Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

NYKYTAITEEN TOIMINTATAVAT

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "NYKYTAITEEN TOIMINTATAVAT"— Esityksen transkriptio:

1 NYKYTAITEEN TOIMINTATAVAT
KU 5 Nykytaide ja arkkitehtuuri

2 DADA[ISMI] 1916-> https://www.moma.org/learn/moma_learning/2562 -2
Dada, joskus myös dadaismi, oli ensimmäisen maailmansodan ( ) aikana Sveitsissä kehittynyt taidesuuntaus vaikutti kuvataiteessa, kirjallisuudessa (lähinnä runoudessa), teatterissa ja graafisessa suunnittelussa. Liike oli vastalause sodan raakuutta ja dadaistien kokemaa taiteen ja jokapäiväisen yhteiskunnan painostavaa älyllistä jäykkyyttä vastaan. Dadalle tyypillistä tahallinen järjettömyys ja vallitsevien taiteen sääntöjen hylkääminen.

3 Kleine Dada Soirée Theo van Doesburg (Christian Emil Marie Küpper) with Kurt Schwitters
(Dutch, 1883–1931)1922. Lithograph (30.2 x 30.2 cm)

4 Dada Kannattajiensa mukaan dada ei ollut taidetta, se oli antitaidetta. Dadan tehtävä oli olla kaiken sen vastakohta, mitä taide edusti. Taiteeseen kuului estetiikka, dada hylkäsi sen. Jos taiteessa oli tarkoitus olla edes piilevä merkitys, dadan pyrkimys oli olla täydellisen viestitöntä - dadan tulkinta riippuu täysin katsojasta. Jos taiteen tehtävä oli olla sovittelevaa, dadan tehtävä oli loukata. Nykytaiteen edeltäjä: dadasta tuli taiteen ja maailman kommentaari, ja siten muuttui itsekin taiteeksi.

5 Surrealismi 1919-> Max Ernst ja André Breton loivat tietoisesti vuonna 1919 Alitajunta, unet, psykoanalyysi… Automaattitekniikat: maalaus, kirjoitus jne. Luis Buñuelin ja Dalín Andalusialainen koira vuodelta (lyhytelokuva)

6 The Persistence of Memory 1931 Salvador Dalí. (Spanish, 1904-1989)


Lataa ppt "NYKYTAITEEN TOIMINTATAVAT"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google