Modernismin tulo Suomeen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
Renessanssi Tekijät: Mia Muhonen ja Sonja Bensalah
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Valistus Tyylisuunta.
Yksilö ostajana.
Romantiikan aikakausi
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Suomen kuvataiteen kultakausi
Romantiikka.
 anakronismi: jonkin asian sijoittamista sille sopimattomaan aikakauteen  kollaasi: katkelmia yhdistelemällä luotu (taiteellinen) kokonaisuus, kooste,
Kirjallisuuden opetuksen l ä hestymistapoja ekstensiivinen vs intensiivinen, kronologinen vs temaattinen sek ä humanistinen vs instrumentaalinen l ä hestymistapa.
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Keskiajan kirjallisuus
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
SATTUMAAKO... ? TÄMÄ INFORMAATIO ON TÄYDELLISESTI TOTTA JA SE ON TARKISTETTAVISSA..
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Kirje joulupukille By Eetu, Olli & Tuukka.
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
EUROOPPALAISEN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Oman aikamme taiteen ilmiö. - KAUPALLISUUS: ”Ostan - siis olen olemassa.” - Yksilöillä ei enää selkeää identiteettiä, massaihmisyys - Taiteiden sekoittuminen,
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Kirjallisuus rakentaa suomalaisuutta
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
KRISTUS 9lk/UO2.
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Veijo Meri Moderni sotakuvaaja. Veijo Meri Romaaneja, novelleja, kuunnelmia, runoja, esseitä ja tutkielmia sekä käännöstöitä (esim. Hamlet)
Pablo Ruiz Picasso : Avignonin naiset, 1907 Kubismi on pääasiassa maalaustaiteen ja kuvanveiston, sekä joissakin maissa taideteollisuuden ja arkkitehtuurin.
Itsenäisyyden ajan alkuvuosikymmenet (1900 – 1940-luvut) kirjallisuudessamme Monien ryhmittymien aikaa.
Modernismi Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.
Taidekasvatuksen paradigmat 2015 Miia Rinne: Maalauksia 35mm filmille Taiteellinen työskentely / taiteellinen tutkimus / taideperustainen tutkimus Milloin.
Modernismi (Sivu 133). Modernismin synty luvun alussa maailmasta oli tullut entistä monimutkaisempi: kaupungit olivat kasvaneet, tiede ja tekniikka.
Mikael Agricola.
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Kirjallisuus.
SURREALISMI Surrealismi on taidesuuntaus, joka syntyi Dada-ryhmän hajotessa ja André Bretonin vuonna 1924 julkaiseman surrealismin manifestin mukana. Manifestissa.
Luen, kirjoitan ja kerron
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Oman aikamme taiteen ilmiö
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Luku 23 – Paavalin elämä ja matkat
Novellin lajeja.
Historia2 Eurooppalainen Ihminen
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
Realismi.
IMPRESSIONISMI syntyi 1870 –luvulla Pariisissa
Klassismi 1600 – 1800-luvun kirjallisuus.
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Eksistentialismi Eero Jussila.
Mitä Antonio Pisanellon (1395–1465) noin vuonna 1445 valmistuneessa teoksessa on kuvattuna? Erittele mahdollisimman tarkkaan (henkilöt, tapahtumat, symboliikka)
NYKYTAITEEN TOIMINTATAVAT
Kauko röyhkä Jenni, Milla ja Satu .
Kalevala arjessamme Kalevala arjessamme.
SURREALISMI Surrealismi on taidesuuntaus, joka syntyi Dada-ryhmän hajotessa ja André Bretonin vuonna 1924 julkaiseman surrealismin manifestin mukana. Manifestissa.
Ulkomainen modernismi
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Suomalaisen kirjallisuuden modernismi
REALISMI (1850-).
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Esityksen transkriptio:

Modernismin tulo Suomeen 1910-luvulla eurooppalainen vanhan ajan maailma oli tuhoutunut. Taiteilijat ja kirjailijat olivat suuressa osassa uuden aikakauden luonnissa, koska he etsivät uusia arvoja ja ilmaisukeinoja. Kaikki vanhat arvot ja asenteet hylättiin, koska ne olivat johtaneet aikakauden tuhoutumiseen. Uuden aikakauden tärkeimmät sanat olivat yksilö, kaupunkilaisuus, tunne ja kokemus. Uuden suunnan nimeksi tuli modernismi eli nykyaika 1900-luvulla modernismista tuli hallitseva tyylisuunta Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa

Modernismin tyylisuuntia kutsutaan ismeiksi Modernismin tyylisuuntia kutsutaan ismeiksi. Futuristit rakastivat koneita ja uskoivat että tekniikka ratkaisee ihmisten ongelmat. Surrealistit keskittyi ihmismielen sisäiseen todellisuuteen. Kirjoitti unista ja maalasi kaikkia unikuvia jossa todellisuuden lainalaisuudet ei päde. Ekspressionistit saivat runoihinsa ja maalauksiinsa tunnetta. Runot olivat vahvoja kuvia ja vertauksia sekä maalaukset erottuivat joukosta vahvojen värien ja räiskyvien kuvien ansiosta.

1900-luvulla modernismi löi itsensä läpi ensin ruotsinkielisessä kirjallisuudessa ja vasta jälkikäteen myös suomenkielisessä kirjallisuudessa. Teollistuminen, teknologian huima kehittyminen, sodat ja lamat rikkoivat turvallisuudentunteen. Oli sopeuduttava uusiin asioihin: muutokset kuuluivat arkipäivään. Kirjallisuus heijasti vallitsevia oloja ja olot heijastuivat kirjallisuuteen. Ihanteet näkyivät yleensä runoudessa ja kuvataiteessa.

Elmer diktonius Elmer syntyi vuonna1896 ja kuoli vuonna 1961. Hän on kirjoittanut ensimmäisen modernin romaanin. Teoksen nimi on Janne Kubik eli suomen kielellä Janne Kuutio ja se on kirjoitettu vuonna 1932 Ruotsiksi ja vuonna 1946 suomeksi. Teos kertoo tavallisen suomalaisen köyhälistön miehen elämästä.  Kirjan rakenne on omalaatuinen ja se on yksi kokeellisimmista Suomessa kirjoitetuista romaaneista. Elmer Diktonius kirjoitti modernismin tyylin mukaisesti. Diktonius kommentoi kirjan tapahtumia lukujen lopussa.

Uuno kailas Syntynyt vuonna 1902 ja kuoli vuonna 1933. Harrasti runoilua, kirjoittamista ja kääntämistä. Hänen ensiteoksensa oli Tuuli ja Tähkä. Hän oli yksi modernismin taiteen edustajista. Uuno Kailaksen teos Tuuli ja Tähkä ei ollut kriitikoiden mieleinen teos, sillä sen kokonaisuus oli hajanainen. Uuno ei itsekkään pitänyt teoksestaan ja kelpuutti vain joitakin runoja kirjaansa Runoja.