Valo Ilman valoa emme näkisi mitään.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Kun valo kulkee aineesta toiseen, sen kulkusuunta muuttuu, se taittuu
Aaltoliike Harmoninen voima: voiman suunta aina kohti tasapainoasemaa, esim. jousivoima Jaksonaika T = aika, jolloin värähtelijä palaa seuraavan kerran.
Fysiikka Kurssi 1.
kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
Valon taittuminen (refraction)
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Kuva muodostuu todellisista säteistä, todellinen kuva.
Kuperan linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
Heijastuminen ja taittuminen
3. Hajuaisti Aistiva elin hajuepiteeli nenäontelon takaosassa.
Sodankylän geofysiikan observatorio
Vuorovaikutuksesta voimaan
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Valosta 1.
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
Punainen Yksi pääväreistä.
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
RADIOKANAVAT.
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Todennäköisyys ja epämääräisyysperiaate
LINEAARINEN MUUTOS JA KULMAKERROIN
Tsunamit ja maanjäristykset
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014
Ääni!.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Koveran linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA) 6.TASOAALTOJEN POLARISAATIO.
15. Lämpöenergia luonnossa ja yhteiskunnassa
1 OH6KVP Heijastinantennit Heijastinantennit ovat yleisimpiä korkean vahvistuksen antenneja niillä saavutetaan yleisesti yli 30 dB vahvistuksia mikroaaltotaajuuksilla.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, yhteenveto Luento , T. Hackman & J. Näränen.
Valoa kohti | Kevätauringossa on kiva kuvata Vasta-aurinko heijastavat pinnat (suodatus) Mikko Laaksonen olisi Osa 1/2.
Sähkömagneettinen säteily ja hiukkassäteily
Väliaineen vastus.
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
Valovoima I Valaistustekniikan perussuure, myös yksi SI-järjestelmän perussuureista kuvaa valonlähteen säteilemän valon intensiteettiä avaruuskulmaa kohti.
Valo Ilman valoa emme näkisi mitään.
ÄÄNI.
Aaltoliike Aaltoliike on etenevää värähtelyä
AALLOT.
MAB3 suorat.
Havaitsevan tähtitieteen pk I, kevät 2011
Aaltoliikkeen ominaisuuksia
FY2 Aaltoliike. 1. Aalto etenee – aine ei Värähtelijä on esine, joka toistaa samanlaista edestakaista liikettä Värähtelijä on esine, joka toistaa samanlaista.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
Valon ominaisuuksia Valo kulkee suoraviivaisesti. Varjo = alue, johon ei pääse valoa. Valaistus heikkenee, kun etäisyys valonlähteestä kasvaa. Valovoima.
Sateenkaari. Mikä on sateenkaari? -Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän ilmiö. -Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suuren.
Valo hiukkasfyysikon silmin Aleksi Vuorinen Helsingin yliopisto Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Helsinki,
Fysiikka Kurssi 1.
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
Vesikehä.
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
Heijastuslaki Tulokulma Heijastuskulma 0º 20º 45º 60º 90º
Valon taittuminen Valo taittuu tullessaan vinosti kahden erilaisen läpinäkyvän aineen rajapintaan. Optinen tiheys kuvaa aineen kykyä taittaa valoa. Pienet.
Pisara 4 Ympäristö- ja luonnontieto
Maapallon veden jakautuminen:
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
Valon taittuminen Valon taittuminen johtuu valon erilaisista kulkunopeuksista optisilta tiheyksiltään erilaisissa aineissa. Kun valo tulee vinosti optisesti.
Heijastuslaki: valon heijastuskulma ja tulokulma ovat yhtä suuret.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Sähkövirta I ja virtatiheys J
Esityksen transkriptio:

Valo Ilman valoa emme näkisi mitään. Näemme kappaleita, koska niistä saapuu silmiimme valoa. Valo voi olla kappaleen itsensä synnyttämää tai siitä heijastunutta valoa. Miksi punainen vaate näyttää päivänvalossa punaiselta? Miksi cd-levyn pinta heijastelee eri väreissä? Miksi taivas on sininen? Absorptio Diffraktio Sironta

Selitä ilmiöt Istuessasi viileänä kesäiltana järven rannalla, näet vastarannan puiden kuvat vedessä ylösalaisin. Mistä tämä johtuu? Kuumana kesäpäivänä tienpinta näyttää kaukaa katsottuna lainehtivan. Näyttää kuin vastaantulevat autot liikkuisivat vedessä. Mistä tämä johtuu? Katselet lämpimänä kesäpäivänä merellä kulkevaa purjevenettä. Vene näyttää kulkevan ilmassa. Mistä tämä johtuu? Kylmä (tiheä) ilma taittaa valoa voimakkaammin kuin lämmin (harva) ilma. Kohteesta heijastuva valo (punainen säde) taittuu.

Mitä valo on? Emme osaa kuvata valoa vain yhdellä tavalla, koska valo käyttäytyy hyvin eri tavoin eri tilanteissa. Valo aaltoliikkeenä Varjojen reunat eivät ole aivan teräviä. Interferenssi. Jos valo on aalto, niin mikä aaltoilee? Poikittaista sähkömagneettista aaltoliikettä (kurssi 7). Ei tarvitse väliainetta edetäkseen. Valon nopeus tyhjiössä: c = 3,00 ∙ 108 m/s. Aaltoliikkeen perusyhtälön mukaisesti: Seuraavalla dialla sähkömagneettisen säteilyn spektri.

Mitä valo on? Valo säteinä Fotonimalli Valo on myös suorina linjoina kulkevia valonsäteitä. Erilaisten optisten laitteiden (linssit, peilit, kaukoputket ym.) ymmärtäminen perustuu valon kuvaamiseen säteinä. Fotonimalli Kvanttifysiikka ja aalto-hiukkasdualismi. Valokvantit eli fotonit (kurssi 8).

Valon voimakkuus Näköaistimuksen voimakkuutta kuvaa suure valovirta Фv.. Valovirta ilmaisee valolähteestä lähtevän valon määrän. Valovirran yksikkö on lumen (lm). Valolähteen kirkkautta kuvaa suure valovoima I. SI-järjestelmän perussuure. Yksikkö kandela (cd). Huom! Valovoima ei liity valaistukseen tai koetun valon määrään, sillä se on valolähteen ominaisuus. Valaistusvoimakkuus kuvaa valaistavalle pinnalle osuvan valovirran voimakkuutta. Yksikkö: [E] = [Ф]/[A] = lm/m2 = lx (luksi) Huom! Myös valaistusvoimakkuus on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön (vertaa esim. äänen intensiteetti).

Valon heijastuminen Heijastuslaki: Tulokulma α1 on yhtä suuri kuin heijastuskulma β.

Valon taittuminen Valon nopeutta väliaineessa kuvataan taitekertoimella n: Esim. Valo, jonka aallonpituus on 600 nm, saapuu ilmasta lasilevyyn. Mikä on valon nopeus lasissa? Entä aallonpituus? Taittumislaki: (Snelliuksen laki)

Kokonaisheijastuminen Aalto tulee tiheämmästä väliaineesta harvempaan Taitekulma > Tulokulma Riittävän suurella tulokulmalla valo ei enää taitu, vaan heijastuu kokonaan.

Valon taittuminen prismassa Dispersio Valkoisessa valossa on kaikkia aallonpituuksia. Taitekerroin riippuu valon aallonpituudesta. Miksi esimerkiksi ikkunalasin läpi kulkenut valo ei ole hajaantunut eri väreihin?

Värien muodostuminen Additiivinen värinmuodostus (RGB-värit) Silmän tappisolut perustuvat punaisen, sinisen ja vihreän värin yhteisvaikutukseen. Esimerkiksi television ja tietokoneen näytöt käyttävät additiivista menetelmää. Absorptio eli vähentävä värinmuodostus (CMYK-värit) Kappaleeseen osuu valkoista valoa. Kappale imee itseensä osan valosta ja heijastaa loput. Heijastunut osa määrää kappaleen värin. Esim. kasvien vihreät lehdet absorboivat punaisen ja sinisen valon, mutta heijastavat vihreän. Painotuotteissa käytettävä värijärjestelmä.

Valon interferenssi Saippuakuplat kimaltelevat eri väreissä, vaikka saippua on väritöntä. Cd- ja dvd-levyjen pinnalta heijastuva valo hajaantuu sateenkaaren väreihin. Valo heijastuu kahdesta päällekkäin olevasta pinnasta  heijastuneet valoaallot kulkevat eri pituisen matkan  heijastuneiden valoaaltojen välillä on vaihe-ero.

Diffraktio Valon kulkiessa kapean raon ohi, nähdään varjostimella sarja tummia ja vaaleita kohtia. Ilmiön aiheuttaa esteen vaikutus aallon muotoihin: Diffraktio kapeassa raossa ja kaksoisraossa. Diffraktio hilassa

Diffraktio Kuinka voidaan määrittää paikat, joihin valoisa kohta syntyy? d = Rakojen välimatka α = taipumiskulma λ = aallonpituus k = valoisan kohdan kertaluokka.

Valon diffraktio hilassa Hila = Levy, jossa on yhdensuuntaisia ja toisistaan yhtä etäällä olevia rakoja. Hilavakio, d = Vierekkäisten rakojen välimatka. Kun hilavakio pienenee  Diffraktiokuvio pienenee. Valon taipuminen hilassa:

Polarisaatio Valo on poikittaista aaltoliikettä, jossa sähkökenttä värähtelee kohtisuorasti etenemissuuntaa vastaan. Tämä värähtely tapahtuu tavallisesti jopa kaikissa etenemissuuntaa vastaan kohtisuorissa suunnissa. Jos osa näistä suunnista puuttuu valosta, valo on polarisoitunutta. Täysin polarisoitunut on valo, jos siinä sähkökenttä värähtelee vain yhdessä etenemissuuntaa vastaan kohtisuorassa suunnassa. Täysin polarisoitunutta valoa syntyy, kun 1) valo kulkee polarisaatiolevyn läpi. (esim. aurinkolasit) 2) valo heijastuu siten, että heijastuneen ja taittuneen säteen välinen kulma on suora. (Brewsterin laki)

Polarisaatio polarisaatiolevyssä Valo polarisoituu lineaarisesti, kun se kulkee sopivasti materiaalista valistetun levyn, polarisaattorin, läpi. Vain tietynsuuntainen värähtely läpäisee polarisaattorin lähes täysin ja muissa suunnissa värähtely vaimenee käytännöllisesti katsoen kokonaan. Polarisaattorin läpäisyakseliksi sanotaan suuntaa, jossa tapahtuvan värähtelyn polarisaattori päästää lävitseen Valon polarisaatiota voidaan tutkia kahden peräkkäisen polarisaattorin avulla. Jos polarisaattorien läpäisyakselit ovat toisiaan vastaan kohtisuorassa, systeemi ei läpäise valoa.

Brewsterin laki Heijastunut valo on täysin polarisoitunut heijastavan pinnan suuntaisesti, kun heijastuneen ja taittuneen valonsäteen välinen kulma on suora.  Brewsterin laki: