ISO GPS-toleranssit 5 Maksimimateriaalin vaatimus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HITSAUSMERKIT.
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
Mittauksista Petteri Sappinen.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
1 Java-kieleen pohjautuvien ohjelmien käyttökohteita Ohjelmat Appletit JavaBeans JavaScript Java Server Pages (JSP) Java Servletit J2ME, mobiililaitteet.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Tulevaisuuden Internet ja Taloustiede - FIEN
Teknisen piirustuksen standardit
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra RSS -syötteet.
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Aineistojen tuonti Finnaan
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
@Virtuaaliammattikorkeakoulu VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu.
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
eSavonia ”Verkko-opetuksen hyvät käytänteet
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
HITSAUKSEN LAATU Hitsiluokat ja hyväksymisrajat
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
”Johdon konsultointipalvelut” SFS-EN16011 Risto Pulkkanen, SFS,
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
Visuaalisen ammattilaisen esitys Verkkokurssi Tiedosto 1 Kurssin rakenne.
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 5 VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus Annina Korpela, tiedottaja Kehittämisyksikkö.
Käsikirjoitus oppimisaihiotuotantoa varten. Perustiedot Tuotantorenkaan nimi: Koordinaattori: Teema: Tämän teeman oppimisaihioilla tuotettavat opintopisteet:
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 1 Pientalon 3Dmalli-pilottiaihio Mikkelissä Pientalon 3Dmalli-pilottiaihio Mikkelissä Olli Ilveskoski.
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
Käki-projekti 2. opponointi Käki-projekti 2. Opponointi
Laskennallisen tieteen pääaine Pääaineinfo Kai Puolamäki Pääainekahvit kello 15:10-16 huoneessa A328 (T-talo, 3 krs., T2:n puoleinen A-käytävä.
ELEKTRA - kotimaisia tieteellisiä artikkeleita sähköisessä muodossa Alustus Vapaa pääsy tieteelliseen tietoon -seminaarissa Jyrki Ilva
Tietojenkäsittelyn toisen lukuvuoden 1. lukukausityö Syksy 2010.
Standardit, mitä ne ovat? Jari Välkkynen, Lähde:
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
RAE-arvioinnin tarkoitus / Tampereen yliopisto Saada kunkin alan kv. asiantuntijoilta ajantasaista tietoa ja näkemyksiä tutkimuksen nykytilasta ja potentiaalista.
Laskennallisen tieteen pääaine Pääaineinfo Kai Puolamäki Pääainekahvit kello 15:10-16 huoneessa A328 (T-talo, 3 krs., T2:n puoleinen A-käytävä.
SHAMAN-projekti Projektiryhmä Ohjaajat Tilaaja Marko Andersson
SHAMAN-projekti Projektiryhmä Ohjaajat Tilaaja Marko Andersson
VOIMAA Voimavaroja maahanmuuttajista. MITÄ? VOIMAA-hankkeen tavoitteena on kehittää maahanmuuttajataustaisille joustava väylä opintojen aloittamisesta.
INTERNET ja ROTARY Piiri 1420 Piirineuvottelu ROTARY INTERNATIONAL PIIRI 1420 PIIRINEUVOTTELU INTERNET JA ROTARY Jaakko Castrén Lauttasaaren.
ISO GPS-toleranssit 3 Geometriset toleranssit
ISO GPS-toleranssit 4 Peruselementit
ISO GPS-toleranssit 7 Pinnankarheus
CEE:n TEHTÄVÄ ON LUODA INNOVAATIOSTA LIIKETOIMINTAA! Tuomalla yhteen tutkimuspartnerit, yritykset sekä rahoittajat ja nyt myös innovaatioenkeleitä Uusien.
ISO GPS-toleranssit 2 Pituusmitat
ISO GPS-toleranssit 6 Yleistoleranssit
ISO GPS-toleranssit 1 Yleiset perusteet
ISO GPS-toleranssit 8 Kokoonpanotehtävä
MATRI -seminaari Eeva-Liisa Lilja, Elintarvikekehityksen OSKE.
SHAMAN-projekti  Projektiryhmä Marko Andersson Mika Rinkinen Matti Törmä Timo Valonen  Tilaaja Jyväskylän yliopiston atk-keskus.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
HITSAUSMERKIT.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
Avoin tulevaisuus? Kaikille avoimia korkeakouluopintoja
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Järjestelmäasiantuntija Mika Arvola, Turun AMK
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
OKM TIEDONKERUUT Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Datan metadata - mitä metadata on ja miksi sellaista tarvitaan?
HITSAUSMERKIT.
PSK STANDARDISOINTI Teollisuuden standardisointia 45 vuotta
PSK STANDARDISOINTI Teollisuuden standardisointia 45 vuotta
Mitä Opiskelijan tulisi tietää lukioon tullessaan
Avoimen tuotteenhallinta
Esityksen transkriptio:

ISO GPS-toleranssit 5 Maksimimateriaalin vaatimus Kysymyspankki tekniikan alan oppilaitoksia varten 2015

Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Esipuhe Tämä ISO/GPS-toleransseja käsittelevä kysymyspankin on laadittu tukemaan teknisen piirustuksen opetusta ja harjoitustöiden tekemistä. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti ja sieltä voi poimia haluamiaan tehtäviä. Materiaali on suunnattu pääasiassa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetushenkilökunnalle ja opiskelijoille täydentäväksi luentomateriaaliksi, mutta se soveltuu myös sellaisenaan kenen tahansa ISO/GPS-toleransseista ja -standardeista kiinnostuneen käytettäväksi. Aineisto on laadittu METSTAn johdolla SFS:n tukemassa projektissa. Materiaalin ovat laatineet: TkT Björn Hemming, asiantuntija, VTT Ins. YAMK Antti Henell, lehtori, Jyväskylän AMK Di Jyrki Laaksonen, koulutusasiantuntija, konepajatekniset mittaukset ja kalibroinnit, AEL TkL Heikki Lehto, emeritus-tutkija Di Anssi Suhonen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu Di Jukka-Pekka Rapinoja, asiantuntija, METSTA ry Di Tero Ristonen, tutkimuspäällikkö, TTY. METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) on Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisö. METSTAn standardisointialue kuuluu Teknologiateollisuus ry:n toimialaan. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää standardisoinnin avulla suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjän turvallisuutta. Lisäksi yhdistyksen tehtävänä on turvata alan yrityksille ja yhteisöille edellytykset osallistua toimialan standardisointityöhön ja huolehtia alan teollisuuden tarvitsemien SFS–standardien laadinnasta. Lisätietoa Suomessa standardeja myy Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. SFS:n verkkosivujen www.sfs.fi lisäksi SFS:n oppilaitosportaali www.sfsedu.fi on hyvä tietolähde standardien hakemiseen. Sieltä löytyy myös muuta opintoja tukevaa, standardeja koskevaa materiaalia. Useat oppilaitokset ovat solmineet online-sopimuksen SFS:n kanssa, jolloin standardeja on saatavilla internet-yhteyden kautta. Kysy online-käytöstä oppilaitoksesi kirjastosta. Tämä materiaali on päivitetty viimeksi 10.3.2015. Varmista tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus voimassaolevista standardeista. © Metalliteollisuuden standardisointiyhdistys ry, 2015 Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Sisällys Osa 1: Yleiset perusteet Osa 2: Pituusmitat Osa 3: Geometriset toleranssit Osa 4: Peruselementit Osa 5: Maksimimateriaalin vaatimus (tämä tiedosto) Osa 6: Yleistoleranssit Osa 7: Pinnankarheus Osa 8: Kokoonpanotehtävä

Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692) Kysymys Kuvan kohtisuoruustoleranssi tuottaa vaikeuksia, mutta laakerivalmistaja pelkää toleranssin kasvattamisen joissain tapauksissa tuottavan toiminnallisia ongelmia! Miten toleranssia voisi kasvattaa, mutta samalla välttää ongelmia – olisiko maksimimateriaalin vaatimuksesta apua? Mitä maksimimateriaalin vaatimus tarkoittaa?

Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692) Vastaus Maksimimateriaalin vaatimus voi liittyä joko toleranssivaatimukseen tai peruselementtiin tai molempiin. Jos liittyvän elementin mittatoleranssi ei ole maksimimateriaalimitassaan geometrinen toleranssi voi kasvaa käyttämättä jääneellä mittatoleranssin osalla Kuvassa maksimimateriaalivaatimus on liitetty toleranssivaatimukseen, jolloin jos laakerihalkaisija ei ole maksimimateriaalimitassaan 160 mm kohtisuoruusvirhe saa kasvaa suuremmaksi kuin 0,01mm. Jos laakerihalkaisija on esimerkiksi 160,02 mm kohtisuoruustoleranssi on 0,03 mm.

Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692) Kysymys

Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692) Vastaus

Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692) Kysymys +0,2 Saavatko reiät olla vinossa kuvan mukaisesti? Mikä on MMVS ja sen arvo? Piirustus

Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692) Vastaus Reiät saavat periaatteessa olla vinossa, koska niiden asentoa kappaleeseen nähden ei ohjata millään toleranssilla. MMVS on laskennallisen menorajan mitta (maximum material virtual size), joka lasketaan seuraavasti: Ulkopuolinen elementti (external feature): lMMVS,e = lMMS + δ Sisäpuolinen elementti (internal feature): lMMVS,i = lMMS – δ Jossa: lMMS = maksimimateriaalin mitta δ = geometrinen toleranssi Kuvan tapauksessa MMVS on 25 - 0,1 = 24,9 mm

Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692) Kysymys +0,2 +0,2 Mitä pitäisi tehdä, jotta reikien kohtisuoruus alapintaan nähden varmistetaan? Mikä on reikien suurin halkaisija (LMS)? Mikä on reikien pienin halkaisija (MMS)? Mikä on reikien keskiviivan suoruusvaatimus?

Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692) Vastaus Alapinta määritetään peruselementiksi ja viitataan siihen paikkatoleranssissa LMS = 25,2 mm MMS = 25 mm Maksimateriaalin rajalla (MMS=25 mm) reiän keskiviivan on pysyttävä ø0,1 m toleranssialueen sisällä. Jos reikä on suurempi, yli jäävä mittatoleranssi voidaan siirtää suoruuspoikkeamaksi. Suoruus voi poiketa enimmillään vähimmäismateriaalin rajalla (LMS) 0,3 mm.