6 g/kg) –leipä, peruna, pasta, riisi, mysli, puuro, banaani, kiisselit, mehut Proteiinit Elimistön rakennusaine (lihakset, vastustuskyky) Kudosten korjaustoimet, palautuminen, energianlähde Syö hyviä proteiinilähteitä (15-30% / päivän energia tai 1,2-2,5 g/kg) – liha, kala, kana, maitotuotteet, kananmuna

Rasvat Elimistölle välttämätöntä, liian vähärasvainen ravinto on riski urheilijoille Syö sopivia (tyydyttymättömiä) rasvoja (25-35% /päivän energia tai 1-2g/kg) Kasvipohjaiset rasvat, omega 3 ja 6 rasvahapot Vitamiinit ja mineraalit Syö hyviä suojaravintoaineiden lähteitä 500g/päivä Hedelmät, marjat, vihannekset, juurekset ENERGIAA JA RAVINTOAINEITA

/9/168 Leipää, puuroa, mysliä, pastaa, riisiä, perunaa Valitse pääsääntöisesti tuotteita, joissa on kuitua 6-10 g/100g tuotetta (leivät) sokeria <15g/100g, täysjyväviljaa >50% (murot, myslit) täysjyväriisi patukoita, välipalakeksejä erikoistilanteisiin ENERGIAA LAADUKKAISTA HIILIHYDRAATEISTA

PALAUTTAVAT JA RAKENTAVAT PROTEIINIT Pääaterioilla 1/3 lautasesta lihaa, kanaa tai kalaa Huomio erityisesti välipaloihin, esim. leivän päälle leikkeleitä, esim. kinkku- tai kalkkunaleikkeleet maitotuotteet, esim. jogurttijuomat, rahkat, kaakaot (proteiineja ja hiilihydraatteja)

/9/1610 Maito- ja lihatuotteet valitse osin vähärasvaiset vaihtoehdot Leivän päälle pääsääntöisesti kasviöljypohjaisia margariineja Salaatinkastikkeisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan pääsääntöisesti kasviöljyjä, esim. oliivi- ja rypsiöljy kalaa kahdesti viikossa tai kalaöljyvalmiste käyttöön HYVÄT RASVANLÄHTEET OVAT ELIMISTÖLLE TÄRKEITÄ

VAIKUTUKSET SUORITUSKYKYYN - RASVAT energianlähde kylläisyys >jaksaminen tukee kehon hormonitoimintaa > palautuminen tukee kehon rasva-aineenvaihduntaa >kestävyys kehittyy korjaa harjoituksen aiheuttamia tulehduksellisia tiloja (kasviöljyt, kala/kalaöljy: omega- rasvahapot) >palautuminen

OMIEN RUOKAILUTOTTUMUSTEN ARVIOINTI Merkitse rasti, jos asia sinun kohdallasi toteutuu  5(-7) ruokailutapahtumaa: aamupala, 2 pääateriaa ja 1-4 välipalaa, iltapala / pvä  täysjyväviljatuotteita: 5-9 annosta / pvä  hedelmiä, kasviksia, marjoja: puoli kiloa / kuusi kourallista /pvä  liha tai kanaa: pääaterioilla1/3 lautasesta ja leikkeleinä  kalaa: 2 kertaa / viikko  riisiä / pastaa / perunaa: 1/3 lautasesta pääaterioilla  maitoa / jogurttia / viiliä: 4-6 dl / pvä  juustoa: 2-3 siivua / pvä  kasviöljyjä: leivänpäällysmargariini+ ruoanvalmistukseen öljyt

MITEN VARMISTAT OIKEAN RAVINNONSAANNIN? (ryhmä- /parityö)

ATERIARYTMI

ATERIAT JA ATERIARYTMI tasainen ateriarytmi on takaa hyvän vireyden lautasmalli turvaa monipuolisuuden aterioiden poisjääminen heikentää kokonaisuutta >>koululounas on tärkeä kunnon ateria aina treenin jälkeen, myös myöhään illalla!

SYÖMINEN ENNEN URHEILUA Tavoitteena suorituksen alkaessa mahalaukku on jo tyhjä, kuitenkin olo sopivan kylläinen –energiavarastot (lihakset ja maksa) täynnä –verensokeri normaali –energia lihaksissa asti pääaterian ja liikunnan väliin noin 1,5-3h hyviä välipaloja vielä ennen harjoitusta (noin tunti ennen harjoitusta) –ei makeisia / raskasta ruokaa tuntiin ennen harjoitusta Juomana pääsääntöisesti vesi

PALAUTUMINEN Harjoitus 30– 90 min. ennen nestettä 3-6 dl hiilihydraatteja 10-30/50 g proteiinia 5-20 g Käytännössä: marjarahka jogurtti leipä kinkkutäytteellä banaani +raejuusto proteiinipatukka palautusjuomaa 1-2 dl jne.. Nestettä 5-8 dl/t vesi pitkissä treeneissä välillä urheilujuomaa / mehua 0 – 30 min jälkeen nestettä 5-10 dl/t hiilihydraatteja 10-30/50 g proteiinia g Käytännössä: tarvittaessa samanlaisia välipaloja kuin ennen treeniä kunnon ateria 1-2 h sisällä

/9/1618 normaali ja riittävä ruokailu edeltävinä päivinä jos suoritus kestää yli 1 h tai kisa / pelipäivän aikana on useita kilpailusuorituksia tai pelejä on edellisen päivän ruokailua erityisen tärkeä! Huomio kilpailu-/pelipäivän ruokailut KILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN

HYVIÄ VÄLIPALOJA Aikaa liikuntaan <1 t mehut mehukeitto banaani urheilujuoma jogurttijuoma kaakaojuoma hedelmäsoseet Aikaa liikuntaan 1-2 t jogurtti / viili / marjarahka hedelmät kiisselit, marjasoseet mehut leipä, pikapuurot myslipatukat riisivanukas Aikaa liikuntaan >2-3 t kevyet valmisateriat lounas / päivällinen puurot leivät karjalanpiirakka pinaattiletut myslit, murot

Klo 7Aamupala 10 (Pieni välipala) Lounas 14 Runsas välipala 16 Pieni välipala 17 Harjoitus 20 Päivällinen 21(Pieni iltapala) ATERIARYTMI – YHDEN HARJOITUKSEN PÄIVÄ Klo 7Aamupala 10 (Pieni välipala) Lounas 14 Välipala 16 Päivällinen 18.30Harjoitus 21 Iltapala TAI

/9/1621 JUOMINEN Nestevaje heikentää jaksamista ja keskittymistä vaativia suorituksia Liikuntajakson kesto ja juomisen tarve: –< 1t: ei tarvita välttämättä juotavaa –1-2t: vesi –2-4t: vesi, urheilujuoma tai mehu –> 4t: juomien lisäksi kiinteää ravintoa, esim. banaani, kuivatut hedelmät, patukat, geelit Kuinka usein –”kulaus” (1-2 dl) /15-20 min välein Lämpötila ja harjoituksen laatu vaikuttaa nesteen menetykseen

/9/1622 LISÄTIETOA Kunnon ruokaa nuorelle urheilijalle –Anna Ojala, ETK / Hannele Hiilloskorpi, LitM / Patrik Borg, ETM Borg, P. Hiilloskorpi, H. Fogelholm, M. Liikkujan ravitsemus. Edita. Helsinki, 2004 Ilander, O (toim.) Liikuntaravitsemus. Valmennuskolmio. Jyväskylä, 2006 Ilander Olli. Nuorten ravitsemusopas tai Urheilijan ravitsemuswww.terveliikkuja.fiwww.terveurheilija.fiwww.noc.fi/ Urheilijan