Mittaaminen AKV & HKL
Mittaaminen ruoanvalmistuksessa Ruoanvalmistuksessa raaka-aineet on mitattava tarkasti oikeissa suhteissa Tärkeää, koska ruoanvalmistus on kokonaisuudessaan kemiallisten reaktioiden ja fysiikan ilmiöiden vuorovaikutusta Mittaamista helpottamassa on SI- järjestelmä, joka on yhdenmukainen jokaisessa maassa
Mittaaminen Mitattavia ominaisuuksia sanotaan suureiksi Massan määrittelemiseen käytetään vaakaa Tilavuuden määrittämiseen käytetään erilaisia välineitä kuten lusikoita, erikokoisia mittoja, vaakaa
SI- järjestelmä Système International d´Unites – kansainvälinen mittayksikköjärjestelmä - perustuu metrijärjestelmään SI-JÄRJESTELMÄN PERUSSUUREET Suure Lyhenne Yksikkö Tunnus pituus l metri m massa kilogramma kg aika t sekunti s sähkövirta I ampeeri A lämpötila T kelvin K ainemäärä n mooli mol valovoima kandela cd
Si-järjestelmän johdannaissuureet Perussuureista saadaan fysiikan kaavojen ja niiden perusteena olevien lakien avulla johdannaissuureita. TEHTÄVÄ: Selvitä seuraavien johdannaissuureiden lyhenteet ja kaavat Suure Lyhenne Kaava Yksikkö Voima Paine Tiheys Työ Teho Pinta-ala Tilavuus
Vakiintuneita Si-järjestelmän ulkopuolisia suureita Suure Yksikkö Aika minuutti, tunti Tilavuus litra Massa tonni Lämpötila celcius- ja fahrenheit-aste Paine baari
Mittaaminen Mittaaminen ei ole koskaan absoluuttisen tarkkaa. Vaikka elektronisen vaa’an asteikko olisi sadan gramman välein, se ei automaattisesti tarkoita, että vaaka olisi näin tarkka. Mittaamisessa luotettavuus on lopputuloksen kannalta tärkeää. Olennaista on pystyä määrittelemään, kuinka suuri syntynyt (vaikka kuinka pienikin) virhe on.
Miten koskettaa ravintola-alaa mittaaminen Pituutta tarvitaan esimerkiksi leivonnassa, kun kaaviloidaan taikinaa Massa-suuretta (arkisesti paino) tarvitaan monessa asiassa, punnittaessa ruoka-aineita Aika – kuinka kauan esim. leipä on uunissa kypsymässä Sähkövirta- turvallisuus. Kuinka paljon laite tarvitsee sähkövirtaa Lämpötila - ruoan lämpötila tulee olla tietynlainen