Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ISO GPS-toleranssit 2 Pituusmitat

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ISO GPS-toleranssit 2 Pituusmitat"— Esityksen transkriptio:

1 ISO GPS-toleranssit 2 Pituusmitat
Kysymyspankki tekniikan alan oppilaitoksia varten 2015

2 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Esipuhe
Tämä ISO/GPS-toleransseja käsittelevä kysymyspankin on laadittu tukemaan teknisen piirustuksen opetusta ja harjoitustöiden tekemistä. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti ja sieltä voi poimia haluamiaan tehtäviä. Materiaali on suunnattu pääasiassa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetushenkilökunnalle ja opiskelijoille täydentäväksi luentomateriaaliksi, mutta se soveltuu myös sellaisenaan kenen tahansa ISO/GPS-toleransseista ja -standardeista kiinnostuneen käytettäväksi. Aineisto on laadittu METSTAn johdolla SFS:n tukemassa projektissa. Materiaalin ovat laatineet: TkT Björn Hemming, asiantuntija, VTT Ins. YAMK Antti Henell, lehtori, Jyväskylän AMK Di Jyrki Laaksonen, koulutusasiantuntija, konepajatekniset mittaukset ja kalibroinnit, AEL TkL Heikki Lehto, emeritus-tutkija Di Anssi Suhonen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu Di Jukka-Pekka Rapinoja, asiantuntija, METSTA ry Di Tero Ristonen, tutkimuspäällikkö, TTY. METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) on Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisö. METSTAn standardisointialue kuuluu Teknologiateollisuus ry:n toimialaan. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää standardisoinnin avulla suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjän turvallisuutta. Lisäksi yhdistyksen tehtävänä on turvata alan yrityksille ja yhteisöille edellytykset osallistua toimialan standardisointityöhön ja huolehtia alan teollisuuden tarvitsemien SFS–standardien laadinnasta. Lisätietoa Suomessa standardeja myy Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. SFS:n verkkosivujen lisäksi SFS:n oppilaitosportaali on hyvä tietolähde standardien hakemiseen. Sieltä löytyy myös muuta opintoja tukevaa, standardeja koskevaa materiaalia. Useat oppilaitokset ovat solmineet online-sopimuksen SFS:n kanssa, jolloin standardeja on saatavilla internet-yhteyden kautta. Kysy online-käytöstä oppilaitoksesi kirjastosta. Tämä materiaali on päivitetty viimeksi Varmista tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus voimassaolevista standardeista. © Metalliteollisuuden standardisointiyhdistys ry, 2015 Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

3 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Sisällys
Osa 1: Yleiset perusteet Osa 2: Pituusmitat (tämä tiedosto) Osa 3: Geometriset toleranssit Osa 4: Peruselementit Osa 5: Maksimimateriaalin vaatimus Osa 6: Yleistoleranssit Osa 7: Pinnankarheus Osa 8: Kokoonpanotehtävä

4 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Mitä piirustusmerkintä tarkoittaa kappaleen korkeudesta? Se voi vaihdella välillä: a) 0 … 1,03 b) 1 … 1,03 c) 0,97 … 1,03 d) muu? +0,03

5 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus b) 1 … 1,03

6 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Mikä on ISO GPS -järjestelmän mukainen oletusmittaustapa akselin halkaisijalle?

7 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Kaksipistemitta, joka voidaan mitata mielivaltaisesta kohdasta elementtiä (mittaus tapahtuu esim. kaarimikrometrillä) Esimerkissä halkaisija saa olla välillä 9,985 … 10 mm.

8 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan halkaisijamerkintä Vaikuttaako akselin suoruuspoikkeama kuvan mukaisen akselin halkaisijaan? Koskeeko vaatimus kumpaakin toleranssirajaa? Rajoittaako merkintä pienintä mahdollista paikallista halkaisijaa?

9 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Kuvan mukainen halkaisija on pienimmän ympäripiirretyn mukaisella sovituksella (GN) määräytyvä kokonaismitta. Suoruuspoikkeama ”kasvattaa” halkaisijaa. Toleranssivaatimus koskee kokonaismittaa. Kokonaismitan on pysyttävä annetussa toleranssissa. Ei rajoita pienintä paikallista mittaa, vaan ainoastaan kokonaismittaa.

10 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Miten kuvan halkaisijamerkintä vaikuttaa kappaleeseen? Vaikuttaako akselin suoruuspoikkeama kuvan mukaisen akselin halkaisijaan? Koskeeko vaatimus kumpaakin toleranssirajaa? Rajoittaako merkintä pienintä mahdollista paikallista halkaisijaa?

11 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Kuvan mukainen halkaisija on pienimmän neliösumman mukaisella sovituksella (GG) määräytyvä kokonaismitta. Suoruuspoikkeama ”kasvattaa” halkaisijaa. Toleranssivaatimus koskee kokonaismittaa. Kokonaismitan on pysyttävä annetussa toleranssissa. Ei rajoita pienintä paikallista mittaa vaan ainoastaan kokonaismittaa.

12 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan mukainen akselin halkaisijamerkintä? Rajoittaako merkintä akselin suoruutta jos rajoittaa niin miten? Mikä on akselin pienin hyväksyttävä halkaisija? Mikä on akselin suurin hyväksyttävä halkaisija?

13 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Kuvassa halkaisijalle on asetettu verhopintavaatimus (E, Envelope requirement). Akselin on mahduttava ideaalisen lieriön sisään, jonka halkaisija on 10 mm. Jos pienin halkaisija on esim. 9,99 mm, ei suurin sivuviivan suoruuspoikkeama voi olla suurempi kuin 0,01 mm. Pienin kaksipistemitta voi olla 9,985 mm. Suurin hyväksyttävä kaksipistemitta voi olla 10 mm.

14 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan mukainen akselin halkaisijamerkintä? Vaikuttaako akselin halkaisijaan sen: ympyrämäisyyspoikkeamat akselin suoruus

15 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Kuvassa akselin minkä tahansa leikkauksen (ACS, any cross section) pienimmän ympäripiirretyn mukaisella sovituksella saadun ympyrän halkaisijan pitää olla välillä 9,985 – 10 mm. ympyrämäisyyspoikkeama kasvattaa halkaisijaa halkaisijatoleranssi ei rajoita akselin suoruutta.

16 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Vaikuttaako kuvan mukaisen akselin halkaisijaan sen: ympyrämäisyyspoikkeamat akselin suoruus.

17 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Kuvassa akselin minkä tahansa 25 mm:n pituisen osapituuden kokonaismitan, joka on saatu pienimmän ympäripiirretyn mukaisella sovituksella (GN), pitää olla välillä 9,985 – 10 mm. ympyrämäisyyspoikkeama kasvattaa halkaisijaa akselin suoruuspoikkeamat kasvattavat halkaisijaa.

18 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Mikä on ISO GPS -järjestelmän mukainen oletusmittaustapa reiän halkaisijalle?

19 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Kaksipistemitta (esimerkiksi reikäkello) Halkaisija saa olla välillä 10 – 10,015 mm.

20 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Vaikuttaako reiän suoruuspoikkeama kuvan reiän halkaisijaan?

21 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Suoruuspoikkeama pienentää halkaisijaa. Kuvan reiän halkaisija on suurimman sisään piirretyn mukaisella sovituksella (GX) määräytyvä kokonaismitta. Halkaisija saa olla välillä 10 – 10,015 mm.

22 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Miten kuvan mukaisen reiän halkaisija on määritelty?

23 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Kuvan mukainen halkaisija on pienimmän neliösumman mukaisella sovituksella (GG) määräytyvän ideaalisen lieriön halkaisija (kokonaismitta). Kokonaismitan on oltava välillä 10 … 10,015 mm.

24 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan 25 mukainen reiän halkaisijamerkintä. Rajoittaako merkintä reiän suoruutta, jos rajoittaa niin miten? Mikä on reiän suurin hyväksyttävä halkaisija? Mikä on reiän pienin hyväksyttävä halkaisija?

25 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Kuvassa halkaisijalle on asetettu verhopintavaatimus (E). Reiän sisään on mahduttava ideaalinen lieriö, jonka halkaisija on 10 mm. Jos pienin halkaisija on esim. 10,01 mm ei suurin sivuviivan suoruuspoikkeama voi olla suurempi kuin 0,005 mm. Suurin kaksipistemitta voi olla 10,015 mm. Pienin hyväksyttävä kaksipistemitta voi olla 10 mm.

26 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Kuvassa on rengasmainen iso kappale, jonka sisä- ja ulkohalkaisijassa on spesifikaation muuttaja. Miten merkintä ohjaa sisähalkaisijan mittausta? Miten merkintä ohjaa ulkohalkaisijan mittausta? Keksi perustelu mittaustavoille.

27 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Sisähalkaisija mitataan kaksipistemittauksena useasta kohtaa ja keskiarvon pitää olla välillä 4099,8 … 4100,2 mm Ulkohalkaisija mitataan kehän pituuden mittauksena. Ulkohalkaisija d on kehän pituus L jaettuna piillä (d=L/3,141…). Koneistettaessa isoon renkaaseen todennäköisesti syntyy muotovirheitä, joitten merkitys loppuasennuksessa ei ole kappaleen joustavuuden vuoksi tärkeä, kunhan oikea halkaisija on saavutettavissa.

28 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Kuvassa on kolme halkaisijaa Ø12 mm, joiden tolerointia kysymys koskee. Mitä halkaisijamerkintä tarkoittaa? Rajoittaako merkintä akselin suoruutta ja/tai halkaisijoitten sama-akselisuutta?

29 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Verhopintavaatimukseen Ⓔ on liitetty kirjainlyhenne CT. Se tarkoittaa sitä, että osalieriöillä on yhteinen toleranssialue (Common Tolerance). Kaikkien kolmen lieriön tulee mahtua virheettömän lieriön sisään, jonka halkaisija on 12 mm. Sen lisäksi, että verhopinta rajoittaa suurinta halkaisijaa mikään kaksipistemitta ei saa alittaa toleranssialueen alarajaa 11,981 mm. Yhteinen verhopintavaatimus rajoittaa akselin suoruutta ja osalieriöitten sama-akselisuutta.

30 Pituusmitan tulkinta SFS-EN ISO 14405-1
Kysymys Minkälainen on kuvan akselin halkaisija ja rajoittaako halkaisijan merkintä akselin suoruutta, rajoittaako halkaisijamerkintä akselin ympyrämäisyyttä.

31 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus Akselin keskellä (välillä A – B) halkaisijan pitää olla välillä 16 … 15,989 mm ja akselin päissä sama tai vähän pienempi (16 … 15,8 mm). Halkaisijamitat ovat paikallisia kaksipistemittoja. ei rajoita rajoittaa vain parillisia muotovirheitä (soikeus, nelikulmaisuus, kuusikulmaisuus jne.).

32 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Mitä merkintä CT tarkoittaa? Piirrä vaadittu toleranssialue.

33 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Vastaus CT tarkoittaa yhdistettyä toleranssialuetta (Combined zone). Toleranssialueet tapauksissa a) ja b) on kuvattu vihreällä.

34 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Kysymys Mitä merkintä Ⓔ tarkoittaa käytännössä? Selitä mitkä ovat toleranssin ylä- ja alarajan mitta- ja muotovaatimukset

35 Pituusmitan tulkinta (SFS-EN ISO 14405-1)
Todelliset paikalliset halkaisijat Teoreettisesti oikeanmuotoinen verhopinta Ø100 Ø99,9 Vastaus Ⓔ tarkoittaa verhopintavaatimusta (Envelope requirement). Elementin täytyy sopia tällöin virheettömän mallisen verhopinnan sisään. Verhopinnan mitta määräytyy toleranssin ylärajamitan (ulkopuoliset elementit) tai alarajamitan (sisäpuoliset elementit) mukaan. Teoreettisesti oikeanmuotoinen verhopinta Todellinen paikallinen halkaisija Ø100 Todelliset paikalliset halkaisijat Ø99,9 Teoreettisesti oikeanmuotoinen verhopinta Ø100 0,1


Lataa ppt "ISO GPS-toleranssit 2 Pituusmitat"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google