KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti 13.9.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Toimintaympäristö
Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
N ǐ h ǎ o, Zh ō ngguó! Terve, Kiina!. Maailman ykköskieli! •Kiina on maailman puhutuin äidinkieli – yli miljardi puhujaa! •Se on yksi YK:n virallisista.
Työ on kesken Maailman evankelioiminen Tilanne vuonna 2004.
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Vaikuttaa uskomattomalta! Vaikuttaa uskomattomalta! Kenraali Dwight D. Eisenhower oli oikeassa, kun hän antoi määräyksen, että se oli valokuvattava ja.
Ruokakriisi tänään ja tulevaisuudessa
Pakistan.
Kiinalaiset uskonnot:
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
KIINA Tietoa ja kokemuksia Kiinan koulutustilaisuudesta (Pohto PBMB 2/2005) Suzhou, Shanghai.
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Juha Kauppinen Consulting oy Rakenneselvitykseen liittyviä tutkimuksia Tiedotustilaisuus Karjasillan kirkolla Juha Kauppinen.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Minne menet kansalaisopisto? Helsinki Jyrki Sipilä Helsingin aikuisopisto.
Kiinan varhaisuskonnot
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Kristittyjen yhteys ja monikulttuurisuus seurakuntaelämän rikkautena
Kiina s. 46-.
Intia on monen miljardin asukkaan valtio, Joka kuuluu kehitysmaihin.
Intia s. 70-.
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
Malta.
Kaakkois-Aasialainen
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Kaakkois-aasia.
Uskonnot ilmiöinä.
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö. Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti.
Islam nykypäivänä ja sen suuntaukset
KONSTANTINOLAINEN KÄÄNNE
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
Maapallon metsät.
10. Kristinusko – ristin tie
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
Kristinusko Etelä-Amerikassa
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Afrikkalainen kulttuuri
Kristinusko nykyajalla
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
15. Uskonto yhteiskunnassa
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
MUUTTUVA KRISTINUSKO Luku 18 – Ydinsisältö.
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Luku 23 – Paavalin elämä ja matkat
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
2. Jakso; Kiina.
Jeesus liikkeestä valtionuskonnoksi
Sikhiläisyys ja jainalaisuus
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
Mikä on elämänkatsomus?
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Luku 17 – Historiankirjat
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Kotikadut turvallisiksi
LÄHI-ITÄ ja ISLAMIN ALUE
Esityksen transkriptio:

KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti 13.9.2011

BUDDHALAISUUS *Suurin uskonto, n. 100-200 miljoonaa, ei jäsenrekisteriä *Intiasta 200-luvulla Kiinaan tullut uskonto *Nopeasti vahvistuva ja kasvava uskonto *Harjoitetaan elämän käännekohdissa

TAOLAISUUS *Alkuperäinen kiinalainen uskonto *Pohjana Lao Zi:n opit, Dao De Jing -klassikko 300-luvulta eKr *Nykyisin ei kovin aktiivinen uskonto, lähinnä terveen elämän oppi, kiinalainen lääketiede, akupunktio, Feng Shui, Qigong, Taijiquan jne. *Sen sijaan jossain määrin taolaisuudesta ammentava KANSANUSKONTO (folk religion) on erittäin yleinen, varsinkin Kiinan maaseudulla

KONFUTSELAISUUS *Kong Zi:n 400-luvulla eKr perustama eettinen oppijärjestelmä *Keisarillinen valtionuskonto: uhrit taivaalle ja maalle *Etiikan tuonpuoleinen perusta: Taivas eli Tian *Kiista: missä määrin konfutselaisuus on enää uskonto? *Konfutselaisen etiikan renessanssi nyky-Kiinassa

ISLAM *Islam on vähemmistökansallisuuksien uskonto: uiguurit, hui-kansa, kasakit jne. *Kiinassa on 55 virallisesti tunnustettua vähemmistökansaa, yhteensä liki 100 miljoonaa ihmistä *Kiinassa muslimeja on yli 20 miljoonaa, kasvu lähinnä luonnollisen väestönkasvun kautta, han-kiinalaiset eivät ole kiinnostuneita islamista, poliittiset jännitteet

KRISTINUSKO *Protestantismi on Kiinan nopeimmin kasvava uskonto *Liki 2 miljoonaa aikuiskastetta vuosittain *Jäseniä n. 50 miljoonaa, puolet rekisteröidyissä ja puolet ei-rekisteröidyissä seurakunnissa; 1949 kristittyjä oli vain 700.000, kirkko on 70-kertaistunut 60 vuodessa! Maailman nopein kirkon kasvu, ns. jälkitunnustuksellinen kirkko *Rekisteröityjä seurakuntia johtavat organisaatiot: Kolmen itsen isänmaallinen liike (1952) ja Kiinan kristillinen neuvosto (1980)

1949 katolilaisia oli enemmän kuin protestantteja, n *1949 katolilaisia oli enemmän kuin protestantteja, n. 2 miljoonaa, mutta kasvu on ollut hitaampaa, mutta silti merkittävää *Tänä päivänä Kiinassa on arviolta 12 miljoonaa katolilaista, puolet virallisessa "isänmaallisessa" kirkossa ja puolet ns. maanalaisessa kirkossa; tosin vastakohtaisuus on tasoittumaan päin *Kiista Vatikaanin kanssa

*Nopeasta kasvusta huolimatta kristittyjen yhteenlaskettu määrä Kiinan asukkaista on vielä alle 5 %, joillain seuduilla kristittyjen määrä ylittää 10% väestöstä: esim. Wenzhou tai eräät Henanin paikkakunnat *Työntekijäpula ja koulutuksen taso yksi kirkon suurimpia haasteita: tarvitaan sekä määrän lisäystä että koulutustason nostamista

*Monilla kiinalaisilla kristityillä on visio, joka kantaa nimeä "Takaisin Jerusalemiin" (juuret jo 1920-luvulla) *Voivatko kiinalaiset viedä evankeliumin muslimeille, hinduille ja juutalaisille? *Mikä heidän vaikutuksensa tulee olemaan maailman kristinuskon kehitykseen? *Kristinuskon painopiste on kaiken aikaa siirtymässä etelään ja itään

*Eräiden arvioiden mukaan Kiinasta, josta on tulossa maailman toinen talouden, politiikan ja kulttuurivaikutuksen supervalta Yhdysvaltain rinnalle, voi myös tulla tulevaisuuden suuri kristillinen vaikuttaja *Saattaa olla, että tulevaisuudessa Kiinan kristityt yhdessä Afrikan kristittyjen kanssa vaikuttavat voimakkaimmin kristinuskon megatrendeihin maailmassa