Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mittaus ja etuliitteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mittaus ja etuliitteet"— Esityksen transkriptio:

1 Mittaus ja etuliitteet

2 Si-Etuliitteet. http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/SI/2.4.html
Kansainvälinen yksikkö­järjestelmä eli SI-järjestelmä on maailman yleisin mittayksikkö­järjestelmä. SI-järjestelmästä päätetään Kansain­välisen paino- ja mittatoimiston järjestämissä konferensseissa. SI-järjestelmä sai nykyisen nimensä 1960, mutta keskeisimmiltä osiltaan se perustuu Ranskassa jo 1700-luvun lopulla käyttöön otettuun metrijärjestelmään. SI-järjestelmän mittayksiköitä voi käyttää maailmanlaajuisesti, ja useissa maissa lainsäädäntö määrää niiden käytön. Toisaalta joissain yhteyksissä saatetaan yhä suosia muita mittayksiköitä: esimerkiksi moottorien tehot ilmoitetaan usein hevosvoimina, ja jopa Suomen aluevesiraja on määritetty meripeninkulmina. Britanniassa puolestaan on lain mukaan liikennemerkeissä yhä käytettävä maileja ja jaardeja (tosin nämä perinteiset brittiläisen järjestelmän mittayksikötkin on nykyään määritelty SI-yksiköiden avulla).

3 Oskilloskooppi Tyypillinen analoginen oskilloskooppi
Oskilloskooppi on elektroniikan ja sähkötekniikan mittalaite, joka piirtää mitattavan signaalin kuvaajan näyttölaitteelle. Oskilloskoopin tavanomainen käyttötapa on jännitteen mittaus ajan funktiona. Sopivan anturin avulla mitattava suure voi olla muukin kuin jännite, esimerkiksi sähkövirta, ääni, voima tai kiihtyvyys. Periaatteessa oskilloskooppi toimii samaan tapaan kuin piirturi, mutta nopeammin. Oskilloskooppi soveltuukin parhaiten suhteellisen nopeiden ilmiöiden tarkasteluun. Hyvälaatuisen oskilloskoopin kaistanleveys voi olla useita gigahertsejä.

4 Yleismittari Yleismittari on sähkötekniikassa käytetty mittalaite, jolla voidaan mitata ainakin virtaa, jännitettä sekä resistanssia. Nykyisissä yleismittareissa on yleensä lisätoimintoja. Aikaisemmin kaikki yleismittarit olivat analogisia. Nykyään niiden myynti ja käyttö on vähäistä, tilalle on tullut digitaalinen yleismittari, jossa voi olla joitakin lisätoimintoja kuten: Erilaisia tallennustoimintoja ja PC-kommunikaatio Halvoissa malleissa mitta-alueet on yleensä valittava manuaalisesti valintanuppia kiertämällä, mutta siirryttäessä hieman kalliimpiin laitteisiin, mukaan tulee myös automaattinen alueen valinta. Lisäksi eroa halpojen ja kalliiden mallien välillä löytyy muun muassa laitteen tarkkuudesta, mitta-alueiden laajuudesta ja käyttöturvallisuudessa (halvat mallit eivät yleensä kestä sähköverkossa mahdollisesti esiintyviä jännitepiikkejä kovin hyvin, ja tämän seurauksena laite joko vain rikkoontuu, tai mikäli eristeet pettävät, voi seurauksena olla lisäksi sähköisku).


Lataa ppt "Mittaus ja etuliitteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google