Mitä osattava (minimivaatimus)?. Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
Advertisements

TRIGONOMETRIAN KERTAUSTA
Funktiot sini, kosini ja tangentti
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
MAB8: Matemaattisia malleja III
Analyyttinen geometria MA 04
A´ P´ V´ L´ A k (mittakaava) Yhdenmuotoisuus ja mittakaava Luonnossa P
GEOMETRIA MAA
Integraalilaskenta MA 10
Siniaaltotuotanto Tomas Södergård Vaasan Yliopisto.
Numeerisia ja algebralllisia menetelmiä MA 12
Geometria MA 03 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
Suorakulmaisen kolmion trigonometriaa
Texas Essential Knowledge and Skills (TEKS)
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
Taylor polynomi usean muuttujan funktiolle
MAT Insinöörimatematiikka A 4 Luennot periodilla 4 keväällä 2006
1.5. Trigonometriset yhtälöt
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
1.2. Perusyhteydet ja –kaavat Suplementtikulmat x ja  - x
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Pyramidin ja kartion ala ja tilavuus
TÄRPPEJÄ – YO 2010 PITKÄ MATEMATIIKKA.
Raja-arvon määritelmä
2.4. Raja-arvo äärettömyydessä ja raja-arvo ääretön E.1.
3.1.2 Skalaaritulo eli pistetulo
3.2. Ensimmäisen asteen polynomifunktio
Neliöjuurifunktion derivaatta (todistus: ks. kirja, s. 39)
Diskreetti matematiikka
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
3.1. DERIVAATAN MÄÄRITELMÄ
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
1. INTEGRAALIFUNKTIO.
2.1.2 Tason vektori koordinaatistossa
3.2. TILAVUUDEN LASKEMINEN
Paraabelin huippu Paraabelin huippu
Suora Suorien leikkauspiste Yhtälöparin ratkaisu
3.3. Käyrän tangentti ja normaali
Neperin luku e ja funktio y = ex
Luonnollisen logaritmifunktion derivaatta
1.3. Laskukaavat 1. sin (x + y) = sin x · cos y + cos x · siny
Funktio ja funktion kuvaaja
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
MAB3 suorat.
Funktion kuvaajan piirtäminen
Vektorit Trigonometria
TANGENTTI Suora, joka sivuaa käyrää.
1.Peruskäsitteitä vektoreista
Matematiikka vuosiluokkaistettu Tampereen seutu. 7. Luokka, tavoitteet: Merkitys, arvot ja asenteet T1 Oppilasta innostetaan matematiikan opiskeluun.
MATEMAATTISIA MALLEJA I Mab 3 Meri Sirkeinen Siikajoen lukio.
MATEMATIIKAN OPS 2016 Vuosiluokat 1-9. NÄKYVIMMÄT MUUTOKSET EDELLISEEN…  Allekkain laskemista ei enää opeteta.  Jakokulmaa ei opeteta.  Uuden vuosiluokan.
MA5 Trigonometria. TrigonometriaTrigonometria Kolmion pinta-ala on puolet kannan ja kantaa vastaan piirretyn korkeusjanan pituuksien tulosta Kolmion pinta-ala.
Laske päässä. Potenssi Kolmioita Tasakylkinen kolmio kaksi yhtä pitkää kylkeä kantakulmat yhtä suuret. Kolmion kulmien summa on 180°. Tasasivuinen.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
Avaruusgeometria. Minkä niminen kappale? Lieriö (Särmiö, ympyrälieriö) Pallo Kartio (Pyramidi, ympyräkartio)
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
3. PYTHAGORAS a Esim. 1 Nimeä kolmion β b α c a) hypotenuusa c
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
Aaro Eloranta Schildtin lukio
Kuutio 8 4. Potenssi ja polynomi
Avaruusgeometria.
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Murtoluku Murtoluku on jakolasku, jota ei ole laskettu loppuun asti.
Kuutio 2. Geometrisia kuvioita
Hypotenuusa Muistathan, että hypotenuusa on suorakulmaisessa kolmiossa
Sujuva väylä ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun
Kertausta FUNKTIOISTA MAB5-kurssin jälkeen (Beta 2.0)
Vektori A ja skalaari A Vektoria merkitään konekirjoitetussa tekstissä joko vahvennetulla vinolla suurekirjasimella (A) tai vinon suurekirjaimen päällä.
Esityksen transkriptio:

Mitä osattava (minimivaatimus)?

Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin laskusäännöt –laventaminen/supistaminen (murtoluvut ja -lausekkeet) –potenssin, neliöjuuren laskusäännöt Prosenttilaskenta –Selvät merkinnät (esim. hinta alussa a, uusi hinta korotuksen jälkeen 1,20a jne)

Geometriasta –suorakulmaisen kolmion ratkaiseminen trigonometriset funktiot ja Pythagoraan lause –vinokulmaisen kolmion ratkaiseminen Sini- ja kosinilause –muistikolmiot –yhdenmuotoisuus mittakaava, mittakaavan neliö ja kuutio yhdenmuotoiset kolmiot –Avaruuskappaleiden tilavuus ja pinta-ala kuvion piirtäminen

Analyyttinen geometria –Suoran yhtälön määrittäminen –pisteen etäisyys suorasta –suorien välinen kulma –paraabelin yhtälö ja paraabelin mallintaminen –ympyrän yhtälö neliöksi täydentäminen –yhtälöparin ja yhtälöryhmän ratkaiseminen

Vektorilaskenta –Vektorikierto –Vektorit xy- ja xyz-koordinaatistossa Kahden pisteen välinen vektori ja vektorin pituus Vektoreiden identtisyys; milloin vektorit ovat samat –Yhdensuuntaisuus (ehto) –Vektoreiden skalaaritulo Vektoreiden välinen kulma Kohtisuoruusehto –Vektoreiden jakaminen komponentteihin –Avaruussuoran yhtälö Miten muodostetaan, eri muodot –Tason yhtälö

Derivaatta –raja-arvon laskeminen –derivaatan määritelmä –derivoimissäännöt –tangentin kulmakerroin ja sovellukset analyyttiseen geometriaan (tangentin yhtälön määrittäminen) –derivaatan nollakohdat, merkkikaavio (funktion kulkukaavio), ääriarvokohdat, ääriarvot sekä funktion suurin ja pienin arvo –ääriarvosovellukset

Integrointi –integraalifunktion määritelmä –integroimissäännöt –perustapaukset pinta-alan ja tilavuuden määrittämisestä Käyrän ja x/y-akselin sekä kahden käyrän väliin jäävän alueen pinta-ala Pyörähdys x- tai y-akselin ympäri Muista kuvion piirtäminen; integroimisrajat määritettävä laskemalla (esim. käyrien leikkauskohtia ei voida katsoa kuvaajasta)

Lukujonot –Lukujonon raja-arvo ja monotonisuus –aritmeettinen ja geometrinen lukujono yleinen termi –aritmeettinen ja geometrinen summa miten lasketaan –Induktiotodistus –(geometrinen sarja ja sarjan suppeneminen Maa13-kurssilla)

Todennäköisyyslaskenta –yhteenlaskusääntö P(A tai B) = P(A) + P(B) - P(A ja B) –komplementtisääntö P(A tapahtuu) = 1 - P(A ei tapahdu) P(ainakin yksi…) = 1 - P(ei yhtään…) –kertolaskusääntö P(A ja B) = P(A) P(B), jos tapaukset A ja B ovat toisistaan riippumattomat Huom! tai viittaa aina summaan sekä ja tuloon –binomitodennäköisyys (liittyy toistokokeeseen) –jakaumista diskreetti ja jatkuva jakauma jatkuvista jakaumista erityisesti normaalijakauma

Trigonometriset funktiot –sinin ja kosinin määritelmä yksikköympyrällä jokaista kulmaa vastaa tietty kehäpiste; kehäpisteen x-koord on kulman kosini ja y-koord kulman sini –sinin ja kosinin jaksollisuus sekä arvojoukko tangentin määritelmä ja jaksollisuus –sinin ja kosinin etumerkit yksikköympyrän eri neljänneksissä –trigonometrian perusyhtälö –sinin ja kosinin kaksinkertaiset kulmat sekä yhteen- ja vähennyslaskukaavat

–Trigonometriset yhtälöt pyritään muokkaamaan siten, että yhtälössä on vain yksi trigonom funktio, jonka jälkeen yhtälö muokataan muotoon sin x = vakio, cos x = vakio tai tan x = vakio tarkat arvot löytyvät taulukkokirjasta, likiarvot laskimen avulla (laskimesta löytyy vain toinen ratkaisu, toinen joudutaan päättelemään esim yksikköympyrän avulla) –muista laittaa yleiseen ratkaisuun myös sinin, kosinin tai tangentin jakso