Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Viides etappi
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Totuus.
Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö
Arkki Varustamo Raamattukoulu
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Raamatun tekstien valossa.VKR.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
Uhratkaamme siis hänen kauttansa Jumalalle joka aika kiitosuhria, se on: niiden huulten hedelmää, jotka hänen nimeänsä ylistävät. (Hepr. 13:5)
Hepr. 2:1 Arvoisa Sisärengaslainen, Kirjeen toisessa luvussa kehotetaan pitämään kiinni evankeliumista ja opetetaan Jeesuksen pelastustekoa. Kysymyksiä,
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
Viides etappi PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI.
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Mitä asenne tarkoittaa?
Tule sellaisena kuin olet Katso ja maista!
Tapahtukoon sinun tahtosi
JEESUKSEN LAPSUUS.
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
Katumuksen sakramentti
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Neitsyt Maria.
Kirkkohistoria Kirkon syntyhetkestä tähän päivään
Miten meidän tulee toimia?
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Kpl 7. Opin muotoutuminen Muistiinpanot 7. luokan oppikirjan 7. kappaleeseen (Juhani Räsänen: Kirkkohistoria) Kuvat:
Katumuksen sakramentti
Viisaus- eli opetuskirjat
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
MAAILMAN LUOMINEN Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 2. kappaleeseen
Munkkeus Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 18. Kuvat:
KASTE JA MIRHAVOITELU Teksti: Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle Kuvat:
JUMALANSYNNYTTÄJÄ JA MUUT PYHÄT
KRISTUS 9lk/UO2.
- Kirkon opettaja ja kaunistaja.
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
Papisto turvaa jatkuvuuden
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
JUMALAN TAHDON NOUDATTAMINEN JA ESIMERKKINÄ SUHTAUTUMINEN HOMOSEKSUAALISUUTEEN Luku 6  Opetusvinkki 2.
Reformaatio ja pyhäkoulu
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Patio 1 1.
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Nokian seurakunnan strategia
Katumuksen sakramentti
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Katolinen kirkko.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Juutalaiset ja joulu.
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kristinuskon oppi.
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
RAAMATUN ETIIKKA.
Raamatun alkukertomukset
4. Luterilainen kristillisyys
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Esityksen transkriptio:

Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen (Stefan Holm: Kirkon jäsenenä) Kuvat: www.ortoboxi.fi

Pahuus Miksi maailmassa on pahuutta? Vastauksena ei ole yleinen pahuus, vaan persoonallinen paha.

…kaiken näkyvän ja näkymättömän Luojaan… Jumala loi näkyvän ja näkymättömän maailman. Se koostuu ruumiittomista, persoonallisista voimista, jotka luotiin elämään Jumalan yhteydessä.

Persoonina heillä on sama vapaa tahto, kuin ihmisillä ja mahdollisuus valintoihin. Tavallisesti heitä kutsutaan enkeleiksi.

Tarkasti ottaen enkelit, eli sanansaattajat, ovat vain yksi ryhmä. Perinteisesti ryhmiä opetetaan olevan yhdeksän. (Raamattu mainitsee) Enkelit ovat sanansaattajia: Gabriel tuo ilosanoman Marialle.

Enkeleiden hierarkia: Serafit Kerubit Voimat Valtaistuimet Herraudet Hallitukset Vallat Ylienkelit Enkelit Ylienkeli Gabriel

Näiden tehtävänä on palvella Jumalaa sekä ihmisen pelastusta. Jumalaa lähinnä olevat Serafit kuvataan Raamatussa kuusisiipisiksi. Serafien tehtävänä on ylistää Jumalaa.

Kirkko ymmärtääkin, että jokaisella on oma enkeli suojelijanamme. ”Kristuksen enkeli, pyhä varjelijani, sieluni ja ruumiini suojelija….”

…Kerubeja kunnioitettavampi… Neitsyt Maria on ihminen, jota pidetään kirkossa kunnioitettavampana, kuin ketään ruumiittomista voimista.

”Me ylistämme sinua, joka olet kerubeja kunnioitettavampi ja serafeja verrattomasti jalompi, sinua puhdas Neitsyt, Sanan synnyttäjä, sinua totinen Jumalansynnyttäjä.”

Osa enkeleistä käytti väärin valinnan vapauttaan. Hän halusi Jumalaksi Jumalan paikalle. Hänestä tuli Saatana = vastustaja. Paholainen kuvattuna Tuonelaan laskeutumisen ikonissa.

Hän veti muitakin mukaansa. Heidän eronsa Jumalasta on pysyvä.

Saatana kadehtii ihmisen mahdollisuutta elää Jumalan yhteydessä. Paha yrittää erottaa ihmisen Jumalasta. Paholainen yrittää saada Joosefin hylkäämään Marian. Yksityiskohta jouluikonista.

Ihminenkin voi päättää itse, elääkö Jumalan yhteydessä. Synti on ne asiat, teot, sanat tai ajatukset, jotka erottavat meidät Jumalasta. Katumuksen sakramentti on paluuta Jumalan yhteyteen.

Kreikankielen syntiä tarkoittava sana ’hamartia’ on suomeksi ”harhaan osuminen”. Syntiä tehdessään ihminen ei ”osu” Jumalaan.

Synti voi kohdistua myös lähimmäiseen. Pahan riemuvoitto on ihmisen itsekkyys. Se on välinpitämättömyyttä muita kohtaan.

Synti kehittyy vähitellen. Teko tulee usein tehtyä jo ajatuksissa, ennen todellista tekoa. Aina emme edes tunnista tekemiämme syntejä. Myös tietämättään tehtyjä syntejä pyydetään anteeksi katumuksen sakramentissa.

Raamatun keskeinen sanoma on Kristuksen ylösnousemus ja voitto Saatanasta. Jumalasta eroon joutunut ihminen saatetaan takasin Jumalan yhteyteen anteeksiannon kautta.