Poro on olennainen osa Lapin luontoa, yksi pohjoisen tunnusmerkeistä. Se on peuran puolikesy muoto, jonka ihminen on ottanut kotieläimekseen. Porot vaihtavat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietovisa Seuraava tietovisa sisältää kysymyksiä muuttolintuihin ja syksyyn liittyen!
Advertisements

Tervetuloa tutustumaan Vuoden Kylään
4a:n ajatelmia keväästä
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
MUSTANMEREN MATALAPAINEET
Sanginjoki – Pohjois-Suomen Nuuksio Sanginjoen ulkometsän suojeluhanke Me, aloitteen tehneet järjestöt, esitämme, että Oulun kaupungin tulee kehittää omistamaansa.
MYA9114 Matkailupalvelun perusteet, 2 op
(alces alces) By Juha-Pekka Tervonen
Koulujen kesälomien siirtämiseen liittyvä kysely Tammikuu 2013.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Kivikauden elinkeinot, asumukset ja kulkuvälineet
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
NORJA PÄÄKAUPUNKI Norjan pääkaupunki on Oslo. Oslo sijaitsee maan eteläosassa. Norjan virallinen kieli on norja. Norjan pinta-ala on km2.Jos Norjan.
TURVETUOTANTO JA ISOT PETOLINNUT
Aikakauslehtien mainontaa koskevat väittämät KMT Kuluttaja Syksy 2013 / Kevät 2014 Lähde: KMT Kuluttaja Syksy 2013/Kevät 2014, N=8 248 Vastaajamäärä N.
HALLITUSBAROMETRI Barometrin toteutus Toteutus 14 kauppakamarin alueella Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Helsingin seutu, Häme, Keski-Suomi,
Kylätalosta maailmalle – Kalajoen voimistelukeskukseksi
0rava - Sciurus vulgaris
Ilves TUNTOMERKIT Ilves on Suomen luonnon ainut kissaeläin.
LUTERILAINEN KIRKKO.
Napapiirin Pajakylä.
Liito-orava Pteromys volans.
Metallien historiaa.
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Yellowstonen kansallispuisto Wyoming, Yhdysvallat
Kasvillisuusalueet.
Финляндия Suomi - Республика. Tasavalta. - Республика. Tasavalta. - День независимости 6 декабря. - День независимости 6 декабря. (получила независимость.
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
ETELÄ-EUROOPPA. Etelä-Euroopan valtiot Etelä-Euroopan valtioihin kuuluu 4 valtiota. Niistä suurin on Italia jossa on 58,1 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki.
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
Islantilaista luontoa Aldeyjarfoss Kuva on Aldeyjarfossin alueelta. Islannissa on paljon vesiputouksia sillä jääkausi on muokannut islannin maata rajusti.
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
Puun ”muisti” luonnon ja ilmaston historiankirjana
Kolarin toimintayksikkö
VALTION ALUEHALLINTO.
GRÖNLANTI By; Hertta ja Miko.
IV EUROOPAN NOUSU kuvanavaus
Pääkaupunki-seutu Eetu ja Ella.
Pohjois-Suomen lentoasemat
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Elämää lapissa Emmi ja Santeri.
ORTODOKSINEN KIRKKO.
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Toinen maailmansota
Liittoutuneet laittavat akselivallat ahtaalle
Lapin kirjastojen verkkopalveluhanke
LUOMUVILJAN SIEMENTUOTANTO
My Home . By:Ines.N.
Lupiini Lupinus polyphyllus
Suomalainen kasvimikrobiomi
Toimipaikat toimialoittain ja henkilökunnan suuruusluokan mukaan Oulun Eteläisen alueella 2017 Vuoden 2017 aluerajat Lähde: Tilastokeskus, Toimipaikkarekisteri.
Vaahtera.
Tundra.
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Suomi - espanja AGORA Tiistilän koulu
Lappi Eetu ,Edda ja Jegor..
Riekko.
Räkättirastas.
ALANKOMAAT Valuutta: Euro Väkiluku: Yli 16 miljoonaa
Mikä on elämänkatsomus?
LEHMUS.
ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET
Elinkeinorakenne Oulun Eteläisen alueella 2013–2015
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Työlliset toimialoittain Oulun Eteläisen alueella 2007–2015
TOPSU ARVIOINTI JA KITEYTYKSET
Esityspaikka/tapahtuma pp.kk.vvvv
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
YHTEENSOVITTAMINEN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA
Esityksen transkriptio:

Poro on olennainen osa Lapin luontoa, yksi pohjoisen tunnusmerkeistä. Se on peuran puolikesy muoto, jonka ihminen on ottanut kotieläimekseen. Porot vaihtavat oleskelualueitaan vuodenaikojen mukaan laiduntaen keväällä ja kesällä mielellään suomailla, syksyllä kuusikoissa. Kesällä poro syö pensaiden lehtiä, ruohoa ja heiniä. Talvisin mäntykankaiden jäkälä on poroille elintärkeää, sekä puhtaasta luonnosta saatava luppo. Tunturipeurasta kesytetty Poro on kesytetty aikoinaan Fennoskandian tunturipeurasta, se on villipeuran puolikesy muoto. Nykyisin tunturipeuraa tavataan luonnonvaraisena vain Etelä- Norjassa ja Kuolan niemimaalla.

Poron hoitoa Nykytiedon mukaan porokanta sai alkunsa villipeuroista, jotka kesytettiin kanto-, veto- tai houkutuseläimiksi villipeuran metsästykseen. Villipeurojen ja muiden riistaeläinkantojen ehtyessä porojen määrää alettiin lisätä ja vähitellen poronhoidosta kehittyi itsenäinen elinkeino.  Suomen poronhoitoalue  Suomen poronhoitoalue sijaitsee Euroopan Unionin pohjoisimmassa ja itäisimmässä osassa. Alueena se käsittää lähes koko Lapin läänin ja osan Oulun läänistä.