Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Arviointi: Sinulla on siihen annettavaa!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Arviointi: Sinulla on siihen annettavaa!"— Esityksen transkriptio:

1 Arviointi: Sinulla on siihen annettavaa!
Otsikko täysin hatusta heitetty Vesa Salmi, Kuopio SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

2 ”Arviointi on innostavaa, tärkeää, olennaista, kiinnostavaa”
”Arviointi on tylsää, turhaa, turhauttavaa, merkityksetöntä” Porukka ajattelemaan ja hommiin – post it –lappuja seinään Tähän voi laittaa sekä omia ajatuksia, että yleisiä tulokulmia ja ajatuksia. PÄÄTAVOITTEENA KAIVAA ESIIN KAIKKI ARVIOINTIIN LIITTYVÄT MYÖNTEISET SEIKAT JA SUUNNATA ENERGIA NIIHIN! Tärkeä huomioida myös se, että hankkeissa arviointi kuuluu kuitenkin kaikille ja pitkälti on varmaan projektipäällikön vastuulla, että hän saa ihmiset mukaan osallistumaan arviointiin.

3 sidosryhmät ja kumppanit?
Kumpaa ääntä kuuntelet? Kumpaan innostat sidosryhmät ja kumppanit?

4 Arviointi on… keino tai väline – käytäntöä ja kehittämistä palvelevaa toimintaa. toimintaa koskevan tiedon järjestelmällistä keruuta, analysointia ja tulkintaa. jonkun asian tai ansion määrittelyä. Arviointitulosta peilataan suhteessa toiminnalle asetettuihin kriteereihin: Mikä oli onnistunutta? Mikä vähemmän onnistunutta? Mikä hyvää, mikä huonoa?

5 Arvioinnista on hyötyä – monellakin tapaa
Työn onnistumiset ja tulokset näkyviksi Auttaa näkemään parantamisalueet Osoittaa toiminnan tarpeellisuuden ja hyödyn (tai päinvastoin) Ammatillinen kehittyminen ja voimaantuminen Uusien näkökulmien avautuminen — reflektiivisyyden kehittyminen Kriittisyyden terävöityminen (ovatko vakiintuneet käytännöt/rutiinit edelleen parhaat mahdolliset tavat toimia?) Mitä muuta?

6 Kaikilla on arviointiin tarttumapintaa ja annettavaa.
Mitä arvioinnissa hyödynnettäviä ominaisuuksia sinulla tai projektiryhmälläsi jo on? Kysymys / keskustelu

7 Arviointitiedon tunnistaminen, kokoaminen, valinta
TAITOJA Arviointitiedon tunnistaminen, kokoaminen, valinta arviointitiedon soveltaminen keskeiset käsitteiden ja teoreettisen tieton käyttö arjessa, asioiden ja tilanteiden tyypittelyssä yms. TIETOJA arvioinnin perusolemus/merkitys arvioinnin eri lähestymistavat keskeiset käsitteet ja teoreettinen tieto ARVIOINTIKOKEMUSTA arviointisuunnitelman laatiminen ja toteutus arvioinnin käytännön toteuttaminen (kyky resursoida käytettävissä oleva aika/raha/ osaaminen siihen, mitä on mahdollista tehdä) arviointi osana arkista työtä arviointiosaamisen kehittyminen työssä oppimisen tuloksena OMIA VAHVUUKSIA ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot luotettavuus palautteenantotaidot johdonmukaisuus kuuntelutaidot, kysyvä ote ongelmanratkaisutaidot , kriittinen reflektointi luovuus Arviointiosaamisesta Esimerkkeinä. Seuraavassa, jos aikaa on, voi kukin pohtia itsekseen, millaisia ominaisuuksia itsellä on, joita erityisesti voisi hyödyntää!

8 Minä arvioitsijana - Mitkä ovat sinun vahvuutesi arvioinnissa?
Vahvuuteni arvioitsijana ____________________ ______________________ _______________________ Purku: millaisia vahvuuksia tuli? Jatkokysymys: Miten aiot hyödyntää arviointiin liittyviä vahvuuksiasi tulevien viikkojen aikana?

9 Arvioinnin eri tasot

10 Prosessit, tulokset ja vaikutukset arvioinnin kohteena
Prosessiarviointi KEHITTÄMISHANKKEEN AIKAJANA Hanke- tai toimintasuunnitelmaan kirjatut tavoiteltavat tulokset Tulosten arviointi: Saatiinko aikaiseksi se mitä oli tarkoitus? Tästä vain yleisesti, tulee Pasin esityksessä esille. Kehittämishankkeessa tärkeä fokusoituaa siihen, mitä arvioidaan ja missä vaiheessa. Kehittämisessä keskeistä on-the-go – prosessiarviointi, tässäkin tärkeä erottaa hanke ja prosessi toisistaan ja lopulta myös itse innovaatio. Mittaus ennen interventiota  intervention toteutus  mittaus intervention jälkeen Vaikutuksen arviointi: Saatiinko aikaan se muutos jota tavoiteltiin?

11 Arviointi kehittämishankkeessa
Sipulinkuorintaa: projekti, prosessi, vaikutus, vaikuttavuus, tuotos, tulos, innovaatio, … Mitä meidän tulisi arvioida? Missä vaiheessa meidän tulisi arvioida? Ketä tulostemme pitäisi innostaa? Millaisin resurssein voimme arvioida? Mihin tarvitsemme tukea?

12 Kun kaikki ei mene kuin Strömsössä - Hallinta ja sallinta kehittämisprojektissa
Ennakoidaan ja kontrolloidaan tulevaa ja odottamatonta Keinoja: etukäteissuunnittelu, budjetointi, riskianalyysi, osaamiskartoitus jne. Sallinta Hyödynnetään tilanne-ehtoisesti ennakoimattomat ja odottamattomat tekijät Keinoja: innovointi, yhteiskehittely, prosessiarviointi, verkostotyöskentely jne. Kehittäminen ja arviointi: onko mahdollista? Entäpä kokeilemalla kehittäminen? Siinäkin arvioidaan, mutta paino sallinnassa! Vaikka teemme suunnitelmat huolella, kaikki ei mene kuitenkaan niin kuin Strömsössä. Seppänen-Järvelä, Riitta on puhunut hallinnasta ja sallinnasta projektissa. On kuitenkin keinoja, joilla voimme vahvistaa sitä, että toiminta menee haluttuun suuntaan ks. Keinot Toisaalta, jos asiat eivät mene odotusten mukaan, tulee tarkastella, miten toimimme jatkossa, onko tässä syntymässäkin jotain, mitä ei osattu ennalta edes nähdä Liiallinen hallinnan tarve voi estää muutosta ja innovatiivisuutta

13 Tukea ja työkaluja Innokylä: katso miten muut ovat sen tehneet!
Innokylän arviointiopas: 3ee46ffd357f Erilaisia työkaluja ohjeineen SOSTEn Arvioinnin sivuilla (työkalut myös Innokylässä) jarjestot/arviointitoiminta/arviointitietoa/arviointityokaluja-2.html


Lataa ppt "Arviointi: Sinulla on siihen annettavaa!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google