PIETARI – ENSIMMÄINEN HYVÄSSÄ JA PAHASSA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Perusevankeliumia tähän päivään
HELSINKI VINEYARD ”tällaista aikaa varten” ”for such a time like this” Syksy 2010 Kevät 2011.
Piristystä päivääsi MAISKIS MAISKIS!.
Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17.  Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen.  Pelastusilmoitus loppuu.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
OLISIKO SINUSTA JOHTAJAKSI?. Johtajaksi kasvetaan, ei synnytä.
Luuk. 9:29-29 Luukkaan evankeliumin yhdeksännen luvun loppupuoli opettaa keskeisiä asioita Jeesuksen olemuksesta, hänen jumaluudestaan ja vallastaan, mutta.
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Jumalan kanssa.
Arkki Varustamo Raamattukoulu
JALANJÄLJET HIEKASSA - käännös englanninkielisestä tekstistä
Huvitamme itsemme hengiltä Otavan Opisto Jari Sarja "Ja he olivat molemmat alasti, mies ja hänen vaimonsa, eivätkä he tunteneet häpeää. [...]
Luuk. 22:31-34 Luukkaan evankeliumin luvun 22 loppuosassa Jeesus vangitaan ja häntä kuulustellaan juutalaisten suuressa neuvostossa. Kysymyksiä, esirukousaiheita.
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
MALLI: Osoite: Minulla on uusi … -> Minulla on uusi osoite. Jeg har en ny adresse. Osoite: Tiedätkö Liisan osoitteen?
Paavalin kirje Filemonille
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
Jeesus ruokkii ja huolehtii
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Luuk. 9:1-3 Yhdeksännen luvun alussa Luukas kertoo usesta keskeisestä tapahtumasta, jotka opettavat Jeesuksen jumaluudesta ja Jeesuksen opetuslapsena elämisestä.
Raamatun tekstien valossa.VKR.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
A ja O Ilm.1:8. "Minä olen A ja O", sanoo Herra Jumala, joka on ja joka oli ja joka tuleva on, Kaikkivaltias.
Kuka määrää, Sinä tai pomo?.
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Tule sellaisena kuin olet 2. Aitous ja epäilys
Lähdetäänkö kalaan? Joh 21:3 Simon Pietari sanoi: "Minä lähden kalaan." "Me tulemme mukaan", sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle,
Nykyaikainen satu Kuningas sammakko Nainen oli pelaamassa golfia, ja hänen golfpallonsa lensi pusikon taakse. Hän lähestyi pusikkoa, ja näki sammakon.
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Valittu kansa – Israel vai me?
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Loisto yllättää Matt. 17: Pirkko Valkama.
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Luuk. 22:1-2 Luukkaan evankeliumin luvussa 22 alkaa Jeesuksen viimeinen viikko ennen ristinkuolemaa. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms voit lähettää osoitteeseen.
Pyhiinvaellus Lainkuuliaisesta kansalaisesta Jumalan lapseksi
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
Syytön tuomittavana Matt. 27: 11 – 31 Mikko Haapasaari.
Hyvä Sisärengaslainen, Ensimmäisen kirjeensä viimeisessä luvussa Pietari antaa vielä ohjeita seurakunnan johtajille ja seurakuntalaisille, sekä varoittaa.
Pohjana Jeesuksen elämä ja opetus.
Tule sellaisena kuin olet Katso ja maista!
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Valoa idästä Reino Saarelma Matt. 2: Matteus 2:1-12 – Valoa idästä 1. Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana,
Suomi palaa 2011 EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi Mahdollisuus vaikuttaa lähetyskäskyn toteutumiseen Itämeren alueella EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi.
Tapahtukoon sinun tahtosi
1. Tim 3: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 3. luvussa Paavali antaa ohjeita pastoreille ja diakoneille. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms.
Neljä evankeliumia Outi Ylinen
Kirkkohistoria Kirkon syntyhetkestä tähän päivään
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
KRISTUS 9lk/UO2.
Papisto turvaa jatkuvuuden
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kolmastoista etappi
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kahdestoista etappi
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Yhdeksästoista etappi
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala 2 Moos 3:6, 15, Mark 12:26-27 Apt 3:13, Luuk 13:28.
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kuudestoista etappi
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
Lähetysopetus rippikoulussa
RAAMATUN PUNAINEN LANKA
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

PIETARI – ENSIMMÄINEN HYVÄSSÄ JA PAHASSA Pekka Harne 25.3.2015 Launeen kirkossa

Pietarin henkilölomake Nimet: Simon Pietari, myös Keefaaksi kutsuttu: Simon on heprealainen nimeni, Pietari kreikkalainen ja Keefas aramealainen Osoite: kotikaupunki Betsaida (”Kalastuspaikka”) Gennesaretinjärven pohjoisrannalla Sukulaisuussuhteet: isä Johannes (lyhyesti Joona), vaimo, nuorempi veli Andreas Ammatti: kalastaja, myöhemmin apostoli ja alkuseurakunnan johtaja

Jatkoa henkilölomakkeelle Muuta mainittavaa (esim. rajoitukset toiminnalle): kiivastun välillä liian helposti enkä ota aina muita huomioon Erityistaidot ja harrastukset: kalastaminen Lähetystyön vapaaehtoistehtävät: tien valmistaminen Jeesukselle kyliin ja kaupunkeihin Diakoniatyön vapaaehtoistehtävät: osallistuminen leivän ja kalan jakamiseen Olen käytettävissä: aina tarvittaessa, joskus muulloinkin

Jatkoa henkilölomakkeelle Koulutus: alun perin oppimaton mies, myöhemmin kolmivuotinen työn ohessa suoritettu opetuslapseuskoulu ja 40 päivän raamattukoulu Kielitaito: aramea ja kreikka

Pietari Mika Waltarin silmin Kirjassaan Valtakunnan salaisuus Waltari kuvasi opetuslapsi Pietarin seuraavin määrein: iso, parrakas, pyöreäpäinen, vahva, vallanhimoinen, riitelee naisten kanssa, kovin lapsellinen, kiivas muiden neuvojaksi, jyrkkä ja äkkipikainen

Pietari Mika Waltarin silmin Viimeisessä kirjassaan Ihmiskunnan viholliset Waltari kuvasi 25 vuotta vanhempaa apostoli Pietaria seuraavasti: oppimaton kansanmies, joka aramean lisäksi osasi vain muutaman sanan kreikkaa, iso ja vahvatukkainen, hänen leveistä käsistään näki, että hän oli tehnyt aikoinaan ruumiillista työtä, oppimattoman ja kirjoitustaidottoman kalastajan tavoin hän muisti tarkasti Jeesuksen omat sanat ja opetukset

Pietari Mika Waltarin silmin Keefaksen kaulasta riippui (matkalla ristiinnaulittavaksi) tavanmukainen taulu, johon oli kirjoitettu latinaksi ja kreikaksi ”Simon Petrus Kapernaumista, galilealainen valtion ja ihmiskunnan vihollinen” Waltari tunsi Raamattunsa ja täydensi Pietari-kuvan aukot ajanhistorian tuntemisella ja hyvällä päättelykyvyllään.

Pietari Helsingin tuomiokirkon pääsisäänkäynnin päällä

Rubensin kuva Pietarista

Pietarin kutsumus Luuk. 5:1—11 Evankeliumin ensimmäisiksi sanansaattajiksi valittiin oppimattomia kansanmiehiä ja kovan ruumiillisen työn tekijöitä, kuten paimenia ja kalastajia. Ensin: ”Lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket.” Sitten: ”Mene pois minun luotani, Herra! Minä olen syntinen mies.” Lopuksi: ”Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.”

Opetuslasten kutsumus Evankeliumin ensimmäisiksi sanansaattajiksi valittiin oppimattomia kansanmiehiä ja kovan ruumiillisen työn tekijöitä, kuten paimenia ja kalastajia. Ennen opetuslasten valintaa Jeesus tarvitsi yön hiljaisuutta ja rukousta. ”Nämä kaksitoista Jeesus kutsui olemaan kanssaan lähettääkseen heidät saarnaamaan ja valtuuttaakseen heidät karkottamaan saastaisia henkiä.” (Mark. 3:14—15)

Pietari opetuslasten luottomiehenä Evankeliumien opetuslapsiluettelossa Pietari mainitaan aina ensimmäisenä. Keskusteluissa hän käytti usein ensimmäisen puheenvuoron. Myöhemmin hänestä tuli ensimmäisen seurakunnan johtaja, jota pidettiin yhtenä seurakunnan kolmesta pylväästä. (Gal. 2:9)

Tapaus Gennesaretinjärvellä Matt. 14:25—31 Pelon valtaamista opetuslapsista vain Pietari pystyi sanomaan jotain: ”Herra, jos se olet sinä, niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.” Rohkean miehen valtasi kuitenkin epäusko: ”Herra, pelasta minut!” ”Tekstin paradoksi on tässä: silloin kun Pietari epäonnistuu, silloin hän näkee yksin Kristuksen ja onnistuu.” (Kalervo Salo)

Pietarin alttari: Jeesus kannattaa Pietaria vedessä

Pietari tunnustaa Jeesuksen Messiaaksi Matt. 16:13—23 Jeesus halusi tietää, mitä ihmiset ja opetuslapset ajattelevat hänestä. Pietari vastasi nopeasti: ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.” Kun Jeesus heti perään puhui kuolemastaan, Pietarilla oli otsaa vetää Jeesus erilleen nuhdeltavaksi: ”Jumala varjelkoon! Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra!”

Pietari kirkastusvuorella Matt. 17:1—8 Pietari keskeytti Mooseksen ja Elian keskustelun Jeesuksen kanssa. Pietarin puhe keskeytettiin, kun pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt. Kuulkaa häntä!”

Pietari Jeesuksen kärsimyshistoriassa Vain Pietari vakuutti, ettei hän luovu koskaan Jeesuksesta. (Matt. 26:33) Juuri Pietaria Jeesus nuhteli valvomattomuudesta Getsemanessa. (Matt. 26:40) Vain Pietari seurasi Mestariaan ylipapin pihaan saakka. (Matt. 26:58) Vain Pietari kielsi tuntevansa Jeesuksen. (Matt. 26:69-75)

Kukko Pietarin symbolina: Valvokaa!

Jeesuksen lupaus Pietarille Luuk. 22:31—34 ”Simon, Simon! Saatana on saanut luvan seuloa teitä niin kuin viljaa. Mutta minä olen rukoillut puolestasi, ettei uskosi sammuisi. Ja kun olet palannut takaisin, vahvista veljiäsi.” Milloin Pietari palasi takaisin? Mitä Jeesuksen esirukoukset merkitsevät meille?

Pietari ensimmäinen paluu Tyhjällä haudalla käyneet naiset saivat viestin: ”Menkää nyt sanomaan hänen opetuslapsilleen, myös Pietarille: ´Hän menee teidän edellänne Galileaan. Siellä te näette hänet.´” (Mark. 16:7) Pietari kohtasi Jeesuksen Tiberiaanjärvellä: ”Se on Herra!” (Joh. 21:7) Jeesus antoi Pietarille tehtäväksi ruokkia ja kaita lampaita. (Joh. 21:15—19)

Pietarin toinen paluu Jeesuksen taivaaseenastuminen jälkeen: ”Eräänä päivänä, kun opetuslapsia oli koolla noin satakaksikymmentä, Pietari nousi puhumaan.” (Ap. t. 1:15) Sittenkin Pietari! Helluntaina ”Pietari astui esiin, ja muut yksitoista hänen kanssaan”. (Ap. t. 2:14) Seurakunnan johtajana Pietari hallitsee Apostolien tekoja ensimmäistä puoliskoa eli lukuja 1—15. Luvut kattavat lähes kahdenkymmenen vuoden jakson.