Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ISO GPS-toleranssit 3 Geometriset toleranssit

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ISO GPS-toleranssit 3 Geometriset toleranssit"— Esityksen transkriptio:

1 ISO GPS-toleranssit 3 Geometriset toleranssit
Kysymyspankki tekniikan alan oppilaitoksia varten 2015

2 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Esipuhe
Tämä ISO/GPS-toleransseja käsittelevä kysymyspankin on laadittu tukemaan teknisen piirustuksen opetusta ja harjoitustöiden tekemistä. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti ja sieltä voi poimia haluamiaan tehtäviä. Materiaali on suunnattu pääasiassa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetushenkilökunnalle ja opiskelijoille täydentäväksi luentomateriaaliksi, mutta se soveltuu myös sellaisenaan kenen tahansa ISO/GPS-toleransseista ja -standardeista kiinnostuneen käytettäväksi. Aineisto on laadittu METSTAn johdolla SFS:n tukemassa projektissa. Materiaalin ovat laatineet: TkT Björn Hemming, asiantuntija, VTT Ins. YAMK Antti Henell, lehtori, Jyväskylän AMK Di Jyrki Laaksonen, koulutusasiantuntija, konepajatekniset mittaukset ja kalibroinnit, AEL TkL Heikki Lehto, emeritus-tutkija Di Anssi Suhonen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu Di Jukka-Pekka Rapinoja, asiantuntija, METSTA ry Di Tero Ristonen, tutkimuspäällikkö, TTY. METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) on Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisö. METSTAn standardisointialue kuuluu Teknologiateollisuus ry:n toimialaan. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää standardisoinnin avulla suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjän turvallisuutta. Lisäksi yhdistyksen tehtävänä on turvata alan yrityksille ja yhteisöille edellytykset osallistua toimialan standardisointityöhön ja huolehtia alan teollisuuden tarvitsemien SFS–standardien laadinnasta. Lisätietoa Suomessa standardeja myy Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. SFS:n verkkosivujen lisäksi SFS:n oppilaitosportaali on hyvä tietolähde standardien hakemiseen. Sieltä löytyy myös muuta opintoja tukevaa, standardeja koskevaa materiaalia. Useat oppilaitokset ovat solmineet online-sopimuksen SFS:n kanssa, jolloin standardeja on saatavilla internet-yhteyden kautta. Kysy online-käytöstä oppilaitoksesi kirjastosta. Tämä materiaali on päivitetty viimeksi Varmista tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus voimassaolevista standardeista. © Metalliteollisuuden standardisointiyhdistys ry, 2015 Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

3 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Sisällys
Osa 1: Yleiset perusteet Osa 2: Pituusmitat Osa 3: Geometriset toleranssit (tämä tiedosto) Osa 4: Peruselementit Osa 5: Maksimimateriaalin vaatimus Osa 6: Yleistoleranssit Osa 7: Pinnankarheus Osa 8: Kokoonpanotehtävä

4 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Mikä kuvien a) ja b) paikkatoleranssimerkintöjen välinen ero on?

5 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Vihreät alueet kuvaavat paikkatoleranssimerkintöjen mukaisia toleranssialueita. Halkaisijamerkki tarkoittaa aina ympyrän, lieriön tai pallon muotoista toleranssialuetta.

6 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys

7 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus b)-kuvan CZ-merkintä (combined zone, yhdistetty toleranssialue) yhdistää erillisten elementtien toleranssialueen. Kuvassa a) noudatetaan sitä vastoin riippumattomuuden periaatetta (ks. ISO 8015).

8 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys

9 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Mittaviivan kohdalle merkitty toleranssivaatimus kohdistuu laskennalliseen elementtiin (kuvassa a) keskiviivaan). Rakenteelliseen elementtiin liitetty toleranssivaatimus kohdistuu osoitettuun rakenteelliseen elementtiin (kuva b)).

10 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys

11 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Kysymys 2: Jos TED-mitta ja peruselementti poistetaan, toleranssialueen suuntaa ja sijaintia ei ohjata lainkaan. Muototoleranssi ”supistuisi” tällöin tasomaisuusvaatimukseksi (tapaus a)) tai suoruusvaatimukseksi (tapaus b)).

12 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä kuvan geometrinen toleranssi tarkoittaa? Minkälainen on geometrisen toleranssin toleranssialue?

13 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Kuvassa on toleroitu sivuviivan suoruus. Akselin sivuviivan on sen kussakin keskiviivan kautta kulkevassa tasossa mahduttava kahden yhdensuuntaisen suoran väliin, joitten keskinäinen etäisyys on 0,1 mm.

14 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä kuvan geometrinen toleranssi tarkoittaa? Minkälainen on geometrisen toleranssin toleranssialue?

15 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Kuvassa on toleroitu akselin keskiviivan suoruus. Toleranssialue on virheetön lieriö, jonka halkaisija on 0,1 mm.

16 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä kuvan reiän suoruustoleranssit tarkoittavat? Minkälainen on geometrisen toleranssin toleranssialue?

17 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Kuvassa on toleroitu reiän akselin keskiviivan suoruus. Reiän akselilla on suorakaiteen mukainen toleranssialue. Suorakaiteen sivujen pituudet ovat 0,05 ja 0,1 mm.

18 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Kuvassa on peruspinnalla C geometrinen toleranssi. Millainen on toleranssialue ja miten se sijoittuu pintaan nähden?

19 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Peruspinnalle C on asetettu tasomaisuusvaatimus. Geometrinen toleranssi rajoittaa pinnan C suoruutta ja tasomaisuutta. Toleranssialueen suunta määräytyy siten, että todellista tasoa sivuavien ideaalisten tasojen keskinäinen etäisyys on mahdollisimman pieni. Tason on mahduttava kahden yhdensuuntaisen ideaalisen tason väliin, joitten keskinäinen etäisyys on 0,1 mm.

20 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittaa reiälle asetettu geometrinen toleranssi ? Millainen on geometrisen toleranssin toleranssialue? Rajoittaako kyseinen toleranssi reiän sivuviivan tai akselin suoruutta?

21 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Reiälle on asetettu ympyrämäisyystoleranssi. Reiän pitää missä tahansa leikkauksessaan mahtua kahden samankeskisen ideaalisen ympyrän sisään, joitten säteitten erotus on 0,05 mm. Ideaalisten ympyröitten yhteinen keskipiste määräytyy siten, että säteitten erotus on pienin mahdollinen. Ympyrämäisyystoleranssi ei rajoita pinnan eikä keskiviivan suoruutta.

22 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittaa reiälle asetettu geometrinen toleranssi ? Millainen geometrisen toleranssin toleranssialue? Rajoittaako kyseinen toleranssi reiän sivuviivan tai akselin suoruutta?

23 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Reiälle on asetettu lieriömäisyystoleranssi. Reiän pitää koko pituudeltaan mahtua kahden sama-akselisen ideaalisen lieriön väliin, joitten säteitten erotus on 0,1 mm. Ideaalisten lieriöitten yhteinen akseli määräytyy siten, että säteitten erotus on pienin mahdollinen. Lieriömäisyystoleranssi rajoittaa sekä sivuviivan, että keskiviivan suoruutta.

24 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan geometrinen toleranssi ? Rajoittaako kyseinen toleranssi pinnan suoruutta tai tasomaisuutta? Rajoittaako toleranssi tasojen välistä etäisyyttä?

25 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Pinnalle on asetettu yhdensuuntaisuusvaatimus peruspinnan C suhteen. Sivupinnan pitää mahtua kahden ideaalisen yhdensuuntaisen tason väliin. Tasojen välinen etäisyys on 0,1 mm ja tasojen suunnan määrää peruselementtinä olevan tason suunta. Tasomaisuus ja suoruusvaatimus on sama 0,1 mm. Toleranssimerkintä ei rajoita tasojen välistä etäisyyttä!

26 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan geometrinen toleranssi ? Rajoittaako kyseinen toleranssi pinnan suoruutta tai tasomaisuutta?

27 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Pinnalle on asetettu kohtisuoruusvaatimus. Pinnan pitää mahtua kahden ideaalisen tason väliin. Ideaaliset tasot ovat kohtisuorassa perustasoon verrattuna. Tasopinnan kohtisuoruustoleranssi rajoittaa pinnan suoruutta ja tasomaisuutta. Kuvassa toleranssialueen arvo on 0,2 mm.

28 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan geometrinen toleranssi ? Rajoittaako kyseinen toleranssi reiän suoruutta ja/tai ympyrämäisyyttä?

29 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Reiälle on asetettu paikkatoleranssi. Toleranssialue on ideaalinen lieriö, jonka halkaisija on 0,2 mm. Ideaalisen lieriön keskiviiva on 12 mm:n etäisyydellä tasosta B ja 10 mm:n etäisyydellä tasosta C. Paikkatoleranssi rajoittaa reiän keskiviivan suoruutta, mutta ei reiän ympyrämäisyyttä.

30 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitkä kuvan pituusmittoina esitetyistä mitoista eivät ole yksiselitteisiä? Miksi ne eivät ole yksiselitteisiä ja miten ne voidaan mitoittaa yksiselitteisesti? Miten tolerointi saadaan korvattua geometrisillä toleransseilla?

31 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Pituusmitat 60±0,2; 58±0,2; 18±0,1 ja 26±0,2 eivät määritä kappaletta yksiselitteisesti, koska niitä ei voida mitata 2-pistemittoina ja riippuen lähtöpinnasta voidaan saada erilaisia tuloksia. Ks. ISO Mitat voidaan korvata valitsemalla pituusmitan toinen tasopinta peruspinnaksi ja antamalla toiselle tasopinnalle paikkatoleranssi. Konstruktiosta riippuen mitoitusvaihtoehtoja on useita.

32 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan geometrinen toleranssi ? Mikä on reiän keskiviivan etäisyys tasosta B ja vastaavasti tasosta C?

33 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Reiälle on asetettu paikkatoleranssi. Toleranssialue on ideaalinen lieriö, jonka halkaisija on 0,2 mm. Ideaalisen lieriön keskiviiva on 12 mm:n etäisyydellä tasosta B ja 10 mm:n etäisyydellä tasosta C. Reiän keskiviivan etäisyys missä tahansa pisteessä on enintään 12,1 mm:n ja vähintään 11,9 mm:n etäisyydellä tasoa B ulkopuolisesti sivuavasta ideaalisesta tasosta. Samoin reiän keskiviivan etäisyys missä tahansa pisteessä on enintään 10,1 mm:n ja vähintään 9,9 mm:n etäisyydellä tasoa C ulkopuolisesti sivuavasta ideaalisesta tasosta.

34 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan geometrinen toleranssi ? Mikä on suurin mahdollinen vaihtelu yksittäisen kappaleen mitassa Ø210 ±0,1?

35 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Lieriöpinnalla on asetettu kokonaisheittotoleranssi. Toleranssialue kahden ideaalisen samanakselisen lieriön välinen alue, kun halkaisijoitten säteitten erotus on 0,02 mm. Ideaalisten lieriöitten keskiviiva on pisteitten A ja B kautta kulkeva akseli. Pisteet A ja B määräytyvät TED-mittojen ilmoittamista kohdista akselin päissä olevista lieriöistä. Toleroidun lieriön halkaisijan pitää olla välillä 209,9 … 210,1 mm, mutta halkaisija voi vaihdella yksittäisessä kappaleessa vain 0,04 mm (= 2 x 0,02 mm).

36 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittaa kuvan geometrinen toleranssi ? Mikä on suurin mahdollinen vaihtelu mitassa Ø210 ±0,1?

37 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Lieriöpinnalle on asetettu heittotoleranssi 0,02 mm. Toleranssialue kahden ideaalisen samankeskeisen ympyrän välinen alue, kun säteitten erotus on 0,02 mm. Ideaalisten ympyröitten keskipisteet ovat todellisten peruselementtien A ja B määräämällä yhteisellä peruselementillä. Toleroidun lieriön halkaisijan pitää olla välillä 209,9 … 210,1 mm. Heittotoleranssi ei rajoita halkaisijan vaihtelua.

38 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Kuvassa on neljä geometrisiin toleransseihin liittyvää virhettä. Etsi ne. Miten korjaisit virheet?

39 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Lieriöpinnalle asetettu heittotoleranssi 0,02 mm ei voi kohdistua lieriön keskiviivaan. Toleranssimerkinnän on osoitettava lieriöpintaan selvästi erilleen mittaviivasta. Peruselementit A ja B eivät voi olla lieriöitten sivuviivoja vaan lieriöitten akseleita, jolloin peruselementit on merkittävä mittaviivan kohdalle. Peruselementti C ei voi olla lieriön pituuden TED-mitta 100 keskiviiva vaan se on akselin päätypinta, jolloin peruselementti on kohdistettava elementin pinnalle tai viiteviivalle selvästi erilleen mittaviivasta.

40 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Kuvassa on heittotoleranssi kartiopinnalle, kun peruselementtinä on reikä A. Mitä tarkoittaa merkintä ? Minkälainen on toleranssialue ?

41 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Merkintä on suuntaelementti. Se edellyttää, että heittotoleranssin toleranssialue on kohtisuorassa peruselementtiin A nähden. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että heitto mitataan kohtisuoraan reiän akselia vastaan! Jos toleranssimerkinnässä ei olisi suuntaelementtiä, mittaus pitäisi tehdä kohtisuoraan kartion pintaa vastaan. Heittotoleranssi ei rajoita kartion sivuviivan suoruutta tai kartion eri kohtien halkaisijaa.

42 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittaa merkintä ?

43 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Merkintä tarkoittaa sitä, että kappaleen ympäri neljällä sivupinnalla on kullakin sama 0,2 mm:n tasomaisuusvaatimus. Merkintä muodostuu kolmesta osasta 1. Ympärivaatimus, 2. Toleranssivaatimus ja 3. Koontitaso. Tasomaisuusvaatimus ei koske päätypintoja, joissa on reikä.

44 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Kysymys Mitä tarkoittavat kuvan geometriset toleranssit ja lieriön (210) heiton, ympyrämäisyyden, lieriömäisyyden tai sivuviivan suoruuden kannalta ja vastaavasti otsapinnan (100/210) yhdensuuntaisuuden, tasomaisuuden ja suoruuden kannalta?

45 Geometriset toleranssit SFS-EN ISO 1101
Vastaus Lieriöpinnalle asetettu kokonaisheittotoleranssi 0,02 mm on vaativampi kuin kysymyksessä esitetyt vaihtoehtoiset toleranssit. Jos kokonaisheitto on sallituissa rajoissa, suurin mahdollinen heiton, lieriömäisyyden , ympyrämäisyyden tai sivuviivan suoruuden poikkeama on pienempi kuin 0,02 mm. Otsapinnalle asetettu paikkatoleranssi 0,05 mm on vaativampi kuin kysymyksessä esitetyt vaihtoehtoiset toleranssit. Jos paikkatoleranssi on sallituissa rajoissa, suurin mahdollinen yhdensuuntaisuuden, tasomaisuuden tai suoruuden poikkeama on pienempi kuin 0,05 mm.

46 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys c) Voitaisiinko sama-akselisuustoleranssi korvata käyttämällä heittotoleranssia tai kokonaisheittoa? a) Selosta kuvan geometrisen toleranssin vaatimus. Mitä verrataan ja mihin? b) Miksi reiän ø10 toleranssi ja pinnanlaatu ovat tarkempia kuin yleistoleranssi? d) Mitkä alla olevista merkinnöistä ovat oikeita tapoja merkitä sama-akselisuus kuvaan? 1 2 3 4 5

47 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus a) Kuvan toleranssimerkintä edellyttää, että lieriöiden (ø16, ø26 ja ø36) keskiviivat mahtuvat sellaisen virheettömän lieriön sisään, jonka halkaisija on 0,1 mm. Tämän toleranssialueen keskiviivana on reiän ø10 suurimman sisään piirretyn muodon mukaisella sovituksella sovitetun ideaalisen lieriön akseli. b) Peruselementti valitaan ensisijaisesti toiminnallisten vaatimusten perusteella. Yleisesti ottaen peruselementiltä edellytetään kohtuullista pinnankarheutta ja kohtuullisen pieniä muotopoikkeamia. Tarvittaessa näitä vaatimuksia on lisättävä peruselementille sen toiminnallisesta tärkeydestä riippumattakin. c) Heittoa ja kokonaisheittoa voi käyttää hyvin. Niiden etuna on helpohko mittaaminen. Toisin kuin sama-akselisuus, heitto ja kokonaisheitto on kohdistettava rakenteelliseen elementtiin eikä laskennalliselle elementille (tässä tapauksessa suoraan lieriöpintoihin ø16, ø26 ja ø36, ei mittaviivojen kohdalle). Kannattaa huomata, että samalla kun heitto rajoittaa lieriön sama-akselisuutta se rajoittaa myös pinnan ympyrämäisyyttä. Vastaavasti kokonaisheitto rajoittaa lieriön sama-akselisuuden lisäksi sen lieriömäisyyttä (halkaisijavaihtelua). 1 2 3 4 5 Ei. Ø-merkki puuttuu! Ei. Peruselementti D on pinta, ei keskiviiva Voidaan käyttää.

48 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Toleroi kappale. Reikien Ø6 ja Ø4 pitää olla kohtisuorassa peruselementtiin A nähden ja keskenään samansuuntaisia. Taso 20 ei ole avainta varten, vaan kappale kiinnitetään liukusovitteella hahloon. Tällöin taso on toleroitava siten, että sen tasomaisuus on riittävä ja että tasopari sijaitsee symmetrisesti pyörähdysakseliin nähden. Lieriön Ø36 on oltava samankeskeinen kappaleen läpimenevän porauksen kanssa. Valitse sille sopiva vertailukohta peruselementiksi.

49 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Reiät Ø6 ja Ø4 määritetään kohtisuoriksi peruselementtien A ja B suhteen geometrisella toleranssilla. Peruselementtiä B tarvitaan ohjaamaan reikien toleranssialueet oikeaan asentoon suhteessa tasoihin. Reikä Ø4 toleroidaan kohtisuoruuden lisäksi yhdensuuntaiseksi reiän Ø6 kanssa. Huomaa, että yhdensuuntaisuusvaatimus on tiukempi kuin kohtisuoruusvaatimus. Tasomaisuus valitaan riittävän pieneksi suhteessa mitan 20 mittatoleranssiin f7 (joka on kaksipistemitta). Tasoparin 20 keskitason sijainti peruselementtiin A nähden määritetään symmetrisyydellä. Järkevin peruselementti lieriön Ø36 sama-akselisuudelle on peruselementti A. Sama-akselisuus voidaan ilmoittaa heittotoleranssilla tai sama-akselisuustoleranssilla.

50 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Selosta kuvan merkinnät.

51 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Peruselementtinä on lieriöiden A ja B yhteinen keskilinja. Lieriöpinnan kokonaisheitto saa olla 0,1 mm. Kokonaisheitto on tiukempi vaatimus kuin heitto (ks. Edellinen tehtävä). Peruselementin määräytyminen, ks. kuva oikealla ylhäällä. Heiton mittauksen tulokset lieriön eri kohdissa.

52 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys a) Mikä peruselementtimerkintä voi aiheuttaa tulkintaongelmia? b) Keksitkö mitään parempaa? c) Mitä olet mieltä heiton merkinnästä?

53 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus a) Symmetrisyys 0,1 E-D, koska yhteinen peruselementti on hankalasti määritettävissä mitattaessa toleranssia. b) CZ-merkinnällä urille saadaan yhteinen toleranssialue. Katso ratkaisu seuraavalta sivulta c) On väärin merkitä mittaviivan kohdalle. Heitto kohdistuu aina pintaan ei keskiviivaan. Katso ratkaisua seuraavalta sivulta.

54 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus

55 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Selosta kuvan merkinnät. Kerro mikä on uran 15 peruselementti.

56 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Uran peruselementti B on kappaleen sivujen yhteinen keskitaso. Peruselementti A on kappaleen pohjataso. Huomaa, että kappaleesta on mahdoton tunnistaa kummalla puolella taso A on, koska molemmat puolet ovat täysin samanlaisia. Siksi kappaleeseen pyydetään stanssaamaan ”A”.

57 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Trimos-pituudenmittauskoneen anturin pitimen toiminta Vasemmanpuoleisessa kuvassa on anturinpidin kiinni koneen rungossa. Oikean puoleisessa kuvassa näkyy ura, johon anturin pidin kiinnittyy. Pitimen toimintona on kiinnittää anturi mahdollisimman suoraan koneen liikeakselien suuntaisesti. Jos anturi on vinossa, syntyy ns. kosinivirhettä. Seuraavilla sivuilla on esitetty eri vaihtoehtoja pitimen tolerointiin.

58 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Trimos-pidin Onko reiän Ø18 symmetria- ja yhdensuuntaisuusvaatimus järkevä? Onko muita parempia tapoja? Ovatko toleranssit mielestäsi hyviä? Ovatko merkinnät oikein?

59 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Trimos-pidin, Vastaus 1 Poistetaan C-peruselementti ja laitetaan B-peruselementtimerkintä mittaviivan 30 h6 kohdalle. Tällöin peruselementti B on sivujen yhteinen keskitaso. Yhdensuuntaisuus- ja symmetriamerkinnässä yhdensuuntaisuus on merkitty turhaan eri puolelle viiteviivaa. Samaa elementtiä koskevat vaatimukset kannattaa koota yhteen. Reiän Ø18 toleranssialueeksi muodostuu nelikulmainen särmiö, joka ei luultavasti ole toiminnallisesti järkevä vaatimus. Katso korjattua ratkaisua seuraavalta sivulta.

60 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Trimos-pidin, Vastaus 2: merkinnöiltään paranneltu piirustus

61 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Trimos-pidin, Vastaus 3: toleroinniltaan paranneltu ratkaisu Paikkatoleranssin ja ø-merkin avulla saadaan lieriömäinen toleranssialue. Huomaa, että toinen TED-mitta puuttuu, koska lieriön keskilinja määräytyy implisiittisesti (normaalit piirustuksenlukusäännöt) kappaleen keskelle.

62 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Trimos-pidin, Vastaus 4: Paikkatoleranssia väljennetty, peruselementin tyyppi muutettu Reikä D18 toleroitu tiukimmin yhdensuuntaisuustoleranssilla pitimen pohjan ja sivujen keskilinjan suhteen, koska tässä sovelluksessa reiän paikalla ei ole kovin suurta merkitystä. Peruselementti B on muutettu rajoitetuksi peruselementiksi, koska vain sivupintojen alaosat ohjaavat kappaleen paikkaa kokoonpanossa.

63 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Trimos-pidin, Vastaus 5: Toleranssiarvoja hienosäädetty Oikeanpuoleisen otsapinna kohtisuoruustoleranssia väljennetty ja pinnakarheutta kasvatettu. Reiän D18 yhdensuuntaisuustoleranssia pienennetty ja pinnakarheutta parannettu. Tämä lienee toiminnallisuuden kannalta paras ratkaisu.

64 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Selosta kuvan merkinnät. Mitä tarkoittaa B><?

65 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Reiän paikkatoleranssi on 0,2 mm. >< ilmoittaa ensisijaisen peruselementin rajoittavan vain suuntaa. Kuvan merkintöjen selite 1. Pinnan A ulkoisen rajaelementin suunta määräytyy primäärisen peruselementin B mukaan 2. Pinnan B ulkoinen rajaelementti 3. Teoreettisesti oikea mitta (TED-mitta), joka määrittää peruselementtinä käytettävän keskitason 0,2 mm:n toleranssialueelle

66 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Mitä muuttaja Ⓟ tarkoittaa?

67 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Reiän D10 kohtisuoruustoleranssi koskee 6 mm materiaalin yläpuolelle projisoitua akselia. Reiän D12 paikkaa ohjaava peruselementti B määräytyy reiän D10 projisoidulta osalta. Reiän D12 paikkatoleranssi koskee 6 mm materiaalin yläpuolelle projisoitua reikää. Muuttajalla Ⓟ määritetään siirretty toleranssialue peruselementille B ja samoin toleroidulle elementille reiälle D12 H9. Jatkettu elementti on rakenteellisen elementin (reikä D10) mukaan sovitettu.

68 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Mitkä ovat kuvan kappaleen mittausta koskevat vaatimukset?

69 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
2. Reikien keskiviivojen on sijaittava 0,1 mm kuvitteellisen lieriön sisäpuolella. Lieriö on kohtisuorassa peruspintaa A vasten. Vastaus 4. Reikien halkaisija on mitattava kaksipistehalkaisijana HUOM. Reikäryhmän sijaintia suhteessa kappaleen reunoihin ei ole määritelty. Tässä tapauksessa olisi mitattava vain reikäryhmän ”sisäiset” mitat. 3. TED-mitat osoittavat reikien keskiviivojen lieriömäisten toleranssialueiden tarkan sijainnin. TEDit yhdessä reikien lukumäärän kanssa indikoivat, että kyse on toisiinsa sidotusta reikäryhmästä. 1. Kappale on tuettava peruspinnasta A (tai peruspintaa A on käytettävä mittausten lähtökohtana)

70 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys 31 30,5 30 Mikä on reikien keskiviivojen välinen suurin sallittu etäisyys?

71 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus 31 30,5 30 Reikien keskiviivat voivat siirtyä toleranssialueensa (ø1) äärilaidoille, jolloin kumpikin siirtyy 0,5 mm ulkoreunoja kohti. X

72 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys

73 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus 0,1 Symmetrisyystoleranssi koskee molempien urien keskitasoja yhtä aikaa (yhdistetty toleranssialue CZ). Urien toleranssialue on siis kuvassa vihreällä merkitty alue (suurin sallittu poikkeama saa olla 0,05 mm teoreettiselta keskiviivalta). Toleranssialue kulkee peruselementin A kautta (lieriön keskiviiva)

74 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Etsi piirustuksen merkinnöistä 4 virhettä.

75 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Tasomaisuus: tasomaisuuden toleranssialue ei voi olla suurempi kuin yhdensuuntaisuuden toleranssialue, koska yhdensuuntaisuus rajoittaa tasomaisuuden 0,5 mm:iin. Mielekäs tasomaisuusvaatimus voisi olla esim. 0,4 mm. Maksimimateriaalin vaatimusta voi soveltaa vain laskennallisille elementeille. Kulma ei ole sellainen. Geometriseen toleranssiin liittyvän mitan on aina oltava teoreettisesti tarkka TED-mitta ts. laatikoitu mitta.

76 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Oheinen kuva esittää ohjaimen rullaa, jonka päämitat ovat ∅ 25 x 20mm. Lieriön keskellä on ∅ 10 reikä ja lieriön ulkokulmat ovat viistetty 1 x 45°. Laadi kappaleen valmistuspiirustus seuraavilla toleranssimerkinnöillä: rullan ulkopinnan kokonaisheitto saa olla enintään 0,5 mm, kun perusakselina on reiän ∅ 10 keskiviiva. rullan sivupintojen aksiaaliheitto saa olla enintään 0,1 mm, kun perusakselina on reiän ∅ 10 keskiviiva. rullan sivupintojen tasomaisuustoleranssi on 0,1 mm. rullan ulkohalkaisijan yläeromitta on 0 ja alaeromitta on -0,013 mm reiän halkaisijan yläeromitta on +0,02 ja alaeromitta on 0 lieriön pituudella on symmetrinen toleranssi ± 0,2.

77 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus

78 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Kysymys Toleranssi on annettu muodossa 0,03 mm/m. Kumpi kuvien tulkinnoista on oikein? Onko toleranssialue skaalautuva vai ei?

79 Geometriset toleranssit (SFS-EN ISO 1101)
Vastaus Toleranssialue ei ole skaalautuva. Lyhemmällä mittauspituudella ei ole vaikutusta toleranssialueen suuruuteen.


Lataa ppt "ISO GPS-toleranssit 3 Geometriset toleranssit"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google