Yhteistyösuhteeseen perustuva hoitotyö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
LUVALLISET POISSAOLOT
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Jumalan kanssa.
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
Anne Eronen-Lindeblad
NALLE PUH.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Päiväkirurgisen potilaan ohjaus
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Työrauha ja haastavat tilanteet
Lahden kaupungin vanhusten kotihoidon palvelujen uudistaminen tarinateatterin keinoin Prosessi liittyy Lahden kaupungin "Kotiin kohdistuvien palveluiden.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Lauri Rauhalan ihmiskäsitys
VARHAINEN PUUTTUMINEN
OLEMISEN TEOLOGIA JA PEDAGOGIIKKA
Seiso kuin vuori, virtaa kuin joki – näkökulmia työhyvinvointiin Valtakunnallinen Hyvinvointipäivä Salla Tapio Malinen
Riippuvuus tupakoinnista
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
K OLME NÄKÖKULMAA IHMISEEN. Daniel Dennet 1997: Jos minun aivoni siirrettäisiin sinun päähäsi ja sinun aivot minun päähäni, niin missä minä olisin? Mitä.
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Päihde- ja mielenterveystyö kuntoutujan näkökulmasta
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Riippuvuus tupakoinnista
Liite 1 a. 54.
Opetussuunnitelma/OPS
Ops seminaari Askola.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelu potilaan ja perheenjäsenten näkökulmasta Tiina Koskela, TtM-opiskelija.
Seksuaaliterveys Seksuaaliterveys terveydenedistämisen osana Haija Kankkunen Terveydenhoitaja (Yamk), seksuaalineuvo ja
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Työpajatyöskentelyn yhteenveto
Liite 1 a. 54.
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Esityksen transkriptio:

Yhteistyösuhteeseen perustuva hoitotyö Pohjois-Hämeen sairaanhoitajat ry 18.2.2011 THM, oh Heleena Laitinen Kommenttipuheenvuoro: THM, KT Aili Huhtinen

Varten! mitä varten tarvitaan terveydenhuoltoa? mitä varten terveydenhuolto on olemassa? mitä varten kutakin työyhteisöä tarvitaan? mitä varten minua tarvitaan? mitä varten potilas tulee sairaalaan?

Hoitotyön substanssi (Katie Erikssonin mukaan) Hoitotyö I ”caring” Sisäisin hoitotyön ydin – huolenpito Ihmisen kohtaaminen sellaisena kuin hän on, yksilönä ilman ennakko-oletuksia, dialogi   Hoitotyö II ”nursing care”, ”hoitotyö prosessina” Sairauskeskeinen toiminta, diagnoosit, tarkoituksena kohdata potilaan tarpeet Hoitotyö III ”nursing nursing” Hoitotyön suunnitelman struktuurit Systemaattinen hoitotyön suunnittelu

Ihmiskäsityksen merkitys hoitotyössä hoitotyö on ihmissuhteissa olemista hoitaminen edellyttää aina tiettyä ihmiskäsitystä  ihmiskäsitys heijastuu ihmisestä käyttäytymisenä, ajatteluna, toimintana, asenteena “Ihmisen auttaminen on sellaista, millaiseen lähtökohtaan toimija käytännössä tukeutuu.” (Kiikkala &Munnukka 1995)  jatkuva pohtiminen hoitotyön erilaisissa suhteissa

Holistinen ihmiskäsitys (Rauhala Lauri) Kehollisuus “Ihminen ei ole koskaan kehollisena vakuumina, eikä häntä sellaiseksi voi irrottaa... ” Tajunnallisuus Nykyään tapaa usein potilaita jotka itse ehdottaa hoitomenetelmiä.. heillä on omat mielipiteet asioista” Ne oli yhtä iloisia mun onnistumisesta kuin mä itte.” Elämäntilanteellisuus “Monella potilaalla saattaa olla huoli kotiin jääneistä, niin aikuisista kuin lapsista.” “Kun yksi ihminen sairastuu, on siinä osallisena pian puoli kylää.”

Yhteistyösuhteeseen perustuva hoitotyö Yksilövastuinen hoitotyö Yksilö—vastuu—hoitotyö (Huhtinen Aili) Yhteistyösuhde on ”potilaan ja omahoitajan yhteistyösuhde, jossa molemmat työskentelevät potilaan senhetkisen terveyden edistämiseksi.” (Munnukka Terttu, 1993) Yhteistyösuhteeseen perustuvan hoitotyön ydin hoitajan suhde potilaaseen ja perheeseen hoitajan suhde itseensä hoitajan suhde kollegoihinsa (Koloroutis 2006)

Vastuun ydinkäsitteitä hoitotyössä Vastuu on äärimmäisen eettinen ja moraalinen asia... eikä vastuuta voida irrottaa mistään ihmistä koskevasta kysymyksestä Vastuullinen henkilö on vastuullinen myös käyttäytyessään ei-vastuullisesti Ihminen tulee vastuulliseksi ottaessaan jonkin tehtävän hoitaakseen (Huhtinen A. 1993; Kotkavirta J. 2000) Vastuun epäsymmetria hoitotyössä (Levinas)

Terveydenhuollon toiminnan lähtökohtien tarkastelun kolme mallia Työntekijälähtöinen näkökulma Asiakaslähtöinen näkökulma Yhteistyösuhteeseen perustuva näkökulma

Tutkittua tietoa Sydäninfarktiin sairastuneen potilaan osallistuminen omaan hoitoonsa (Höglund et al. 2010) 5 ryhmäteemahaastattelua kaksi potilaille ja kolme henkilökunnalle lääkäri: ”osallistuminen on sitä että potilaat hyväksyvät mitä lääkärit sanovat” potilas: ”oletan että kova tahti täällä on este osallistumiselle” potilas: ”lääkäri istuu sängyn laidalle ja antaa jotain nopeaa informaatiota...” potilas: ”henkilökunnan tulisi rohkaista potilaita osallistumaan!” potilas: ”uskon että potilaan osallistuminen lisää potilaan sitoutumista omaan hoitoonsa” lääkäri: ”luulen että he ovat osallisia kun kerromme heille koko ajan mitä teemme. ja mitä tapahtuu.” potilas: ” He koettivat kertoa minulle mitä tapahtuu ja mitä me aiomme tehdä ja nyt teemme näin. Tämä olikin kaikki se oma osallistumiseni jota sillä hetkellä saatoin tehdä.”

Potilaiden käsityksiä osallistumisesta omaan hoitoonsa (Larsson et al Mahdollisuus osallistua potilaana tarkoitti luotettavaa ja riittävää tietoa turvallisessa ja tukevassa ympäristössä. Hoitajien oletettiin tukevan potilaiden tiedon lisääntymistä siten että he ymmärsivät oman merkityksensä toipumiselleen. Hoitajilta odotettiin että he oma-aloitteisesti tulisivat vastaan ja etsisivät tilanteita jolloin potilas ja hoitaja voisivat keskustella.

Potilaiden käsityksiä osallistumisesta omaan hoitoonsa (Larsson et al Omahoitajan merkitys korostui: ”minun omahoitajani näkee ja ymmärtää tilanteeni. Aina ei tarvi aloittaa alusta...” Potilaat odottivat että hoitajat rohkaisevat heitä osallistumaan.

potilaan aikaisemmalla tiedolla on merkitys kokemukseen Potilaiden näkemys terapeuttisesta ja ei-terapeuttisesta vuorovaikutussuhteesta tulokset potilaat kuvasivat turvallisuuden tunteen, tiedon ja arvostuksen erilaisia tasoja potilaan aikaisemmalla tiedolla on merkitys kokemukseen

”jos ammattitaitoo on se tarttee näkyä” Potilaiden näkemys terapeuttisesta ja ei-terapeuttisesta vuorovaikutussuhteesta turvallisuuden tunne ”jos ammattitaitoo on se tarttee näkyä” ”koska itse en pysty mitään vaikuttamaan tai tekemään, on paras luottaa toisten ammattitaitoon...minä luotin täysin siihen...”

Potilaiden näkemys terapeuttisesta ja ei-terapeuttisesta vuorovaikutussuhteesta ei-terapeuttinen vuorovaikutussuhde syntyi: turvattomuuden tunteesta Potilaat tunnistivat hoitohenkilökunnan epäpätevyyttä epävarmuuden tunteesta Potilaat eivät tienneet koska saisivat apua. Puhumattomuus ja kohtaamattomuus, katsekontaktin puute, pirstaleinen tieto, eri kieli arvostuksen puutteesta

”Mä en tiennyt oikein että missä mä olin ”Mä en tiennyt oikein että missä mä olin. Mä sanoin sille hoitajallekin, että on kylmä ja sellainen tunne että olisin niinkuin jossain ...takapihalla. ...Kyllä se hoitaja anto peitteet siinä... Mutt sitte siihe tuli hoitaja joka rupes mua passaan. ... Otti mut huolekseen ja oikein turvakseen. Se otti mut omakseen... Se otti laitto kaikki mitä vaan ikinä voi olla... Sen hoitajan läsnäolo oli aika—aika tärkeää... Se puhu se ensimmäinen hoitaja ja rauhotti, sanoi että kyllä se siitä menee ohitse. Mutt sillä oli suurempi merkitys sillä toisella... Se tais laittaa paidat ja housut ja kaikki... Se oli pirteä täti se!”