Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Valistus Tyylisuunta.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Valistus Tyylisuunta."— Esityksen transkriptio:

1 Valistus Tyylisuunta

2 1600- luvun lopulla syntynyt aate
Luonnontieteiden kehittyminen oli lisännyt uskoa järkeen Korosti järkeä, tiedettä, edistystä ja ihmisoikeuksia. Halusi ottaa kantaa yhteiskunnan epäkohtiin, kuten sääty eroihin, kirkon- ja kuninkaan valtaan Valistus oli hajanainen aate, koska yhteiskunnalliset olot olivat erilaiset eri maissa

3 Valistusaatteen kannattajat joutuivat usein tiukan sensuurin takia esittämään asiansa salanimellä tai peitellysti rivien välissä. Valistusajan kirjallisuuden suurin hanke oli tehdä ensyklopedia eli tietosanakirja. Kirjallisuudessa korostettiin faktatietoa ja karsittiin kaikkea epäoleellista, kuten tunteiden kuvailua.

4 Matkakirjallisuuden suosio kasvoi (Tutkimusmatkailijoiden päiväkirjat ja matkakuvaukset)
Myös kuvitteelliset matkakertomukset olivat suosittuja Tunnettuja kirjailijoita ja teoksia: Daniel Defoe - Robinson Crusoe Jonathan Swift - Gulliverin matkat

5 Voltaire

6 Perustietoja Oikealta nimeltään Francois –Marie Arouet
Syntyi Pariisissa 1694 Merkittävimmät teokset: Filosofiset kirjeet Englannista (1733), Micromegas (1752), Kirje kolmen petkuttajan kirjoittajalle (1770) Merkittävimmät näytelmät: Eriphile (1732), Zaire (1732)

7 Elämä Vietti suurimman osan lapsuudestaan Pariisissa
Valmistuttuaan koulusta luki lakia isänsä tahdosta, mutta aloitteli myös kirjallista uraansa. Yksi kirjoituksista arvosteli Ludwig XV:n valtionhoitajaa Philippe II:sta -> Voltaire joutui vankeuteen Bastiliassa Vankeudessa kirjoitti näytelmän Ocdipe, josta tuli suosittu Kirjoituksia poltettiin ja Voltaire pakotettiin maanpakoon Pariisista, koska hänen kirjansa aiheuttivat yhä Ranskassa ristiriitoja. Englantiin maanpakoon. Reissu vaikutti hänen ajatteluun ja ajatuksiin Oppi ongelmistaan ja pidättäytyi loukkaamasta ketään, eikä halunnut ottaa enää ”vastuuta”

8 Voltaire… Sai vaikutteita William Shakespearelta ja Isaac Newtonilta
Oli ylimielinen Tuli aatelispiireissä tunnetuksi ja suosituksi älykkyydestään Oli moraalirelativismin kannattaja Kannatti järkeä. Jyrkkä ”ei” kaikille taikauskoille ja mystiikalle Osoitti myös runoilijan kykyjä: kirjoitti kaksi pitkää runoa, Henriaden ja Pucellen. Oli tuottelias kirjailija (näytelmiä, runoja, esseitä, novelleja, historiallisia ja tieteellisiä teoksia, kiistakirjoituksia ja jopa yli kirjettä) Kuoli 1778 Pariisissa. Sydäntä säilytetään kansalliskirjastossa ja aivot huutokaupattiin.

9 Robinson Crusoe kaikkien autiosaariseikkailujen isä
Kirjoittanut: Daniel Defoe Julkaisuvuosi: 1719 Kirjassa päähenkilönä seikkaileva toimelias Robinson Crusoe haaksirikkoutuu autiolle saarelle. Hän koittaa selviytyä saarella ja päästä sieltä pois. Lopulta Robinson onnistuu tekemään saarella olostaan siedettävää, mutta hän ei ole silti turvassa…

10 Robinson Crusoe sopi hyvin valistuksen aikaan, koska siinä autiolle saarelle haaksirikkoutunut merimies joutuu käyttämään järkeään selviytyäkseen. Monet TV-sarjat, elokuvat ja kirjat ovat saaneet vaikutteita Robinson Crusoesta.

11 Lähteet www.wikipedia.org Särmä
Forum Eurooppalainen ihminen (HI kirja kurssi 2) Kieli ja tekstit 3 (AI kirja kurssi 5)


Lataa ppt "Valistus Tyylisuunta."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google