Tarkoitukselliset systeemit Teleologisuus, systeemillä on tarkoitus Teleologisuus, systeemillä on tarkoitus Suoriutumiskyvyn mitta Suoriutumiskyvyn mitta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heidi Layne VALOA-hanke Helsingin yliopisto/Urapalvelut
Advertisements

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja lobbaus Ulpu Iivari KTOL:n koulutustilaisuudessa
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Suunnitelma ohjelmiston testaukseen
Prosessiosaaminen - prosessiosaajaksi
Tiedottaminen, viestintä markkinointiviestintä ja markkinointi – mitä termien takana? Piia Laita, KIASMA.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e
Systeemiälykäs metsien suojelu
Ketterä testaus ja testauslähtöinen kehitys
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
TIETO, TULKINTA, VARMISTAMINEN – HAPUILUISTA TOIMIVAMPAAN VUOROVAIKUTUKSEEN KOTIPUUN IDEAPÄIVÄ TIEDON MERKITYS KOTOUTUMISESSA Sari Hammar-Suutari.
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
1. Päivä pääministerinä Aihe: Innosta antamaan korkean tason päätöksenteon palautetta Rajaus: Energia-budjetti-päästöt-talous Menetelmä: Saitti/peli/leikki,
Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi Klikkaamalla pääotsikoista tietosi karttuu. Sininen mökki toimii paluupainikkeena. Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi.
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
Tavoitteet Aikataulu Työmäärä Vaatimukset Tasapuolisuus.
Kirjastot.fi:n keskeisiä tavoitteita Kirjastot.fi-palvelut kirjastojen verkkopalveluiden peruselementeiksi - yhteiset palvelut ja sisällöt kirjastojen.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Palvelun muotoilu, Workshop
Systeemityö 2 Vesiputousmalli Teppo Räisänen, Principal Lecturer
Systeemityö 2 Ajoituskaavio – Timing Diagram
Validiteetti ja reliabiliteetti
Visu Visuaalisuus Palvelu noudattaa THL:n graafista ilmettä. Ulkoasun tulee olla selkeä ja herättää luottamusta. Lisäksi työpajakeskusteluissa kuvailtiin.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Aira Hast Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Kevät 2010 Tulvien ennustaminen matemaattisia.
OPETUS 2500 h TENTIT (300 h) TUTKINTO (O 2 ) (8000 h) OPPIMISTEOT (O 0 ) ( X h) OPPIMINEN (O 1 ) NÄKÖKULMIA OPINTOJEN SEURANTAAN OPPIMISTULOS LAADUNARVIOINNIN.
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Yleinen systeemiteoria General Systems Theory Johdatus tietojärjestelmätieteeseen KL2001 Teema numero 1.
Systeemiajattelun yhteenvetoa General System Theory (Bertalanffy) General System Theory (Bertalanffy) Tavoite: yleiset systeemilait Tavoite: yleiset systeemilait.
Kertaus Näkökulmat: käyttöjärjestelmä rajapintana prosessit resurssit.
Keskustelu, aiheeseen tutustuminen ennalta auttaa yhteistä hanketta oikeaan suuntaan Taustatietojen hankinta suotavaa, jos ei välttämätöntä -> kuvaJOURNALISMI.
Mittausongelma ja dekoherenssi. Mittausongelma von Neumannin mittaus.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Pekka Mild Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Monitavoitteiset vaikutuskaaviot; Ratkaisu.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset Sudanin vesitilanteeseen.
Kuluttaja- ja ostokäyttäytyminen
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
Mitä turvallisuustutkimuksessa tapahtuu Laura Hokkanen, Pelastusopisto Online and Mobile Communications for Emergencies.
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Suprajohtava Magnetometri Järjestelmä jolla voidaan nopeasti mitata kappaleen magneettisuus sekä demagnetisoida kappaleita. Laitetta käytetään Helsingin.
Vähittäiskaupan kehitys, minne olemme menossa? Raija-Leena Söderholm
HYVINVOINTI – LUOTTAMUSHENKILÖN NÄKÖKULMA Minna Mäkinen Jyväskylän hyvinvointipoliittinen toimikunta ”Hyvinvointi – vakaasti tuottava investointi” –seminaari,
MIKÄ ON PROJEKTI / HANKE?. Projekti  …. On joukko ihmisiä ja muita resursseja, jotka on tilapäisesti koottu yhteen suorittamaan tiettyä tehtävää,
Turvallisuusviestinnän resurssit ja raportointi Teija Mankkinen Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi
Vaikuttavuuden arviointi
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Asiakaslähtöisyys hankinnoissa Innomarkkinat
Ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on tosiasia.
PRECEDE-PROCEED –malli
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Valmentajakoulutuksen suunnittelu
Lean Canvas palveluiden suunnittelun ja kehittämisen apuvälineenä
Mitä on Avoin ja mukaanottava yhteisöllisyys
1 Termodynaaminen systeemi
Oikea palvelut oikeaan aikaan
2 Terveysosaaminen.
ASIAKASOSALLISUUS PÄÄTÖKSENTEOSSA JA PALVELUIDEN SUUNNITTELUSSA
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Logot ja brändit; näkökulmia mediakasvatukseen
Yhteiskehittäminen Innokylässä
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
KESKITETYN PALVELUN KOULUJA JA LUOKKIA
Opintopsykologi Katja Hietanen
Taloudellisesta arvioinnista
Liiketoimintasuunnitelma
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
TESTAUSKANVAS RAJAUS Mitä ratkaisua tai konseptia testataan?
Esityksen transkriptio:

Tarkoitukselliset systeemit Teleologisuus, systeemillä on tarkoitus Teleologisuus, systeemillä on tarkoitus Suoriutumiskyvyn mitta Suoriutumiskyvyn mitta Ympäristö, systeemin rajaus Ympäristö, systeemin rajaus Asiakas, suunnittelija, päättäjä Asiakas, suunnittelija, päättäjä Systeemillä on keskenään vuorovaikutuksessa olevia osasysteemejä Systeemillä on keskenään vuorovaikutuksessa olevia osasysteemejä Systeemillä on resursseja Systeemillä on resursseja Systeemillä on tietty jatkuvuus Systeemillä on tietty jatkuvuus

Hankalat ongelmat (’wicked problems’, Rittel 1972) Rationaalisuuden paradoksit Rationaalisuuden paradoksit Vaikutuksien ennakoinnin vaikeus Vaikutuksien ennakoinnin vaikeus Epävarmuuden kasvu Epävarmuuden kasvu Mallin vaikutus Mallin vaikutus Kesyt ja hankalat ongelmat Kesyt ja hankalat ongelmat

Hankalien ongelmien piirteitä Mahdottomia määritellä tarkasti, määrittely on jo osa ratkaisua Mahdottomia määritellä tarkasti, määrittely on jo osa ratkaisua Ei voi sanoa, milloin ongelma on ratkaistu Ei voi sanoa, milloin ongelma on ratkaistu Ei ole oikeata ratkaisua, vain hyviä/ huonoja ratkaisuja jostain näkökulmasta Ei ole oikeata ratkaisua, vain hyviä/ huonoja ratkaisuja jostain näkökulmasta Hankalan ongelman takana on toinen ongelma Hankalan ongelman takana on toinen ongelma Hankalan ongelman ratkaisua ei voi testata Hankalan ongelman ratkaisua ei voi testata Hankala ongelma on ainutkertainen, ei toistuva Hankala ongelma on ainutkertainen, ei toistuva

Suunnittelun tieteellisyyden haaste Suunnittelijan tieteellinen asiantuntemus ei ole ratkaiseva Suunnittelijan tieteellinen asiantuntemus ei ole ratkaiseva Mukana on aina poliittinen ja/tai eettinen elementti – deonttinen premissi Mukana on aina poliittinen ja/tai eettinen elementti – deonttinen premissi Ihmiset eivät halua olla suunnittelun kohteena, toimintatutkimus Ihmiset eivät halua olla suunnittelun kohteena, toimintatutkimus Useita osapuolia Useita osapuolia Suunnittelu on argumentointia Suunnittelu on argumentointia

Soft Systems Methodology