Moninaisuuden kohtaaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Advertisements

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Vihdin seurakunnan ilta
MonikultTuurisuus suomalaisessa koulussa opettajan kokemana
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
SearchIM Search Mikko Ketola Regional Manager (Finland, Ireland, Baltic States) Helsinki Nuorten yhteisöt netissä – miten kommunikoin ja viestin.
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Lapsi ja internet Seppo Mentula
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Perhetyö.
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Sukupuoleltaan moninaisen lapsen tai nuoren kohtaaminen perheterapiassa C Transtukipiste, Seta ry Maarit Huuska.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Huolen puheeksiottaminen
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus
LATENSSIVAIHE 6-11 V. 1. Varhaislatenssi 6- 8v.
Hyväksi vanhemmaksi pyritään vaikka hampaat irvessä!
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Seksuaaliterveys.
Jouni Vironen Perheterapeutti
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Mainoselokuvalle tyypillistä Korkeat kustannukset pituuteen/kestoon nähden Täysin manipuloitu tilanne esitetään ikään kuin se olisi realismia/totta – erona.
KANSAINVÄLISYYS JA MONIKULTTUURISUUS
Itäinen perhekeskus, Lapsiperheiden varhaisen tuen palvelut
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Lasten väkivaltakokemukset perheessä Mikko Oranen XI Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien valtakunnallinen verkostofoorumi Oranen.
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Sosiaalinen syrjäytyminen
Lapsiperheiden ja vanhemmuuden moninaisuus
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
AJ 2006 Huoli puheeksi –koulutusten koetut vaikutukset Arja Jääskeläinen 2006.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
PERHEEN TUKEMINEN Anitta Huotari, Porstua ry.. PERHEEN KRIISI KAIKKI OSAPUOLET TARVITSEVAT TUKEA, KAIKKI REAGOIVAT KRIISIIN KRIISI MUUTTAA, RAJOITTAA.
EROAUTTAMINEN JA TAPAAMISPAIKKA
2 Perheitä on joka lähtöön s
Erityisalueet.
KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Anna-Kaisa Kortelainen
Palveluohjaaja on tavoitettavissa arkisin
-Ole oma itsesi Löydä oma heimosi-
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Lapsi, nuori ja aikuinen sekä perheet muutoksessa Viides tapaaminen
Miten tukea lasta vanhempien erossa? Eron edessä –ilta
Työkaluja, malleja ja materiaaleja lasten kehotunnekasvatukseen
Auttava keskustelu
Esityksen transkriptio:

Moninaisuuden kohtaaminen 18.4.2017 Moninaisuuden kohtaaminen Tiia Forsström, koulutussuunnittelija tiia.forsstrom@sateenkaariperheet.fi

Syrjinnän pelko Suuri osa on varautunut epämiellyttäviin kohtaamisiin, väärinkäsityksiin Reilu 10% sateenkaariperheistä jättänyt palveluja käyttämättä syrjinnän pelossa Huoli, että ammattilainen tai läheinen kompastuu perhemuotoon tai esim. transkokemukseen Todelliset erityishaasteet ja tuen tarpeet jäävät näkemättä?

Mokaamisen pelko? Millaiset kohtaamiset herättävät eniten epävarmuutta? En ole varma asiakkaan sukupuolesta… Salataanko minulta jotain ja miksi? Pitääkö minun osata puhua ryhmäseksistä tai transihmisten seksuaalisuudesta? Entä jos asiakas pitää minua tyhmänä? Miksi asiakas käyttäytyy vihamielisesti?

Outo tuttu seksuaalisuus Seksistä ja seksuaalisuudesta uskallettava puhua myös sateenkaariparien kanssa. Vältä heteronormatiivisia yleistyksiä: esim. naispareilla seksin mahdollinen puuttuminen ei johdu siitä, että parisuhteessa ei ole miestä tekemässä aloitetta seksiin… Samaa sukupuolta olevien seksikäytännöt voivat olla monenlaisia – kuten heteroillakin.

Outo tuttu seksuaalisuus Transihminen saattaa tuntea voimakasta inhoa tai vihamielisyyttä omaa kehoaan kohtaan (ennen sukupuolen korjausprosessia). Sukupuolen korjausprosessi haastaa yhteisen seksuaalisuuden ja puolison seksuaalisen minäkuvan. Transvestisuus voi olla luonteeltaan seksuaalista – tai puoliso saattaa olettaa sen olevan.

Sateenkaariero Miten käy, jos molemmat/kaikki lapsen vanhemmat eivät ole juridisia vanhempia? Erityishaasteet, kun vanhempia enemmän kuin kaksi? Miten viranomaiset ratkaisevat huoltajuus- ja tapaamisoikeuskiistoja perheen sisäisen adoption jälkeen? Ei vielä juurikaan kokemuksia Sisarussuhteet, kun sisaruksilla eri juridiset vanhemmat?

Sateenkaariero Samaa sukupuolta olevilla tyypillisesti enemmän yhteisiä ystäviä kuin heteroparilla Mahdollisia sosiaalisia lisäpaineita Onnellisuuspakko, täydellisyyspaine Korkea kynnys hakea apua ennen eroa tai erotilanteessa Noin joka toinen parisuhteessa käynnistynyt transprosessi vie eroon, ja eroajatuksia on vielä useammalla

Apila-, poly- ja ystäväperheet Osa asioista yhteisiä uusperheiden kanssa, joissa entisiä puolisoja vanhempina: monia aikuisia, monia koteja jne. Apilaperhemallit kuitenkin rakennettu suunnitellusti – ei eroon liittyvää konfliktia Polyamoriaan liittyy vielä paljon epätietoa ja ennakkoluuloja – myös sateenkaariperheiden keskuudessa Osa polyperheistä pysyy kaapissa kohdatessaan ammattilaisia

Suurimmat ongelmat jaettuja Myös sateenkaariperheissä esiintyy päihdeongelmia, väkivaltaa ja vaikeita mielenterveysongelmia. Puheeksi ottamisessa ja avun hakemisessa voi olla tavallista korkeampi kynnys. Onnistumispakko… Jos ei ole kertonut parisuhteestaan lähipiirille, väkivalta voi eristää entisestään ja kertomisen kynnys on vielä korkeampi

Kun oletat, oleta moninaisuutta Luottamuksen rakentaminen voi vaatia tavallista enemmän tilaa ja aikaa. Kaapin oven vartioiminen ei koskaan saisi jäädä lapsen tehtäväksi. Perusosaaminen kuitenkin riittää: Kuunteleminen ja eläytyminen Itsemäärittelyn kunnioittaminen Avoimet kysymykset jne.

Lapselle oma perhe ja siellä ilmenevät asiat lähtökohtaisesti tavallisia uudet asiat ja ilmiöt kiinnostavia, maailma täynnä yllätyksiä myös esim. transihmisyys tavallinen asia, jos aikuiset eivät tee siitä epätavallista vanhemman/ vanhempien hyvinvointi kaiken perusta

Ongelmia vai ratkaisuja? Vanhemman transvestisuus tai sukupuolen korjausprosessi voi herättää monenlaisia kysymyksiä usein puolisolle valtava kriisi, ja tukea vaikea löytää koko perheen prosessi, vaikka ei olisi suuri kriisi voi myös rauhoittaa tilanteen & antaa selityksen asioille, joita lapsi aistinut, mutta joista ei ole voinut puhua Lasten reaktiot heijastavat lähipiirin aikuisten reaktioita Aikuisten kannettava aikuisten vastuu osa tarvitsee tähän tukea

Ongelmia vai ratkaisuja? Esim. kahden äidin perheeseen syntyneeltä lapselta ei emotionaalisesti puutu isää Kysymykset miehenmallista ja lapsen oikeudesta tietää alkuperänsä otetaan keskimäärin hyvin vakavasti Ratkaisuja yhtä monia kuin perheitä Lapsen ja aikuisten haasteet toisenlaiset, kun sateenkaariperhe rakentuu eron jälkeen Erokriisi, huoltajuuskysymykset, uuden kumppanin herättämät tunteet yms. yleiset haasteet + sukupuoleen/seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät teemat ja mahdollisen salaisuuden paljastuminen

Lupa voida huonosti ”Sateenkaariperheiden lapset voivat yhtä hyvin kuin muutkin lapset” = voivat myös yhtä huonosti Onnellisuuspakko voi tarttua lapsiin Tavanomainen vanhempien suojelu + perhemuotoon/ transteemoihin liittyvä erityinen sensitiivisyys Puheeksi ottamisessa saatetaan tarvita erityisen paljon tukea

Anna tilaa olla kokonainen Helpota puheeksi ottamista. Anna jokaiselle mahdollisuus määritellä itse itsensä ja perheensä. Käytä mahdollisuuksien mukaan samoja sanoja kuin asiakas Jos olet epävarma, kysy suoraan Mokaamisen pelko on helpompi ylittää kuin asiattomuuden tai syrjinnän pelko

”HYVÄÄ EI OLE YHDENLAISTA”