Tupakatta paras amiksessa -kehittäminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakoinnin aloittaminen
Advertisements

KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Mielen hyvinvointi –levittämishanke
1 Ristiinarviointi Ristiinarviointi Hämeenlinna, Verkkosote
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen
Lähellä kaupungissa Verkkopalvelu kaupunkiympäristön teemojen opiskeluun Virpi Hirvensalo, TY, maantieteen ja geologian laitos
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
NITOJA – Nivelvaihe, toiminta ja jatko työelämään – Projektityöntekijät: Marja Riitta Lygdman, projektipäällikkö, p Päivi.
Savuton sairaala – mitä ja miksi?
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Nuorten peliohjelmointi 2011
TOPO-opettajien ohjatut työelämäjaksot Nina Aula.
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
NALLE PUH.
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
YHTEISTYÖSSÄ ON VOIMAA! Salon ammattistartin yhteisöprojekti; KOTIVÄENILTA
Lasten suusta.
VANAJAVEDEN OPISTON SÄÄNNÖT
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Uusi Väylä Ammattiin.
Riippuvuus tupakoinnista
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Kehittämishanke/ Nuorten päihteisiin puuttuminen / Suunterveydenhuolto vuotiailta hml/shg kysyy tupakoinnista - mittarin käyttö: tupakoinnin määrä.
Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kehittämisjohtaja Saija Niemelä-Pentti Oulun.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Tupakointi ja työelämä
Miten hallita haasteellista ryhmää/opiskelijaa JIPOT JA JEKUT Loimaa Erityisopettaja ja opinto-ohjaaja Anu Parantainen, Turun ammatti-instituutti.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Kouluterveyskysely 2011 Salon prosenttiosuudet Elinolot ja terveystottumukset Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat Lukion 1.ja 2. vuoden opiskelijat Ammatillisten.
Tutustumistreeni  Nimi, ammatti, mistä tulee,  tilaisuuden teemaan liittyvä ajatus  Mikä oli kauhein kouluruoka?  Kirja, jota parhaillaan luen  Lapsuuden.
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Kehittämishanke: Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Akateeminen terveyskeskus / STM Perustana Mari Heikkisen ja Kaarina Järvenpään tutkimukset.
Akateeminen terveyskeskus/STM.  Valtioneuvoston v hyväksymä kansanterveysohjelma Terveys 2015  Ohjelmassa painotetaan terveyden edistämistä 
Riippuvuus tupakoinnista
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Tuutoropettajan info TTE1SN0-luokalle Kari Jyrkkä.
Oodin rajauslaki-toiminnallisuus HY:n Oodi-päivä Tuomas Naakka Kehittämisosasto/opiskelijarekisteri.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Espoo ”Tavoitteena on kaksikielisyys !”
Savuton Kainuun sote -toimintaohje
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
”Tupakatta paras amiksessa” - kehittäminen Missä mennään? Alueellinen ohjelmapäällikkö Eeva Honkanummi Etelä-Suomen Kaste Etelä-Suomen Kaste,
Hyvinvoiva lapsi ja nuori, Toimeenpano Edistetään oppilas- ja opiskeluikäisten psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemista palvelurakenteita ja - prosesseja.
Monipuolisten menetelmien käyttö muutoksen saavuttamiseksi Yhteiskunnallisen markkinoinnin koulutus Eeva Honkanummi Kehittämisen tulosalue Espoon.
Valmistuvien ryhmien ryhmänohjaajakoulutus
JÄMSÄN AMMATTIOPISTOSTA
Tupakoinnin vieroituksen työkaluja
Keskustelua nikotiinituotteista
Huttunen/ Järjestön vuosikello Huttunen/
KOTOUTTAMISPERHELUOKKA
Eeva Honkanummi, Vantaan kaupunki
SECOND-HAND SMOKE THIRD-HAND SMOKE Tupakka tai tupakan vastike lämmitetään laitteen päällä olevan hiilen avulla. Palamisreaktiossa syntynyt.
SokraVa projektipäälliköiden kolmas työkous
”Tupakatta paras amiksessa” - kehittäminen Missä mennään?
SÄÄNNÖT.
3DBear-koulutustarjous Nuko
HYVINVOINTIKOULU Hyvinvointipäällikkö Arto Willman,
KOHTI SAVUTONTA SAIRAALAA
Esityksen transkriptio:

Tupakatta paras amiksessa -kehittäminen Joensuu 31.3.2015 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa

Tupakatta paras amiksessa Tausta ”Tarttis tehdä jotain” Päivittäin tupakoi ammattioppilaitosten nuorista 36 % ja lukiolaisnuorista 8 % Nuuskan käyttö on ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien parissa yleisempää kuin lukiolaisilla. ”Tarttis tehdä jotain uudella tavalla” Nykyisillä keinoilla nykyiset tulokset Yhteiskunnallisen markkinoinnin käyttö HTE-työssä Kaste-johtoryhmän pj esitti, että kokeillaan tätä keinoa: yhteistyötä, verkostotyötä… joka vaan jatkuu 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa

Savuton oppilaitos - sanahelinää Eeva 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa

Yhteistyötahot Tupakatta paras amiksessa -kehittämisessä Kaste-ohjelma (STM) Espoo, Helsinki, Vantaa ja Lohja Toisen asteen oppilaitokset Omnia, Varia ja Stadin ammattiopisto, tulossa Luksia Syöpäjärjestöt SOSTE Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Raha-automaattiyhdistys (RAY) HUSin perusterveydenhuollon yksikkö Suomen mielenterveysseura Eeva 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa

Yhteiskunnallisen markkinoinnin prosessi Tupakatta paras amiksessa -kehittämisessä 2014 – 2015 Tarve ja ennakko-suunnittelu Syksy 2013 Kehitys ja suunnittelu Kevät 2014 Toteutus 2014-2015 Arviointi Kevät 2015 Kehittä-misen opas ja työkalu-pakki Kesä 2015 Oppaan pilotointi Syksy 2015 Opas levitet-täväksi ALKU 2014 NYT Tausta: kouluterveyskyselyt, kohderyhmäanalyysi 2013, tupakoinnin näkyvyys opistoissa Kasteen alueellinen johtoryhmä Ohjausryhmä Omnian ja Varian projektiryhmät 2014-2015 Kasteen alueellinen johtoryhmä 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa

Ymmärryksen hankkiminen ja segmentointi Kohderyhmäanalyysit Kouluterveyskyselyt Haastattelut Työpajat Palvelumuotoilun keinot Havainnointi jne. 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa

Kohderyhmäanalyysin tuloksia: Tupakointi tarjoaa hyötyjä –kuva tutkimuksesta! Eeva 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa

Suoraa puhetta nuorilta Ekana päivänä oltiin, että oppilaitos on savuton, että täällä ei saa polttaa, mutta röökipaikka on tuolla. Sitä voi lähteä tauolle, kun huvittaa. Vaikka 10 minuutin välein, tänään 40 minuutissa kävin neljä kertaa. Se lukee siinä koulun kartassa, että tupakkapaikka on merkitty punaisella. Ryhmänohjaaja hyväksyy ja ymmärtää ihan hyvin. Ne on omissa kahvitiloissa juomassa kahvia tai meidän kanssa tupakalla. Se on vähän ristiriitaista, että siinä on tuhkakuppeja, mutta silti sanotaan, että ei saa polttaa. On sillee, että ootte levottomia, että pidetään tupakkatauko. Maikat vetää röökiä siellä oven edessä, että ei sitä kukaan oikein noudata. Heidi Sitä poltti ihan siinä koulun vieressä, kun huomasi, että ei siellä ketään kiinnosta. Olen sanonut opettajalle, miksi se antaa alaikäisen polttaa sen vieressä. Amiksessa opettajat käy itekin röökillä. Saatiin ope kerran kiinni, kun se oli koulun alueella röökillä. 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa

Vaihtokauppa ja kilpailevat tekijät Käyttäytymisen muutos on aina vaihtokauppa eli muutoksen hyödyt oltava suuremmat kuin muutoksen haitat – kilpailevat tekijät estävät toivottua muutosta Lopettamisen hinta Lopettamisen hyöty Eeva Lopettamisen hinta: Ei enää tuttuja tupakkakavereita ja eikä tupakkapaikan fiilistä ja juoruja Ei koettu taukoa ja lepoa opetuksesta, ei tupakan tuomaa rentoutusta 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa Kuvio THL:n opas sivu 64

Kannusteita tupakoimattomuuteen, esteitä tupakoinnille Näitä lisää! Nämä pois! Savuttomuuskulttuurin johtaminen ja toteutus vahvemmaksi Vaihtoehtoista tekemistä ja mukavat tilat Lopettamisen tuki Kampanjat, idolien käyttö, kilpailut Puuttuvat välituntitilat ja -tekeminen Henkilöstön näkyvä tupakointi Puutteellinen valvonta Tupakoimattomien väritön imago Kannusteet ja palkinnot Esteet ja hidasteet Toivottu käyttäytyminen = tupakoimattomuus Nämä pois! Epätoivottu käyttäytyminen = tupakointi Näitä lisää! Eeva Selkeä savuttomuusimago Yhteys huoltajiin (<18 v) ja työssäoppimis-paikkoihin Savuttoman ammatti-imagon lanseeraus ”Tupakkatauko” ei koskaan palkinto raskaasta opiskelusta Poistetaan tupakoivan ammatti-ihmisen imago Kannusteet ja palkinnot Esteet ja hidasteet 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa Mukaeltu French & Blair Stevens 2006

Menetelmien sekakäyttö TIEDOTUS JA VALISTUS (INFORM/EDUCATE) Ammatillisten oppilaitosten nuorille suunniteltua materiaalia Kampanjoita, tapahtumia (esim. Musta Barbaari) Opiskelijaoppaat Kirjeet vanhemmille SÄÄNTELY (CONTROL) Savuton ammattioppilaitos Järjestyssääntöjen kirkastaminen Henkilöstön sitouttaminen ja roolitus Valvonnan tehostaminen (välitunnit, koulualue) Yhteinen tapa puuttua tupakointiin YMPÄRISTÖN MUOKKAUS (DESIGN) Taukotilojen kehittäminen ja viihtyisyys Tekemistä tauoille Tupakkakieltomerkit Epävirallisten tupakkapaikkojen poistaminen TUKI (SUPPORT) Valinnaiset kurssit lopettamisen tueksi Lopettamisryhmien ohjaajakoulutus Lopettamisryhmät Terveystarkastuksissa tehostettu tupakointikysymysten esille otto Häkämittarit Eeva 31.3.2015 Tupakatta paras amiksessa