Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Ruoka-allergioiden ja –yliherkkyyksien esiintyvyys ja riskitekijät 0-4-vuotiailla lapsilla Suomessa Etelä-Karjalan allergiatutkimus.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Kansantaudit.
Diabetes s. 65 –
KASVIKSET.
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Elimistön tasapaino.
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Allergiat s
SIENISTÄ.
- Se suomalaisten juttu
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Paniikkihäiriö.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Syöpä.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Käden infektiot.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Nestetasapaino.
Osteoporoosi (luukato)
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Syöpä.
(TE1 Eerik Kasimir Miika)
Perinnöllisyystieteen perusteita
Viljat.
Viljat.
Avanteen hoidon perusteet
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille Kihti ja keliakia

Kihti Kihti johtuu uraatin eli virtsahapon kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Uraattikiteet ovat neulamaisia ja aiheuttavat nivelissä kivuliaan tulehdusreaktion. Oireet alkavat yleensä keski-iässä, ja 80 - 90 prosenttia sairastuneista on miehiä. Miehistä kihtiin sairastuu 1 - 4 henkilöä tuhannesta. Yleisin sairastumisikä on noin 60 vuotta, mutta kihti voi alkaa joskus nuorella aikuisiällä. Kihti on yleistymässä, minkä selittää väestön lihominen ja lisääntynyt alkoholinkäyttö. Ruokavalion tarkoituksena on vähentää kihtiä aiheuttavien puriiniemästen saantia. Sen vuoksi vältetään tai vähennetään runsaasti puriineja sisältäviä ruokia. Puriiniemäksiä on runsaasti eläinten nahassa ja sisäelimissä. Siksi vältetään seuraavia: • Sisäelimet, kuten maksa, munuainen ja kateenkorva • Pikkukalat, joita syödään kokonaisina (muikku, sardiinit, silakka) • Broilerin nahka • Hiiva Rajoitetusti syötäviä (yhteensä 100 - 150 g päivässä): mäti, äyriäiset, liha, herneet, pavut, soijatuotteet ja sienet Pääsääntöisesti hoidetaan oikealla ruokavaliolla, mutta äkillinen kihtikohtaus hoidetaan levolla, kylmällä ja tulehduskipulääkkeillä

Keliakia Viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni (vehnä, ohra, ruis) vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa, jos henkilöllä on perinnöllinen alttius taudille Gluteenittomat viljatuotteet, esim. maissi, hirssi, tattari, kaura (max. 20mg/kg) Oireita: kovat vatsakivut, ripuli, laihtuminen, nivelsäryt Todettu noin 2%:lla suomalaisista