Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
evoluutio Perinnöllinen muuntelu Luonnon valinta
Advertisements

Vastuullisuus verkkokalastuksessa
Muovijätteen ympäristöseuraukset
Kestävä käyttö kalavedenhoidon ja kalastuksen järjestämisen perusteena KKL 2011.
ITÄMERI ON AINUTLAATUINEN JA UHANALAINEN
BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA Kaupunki on yllättävän monipuolinen ja lajistoltaan rikas elinympäristö. Monet alun perin vain luonnon biotoopeissa elävät kasvit.
Suomi riistamaana © Suomen riistakeskus.
Rehevöityvä Suomenlahti – vaarassa muutakin kuin uimaretket
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Vuoden 2012 parhaimmat hyönteishavaintoni Sakari Kerppola
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Palolajisto-mitä se on. Paloympäristöissä paljon erilaista lajistoa Paloympäristöihin alun perin sopeutunutta, lajiutunutta lajistoa Paloympäristöihin.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
Tulkaa mukaan! WWF Päivätyökeräys Ihan lähellä. Sinun ja minun naapurissa. Suomessa on 2247 uhanalaista lajia. Haluammeko säilyttää.
Luontokartoitukset soilla Mihin niitä käytetään? -Ympäristövaikutusten arvioinnit -Kaavoitushankkeet -Lupaprosessit -Natura-arvioinnit.
TURVETUOTANTO JA ISOT PETOLINNUT
Sademetsä.
Muuntelu on evoluution edellytys s
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
ORAVA.
Ekologinen teatteri s
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
NAALI Kettua muistuttava koiraeläin Valkoinen ja tuuhea karvapeite
Ilves TUNTOMERKIT Ilves on Suomen luonnon ainut kissaeläin.
Liito-orava Pteromys volans.
LAJIEN VÄLISET SUHTEET s
Biodiversiteetin suojelu
Hirvi Alces alces On hirvieläinten heimoon kuuluva suurikokoinen nisäkäslaji, joka elää pohjoisella havumetsävyöhykkeellä Euroopassa ja läntisessä Aasiassa.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Kilpailijan starttikurssi
SIENISTÄ.
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Eläinten sopeutuminen
ISOPANDA.
JÄÄKARHU Ursus maritimus.
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
Lemmenjoen kansallispuisto
Globaali monimuotoisuuskeskus
5. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen
Hidastuuko uhanalaistuminen Suomessa? Aino Juslén, LTKM,
Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus.
Tehtävät 1. Muuntelu a. Miten muuntelua ilmenee yksilöiden välillä?
Rantaluontomme tulevaisuus? Projektivastaava Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitto UYK:n Alueiden käytön päivä
Tehtävät 1. Biodiversiteetti
Kunta: eläinkunta (Animalia) Pääjakso: selkäjänteiset (Chordata) Luokka: nisäkkäät (Mammalia) Lahko: petoeläimet (Carnivora) Heimo: koiraeläimet (Canidae)
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
Luontoinventoinnit kaavoituksen ja maankäytön suunnittelun apuvälineinä Mitä luontokartoittaja tekee? Esko Vuorinen luontokartoittaja Silvestris luontoselvitys.
Luokittelu Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Nilviäiset Mollusca Luokka: Simpukka Bivalvia Lahko: Unionoida Heimo: Jokihelmisimpukat Margaritiferidae.
Mikä on metsien merkitys? JOHDANTO METSÄ- ja PUUALAN TET-JAKSOLLE.
Maapallon metsät.
Ennakkotehtävät, tietoa ja jälkipuintia luokille
4. Superrotat Varfariini tappoi aluksi kaikki sitä syövät rotat. Joillakin rottapopulaation yksilöillä oli parempi kyky sietää myrkkyä, joten ne jäivät.
MONIMUOTOISUUS.
Phoca hispida saimensis
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
Riekko.
Ekologinen teatteri s
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
Luonnonvarat Luonnonvaroja on uusiutuvia ja uusiutumattomia
Karjalan Punainen kirja
Lajintuntemus Kurssin sisältö ja tavoiteet
Keinoja jäsenten pysyvyyden parantamiseksi
Aloitussivu III Evoluutio.
Monimuotoisuus I Monimuotoisuus.
Aloitussivu III Evoluutio.
II Ekologia.
II Ekologia.
12. Luonnonvalinta.
Esityksen transkriptio:

Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit

Levinneisyyden reuna-alueiden haastavuus Suuri osa maamme eliölajeista elää levinneisyysalueensa reunamilla Jatkuvasti muuttuvat ympäristöolot kuten ilmastonmuutos vaikuttavat eliölajien määriin ja levinneisyyteen Eliöt menestyvät yleensä parhaiten levinneisyytensä ydinalueilla, kun taas reuna-alueilla olojen ei tarvitse muuttua paljoakaan huonommaksi, kun laji harvinaistuu tai katoaa kokonaan Elinympäristön muuttumisesta kärsivät helpoimmin ne lajit, joilla on hyvin suppea ekologinen lokero Esimerkiksi perhosen toukat ovat sopeutuneet syömään vain muutaman, tai yhden kasvilajin lehtiä Jotkin kasvit kasvavat vain tietynlaisessa maaperässä tai mikroilmastossa Mikäli herkkien kasvien kasvuoloissa tapahtuu muutoksia, laji häviää helposti kasvupaikaltaan

Suomen eliölajien uhanalaisuus ”Suomen luonnon punaisen kirjan” eli uhanalaisia lajeja koskevan selvityksen mukaan uhanalaisiksi lajeiksi arvioitiin noin 1500 lajia eli 10% eliölajeista Lajit jaetaan kolmeksi pääryhmäksi häviämisen vaaran mukaan: 1. äärimmäisen uhanalaiset 2. erittäin uhanalaiset 3. vaarantuneet Lähes 40% uhanalaisista lajeista elää metsissä Uusien metsänhoito-ohjeiden käyttöönoton jälkeen metsien osuus uhanalaisena elinympäristönä on vähentynyt

Perinnebiotooppien osuus uhanalaisten elinpaikkana lähes 30% uhanalaisista lajeista Nykyisillä laajoilla pelloilla ei kasva rikkakasveja eikä niissä ole ojanpientareita, joista monet eläimet saisivat ravintoa ja suojapaikkoja Muista elinympäristöistä uhanalaisia lajeja on melko paljon rannoilla, kallioilla ja soilla

Suojelutoimenpiteet Tavoitteena on turvata populaatioiden elinkykyisyys ja järjestää niiden välinen yhteys Rauhoittaminen Lajia suojellaan siihen kohdistuvalta häirinnältä lailla Laji voidaan määritellä myös suojeltavaksi rauhoituksen ohella Esimerkiksi saimaannorppa ja jokihelmisimpukka Vastuulajien nimeäminen jonkin maan on kansainvälisesti sovittu olevan vastuussa tietystä lajista Esimerkiksi telkkä ja huuhkaja

Lajikohtaiset suojelusuunnitelmat Sisältävää tiedot lajin nykyisestä tilasta sekä suunnitelman lajin säilymisen turvaamiseksi Esimerkiksi valkoselkätikka, merikotka ja saimaannorppa EU:n määräykset EU:n luontodirektiivissä on määrätty, ettei uhanalaisten lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkoja saa hävittää Sopivia biotooppeja tulee olla riittävän paljon → Tavoitteena lajin säilyminen elinvoimaisena elinympäristössään sekä se, ettei lajin elinympäristö supistu

Lajien sopeutuminen uuteen elinympäristöön Monet eliölajit ovat sopeutuneet ihmisen muokkaamaan elinympäristöön Sellaiset lajit, joilla on väljät elinympäristövaatimukset (esim. ravinnon ja pesäpaikan suhteen) menestyvät helpoiten Sopeutumista auttaa ihmisarkuuden väheneminen ja oppimalla hankitut taidot Luonnonoloissa monet lajit ovat hyötyneet ihmisen toiminnasta mm. hakkuuaukeista Viljely-ympäristössä sen sijaan ei juuri ole lajeja, jotka olisivat hyötyneet Monet eläimet hyötyvät ihmisten järjestämästä ruokinnasta ja muusta avusta, kuten ihmisten rakentamista pesäpaikoista → kannat ovat kasvaneet

Tulokaslajit Tulokaslaji on laji, joka ei esiinny tarkasteltavalla alueella alkuperäisenä, vaan on ihmisen tahattomasti tai tahallisesti siirtämänä kantana siellä Tulokkaat ovat haitanneet alkuperäislajeja saalistamalla ja laiduntamalla sekä kilpailemalla ja risteytymällä niiden kanssa Tulokkaat ovat myös aiheuttaneet tauteja ja muuttaneet elinympäristöjen rakennetta Nykyisin uusien eliölajien tuominen ja istuttaminen Suomeen ilman lupaa on kielletty Suomeen melko hiljattain saapuneita tulokkaita ovat mm. kanadanmajava, piisami ja fasaani