Allergia s. 88 Puolustusjärjestelmän epätarkoituksenmukainen reagointi ympäristössä esiintyviin aineisiin (proteiini / molekyyli / hiukkanen )  allergeenit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Advertisements

AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Kansantaudit.
Lasten ja nuorten päänsärky lisääntyy –miten ehkäistään?
Ruusu Jenni Pajulahti.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Syöpälääkehoito.
IgE-laboratorioanalytiikka atopian diagnostiikassa, 2013
Allergiat s
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Kotitehtävä.
Allergiat.
Allergiat.
Allergiat.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Diabetes.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Lasten ruoka-allergiasta ja siedätyshoidosta
ASTMAN HOITOTYÖ. Astma eli asthma bronchiale Minkälainen sairaus on astma? -Keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus  Keuhkoputket ahtautuvat tulehduksen.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
Astma on lapsuusiän tavallisin pitkäaikaissairaus. Noin prosenttia lapsista potee astmaa ja lisäksi noin viidellä prosentilla on astman kaltaisia.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
LÄHTEET Hengitysliitto, 2009 TherapiaFennica-lasten allergiat, 2009 Käypä hoito – suositukset,
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
Allergiassa immuunipuolustus reagoi poikkeavalla tavalla - tunnistaa aiheuttajan viholliseksi ja alkaa puolustautua  allergisen elimistössä on vasta-aineita.
Lääkekorvausoikeudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
IHOTTUMAT.
ASTMA Bronchiale 12/8/2018.
Opintopsykologi Katja Hietanen
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
Esityksen transkriptio:

Allergia s. 88 Puolustusjärjestelmän epätarkoituksenmukainen reagointi ympäristössä esiintyviin aineisiin (proteiini / molekyyli / hiukkanen )  allergeenit elimistöön ihon, limakalvojen, hengitysteiden, suun ja suoliston kautta Ensimmäinen kohtaaminen = HERKISTYMINEN, liioiteltu immunologinen vaste, joka jää muistiin  keho tuottaa hyökkäysvalmiuteen a) IgE-vasta-aineita (veriplasman valkuaisaineita) b) eosinofiilejä (valkosoluja), jotka pyrkivät tunnistamaan allergeenejä Herkistyminen usein perinnöllistä (atooppinen taipumus) > < voimakas ja/tai pitkäaikainen altistus + sopivat olosuhteet (flunssa, stressi, tupakointi) voi herkistää kenet tahansa Kun allergeeni kohdataan uudestaan  allerginen reaktio  oireet a) nopea ja välitön IgE-vasta-ainereaktio  spesifi reaktio; kutakin allergeenia vastaan ainoastaan siihen reagoiva vasta-aine  Allergiasolut, syöttösolut aktivoituvat ja erittävät tulehduksenvälittäjäaineita (mm. histamiini) >< joskus tietty antigeeni (yhdiste, molekyyli, hiukkanen) hämää vasta-ainetta niin, että ne tarttuvat myös väärään allergeeniin = ristiallergia b) viivästynyt soluvälitteinen reaktio Allerginen ominaisuus vahvasti periytyvä, 70%, jos molemmilla vanhemmilla allergiaa > < 12%, jos vanhemmilla ei allergiaa Joka toinen kärsii oireista jossakin elämänsä vaiheessa, joka neljännellä yliherkkyysreaktio Lasten ja nuorten yleisin pitkäaikaissairaus Astmaa sairastaa vajaa 10% + noin 5%:lla ajoittain astmankaltaisia oireita

Diagnosointi ja testit 1. Altisteen ja oireen yhteys selväksi, esim. altistus ja välttökoe 2. Ihopistokokeet; Prick-testi (IgE-määritykset) 3. Lappukoe; Epikutaanitesti (soluvälitteinen allergia) 4. Verikokeet (IgE ja eosinofiilit)  Mikään testimenetelmä ei täysin kattava ja kaikissa testeissä virhemahdollisuuksia

Erilaiset allergeenit Hengitettävät: -Siitepölyt ulko- ja sisäilmassa -Homesienten itiöt ulko- ja sisälmassa -Eläinpölyt; lemmikit, hyötyeläimet, hyönteiset -Viherkasvipölyt -Kemikaalit työpaikoilla (ja kodeissa) -Kosteusvauriomikrobien tuottamat bakteeri- ja homemyrkyt Syötävät: -Ruoka-aineet -Lisäaineet (atsovärit, sulfiitit, bentsoaatit) -Lääkkeet; särkylääkkeet (asetyylisalisyylihappo), antibiootit (penisilliinit, kefalosporiinit, sulfat jne.) Pistävät: -Hyttyset, mäkärät, paarmat, polttiaiset, mehiläiset, ampiaiset -Hirvikärpänen, muurahaiset, kirput, perhoset, kovakuoriaiset, torakat, surviaissääsket -Pistettävät lääkkeet, puudutteet, rokotteet Ihoa ja limakalvoa koskettavat: -Tuoreiden hedelmien, vihannesten, juuresten kasviainekset, luonnonkumi, viherkasvit, huone-esikko -Kasvien kemikaalit ja auringonvalo, jättiputket -Hajusteet -Lääkkeet, kortikoidit, paikallishoitoaineet -Siemenneste, sperma

Allergiset oireet  Hengitysteissä -astma ja astmankaltaiset oireet, homepölykeuhko -allerginen nuha, heinänuha, ympärivuotinen nuha -nenän sivuonteloiden tulehdus -kurkunpään tulehdus, äänen menetys  Silmissä -sidekalvontulehdus -silmänympäryksen ihottumat  Iholla -atooppinen ihottuma (ekseema), maitorupi, taiveihottuma -nokkosihottuma, nokkosrokko (urtikaria) -ihon turvotus -kosketusallergia -valoyliherkkyys  Ruuansulatuskanavassa – suolisto-oireet -vatsakipu, ilmavaivat -ärtynyt paksusuoli -ripuli > < ummetus -peräaukon kutina ja ihottuma  Keskushermosto -päänsärky -väsymys  Allerginen yleisreaktio; allerginen sokki, anafylaksia

Allergian hoito Allergiaa itseään ei hoideta, oireita lievitetään. Varsinaisia parantavia lääkkeitä ei olemassa Ennaltaehkäisy ? -vastustuskyvyn vahvistaminen, liikunta, antibiootteja harkiten -tupakoimattomuus (raskausaika) + sisäilman laatu -monipuolinen ruokavalio (raskausaika) + probiootit -imetys + kiinteän ruoan aloittaminen 4-6 kk -luontoyhteys Täysvälttäminen (anafylaksia, kosketusallergia) Täsmävälttäminen - toleranssin kasvu Lääkitys – itsehoito- tai reseptilääkkeenä -oireenmukainen paikallishoito (nenäsuihke, silmätipat, ihovoide, keuhkosuihke …) -tablettimuotoiset lääkkeet Siedätyshoito -Siitepölyt, pistiäiset, kissa, koira, hevonen -Pistoshoito tai kielenalustabletti -Lääkärin valvonnassa, 3-5 vuotta -Alkuannostelu 1-2 vko välein – ylläpitoannos 4-8 vko välein % hyötyy hoidosta

Anafylaksia ENSIAPU Adrenaliinipistos  Supistaa verisuonia, kiihdyttää sykettä, vp. Nousee  Rentouttaa keuhkojen lihaksia, ehkäisee turvotusta, Helpottaa hengitystä + Antihistamiini Astmasuihke tai Kortisonitabletti (kyypakkaus) Lääkäriin  Ilmoitus anafylaksiarekisteriin (HYKS)

Allergisoitumista lisääviä tekijöitä??? Immuunijärjestelmän ohjautuminen allergialle altistavaan suuntaan… Imeväisten ruokinnan muutokset Varhaislapsuuden rokotukset Hygienian parantuminen Virusinfektioiden leviäminen Hengitysilman laatu Lemmikkieläinten pito asuinhuoneisssa Ravitsemustavat ja ravinnon koostumus Elintarvikkeiden lisä- ja säilytysaineet Elimistön kemiallinen kuormitus Kaupungistuminen, luontoyhteyden puute

Kansallinen allergiaohjelma – aika toimia ja muuttaa suuntaa Ohjelman päätavoitteet 1.Ehkäistä allergiaoireiden kehittymistä 2.Lisätä väestön sietokykyä allergeeneille 3.Parantaa allergian diagnostiikkaa 4.Vähentää työperäisiä allergioita 5.Voimavaroja vaikeiden allergioiden hoitoon 6.Vähentää allergisten sairauksien aiheuttamia kustannuksia ”Älä ole yliherkkä allergialle”

Astma – keuhkoputkien limakalvojen tulehduksellinen sairaus

Astman ohjattu omahoito Säännöllinen lääkkeiden otto Oman voinnin seuraaminen ja oireiden tunnistaminen (yskä, yöoireet, rasitusastma, ahdistus, vinkuna) Ärsykkeiden välttäminen, savuttomuus PEF-arvojen mittaaminen ja kirjanpito tarvittaessa Lääkityksen sääteleminen ohjeiden mukaan esimerkiksi flunssa-, pakkas- tai siitepölykaudella  Tulehdusta helpottavat lääkkeet  Keuhkoputkia avaavat lääkkeet  Kohtauslääke Milloin lääkäriin? Lääkäriltä kirjalliset ohjeet omahoidon ja lääkehoidon tueksi.

Keuhkoahtaumatauti, KAT, COPD (Chronical Obstructive Pulmonary Desease) * n suomalaista sairastaa * länsimaissa 4. yleisin kuolinsyy * syynä 90% tupakointi >< hoitamaton astma, keuhkosairaus, savu- ja pölyaltistus * ensioireet vuotta tupakoinnin aloittamisesta, miesten KAT vähenee, naisten yleistyy * n / v. kuolee vrt. astma n. 100 / v. Oireet: Pitkittynyt yskä Lisääntynyt limaneritys Hengästyminen, fyysisen kunnon aleneminen Toistuvat hengitystieinfektiot  Tupakoitsija sopeutuu ja pitää normaalina  Hoidetaan antibiooteilla >< ei mitata hengitystilavuutta Lääkäriin mentäessä keuhkojen toimintakyvystä jäljellä usein vain puolet…