Buddhalaisuus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Advertisements

OHJAAMINEN.
Tutkimussuunnitelma…
KASVATUSDIALOGI. oKASVATUKSEN SUUNTA JA TARKOITUS EIVÄT VOI OLLA KOSKAAN ENNALTA LUKKOON LYÖTYJÄ oTULKINTA → KORJAUS → TÄSMENNYS → UUDELLEENTULKINTA oJATKUVA.
Kiinalaiset uskonnot:
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
ANTIIKIN SUURET FILOSOFIT
Buddhalaisuus s
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman neljäs luento.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Tiede & tieteellinen menetelmä
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman viides luento.
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Intia s. 70-.
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Peircen semiotiikka Ahti-Veikko Pietarinen Helsingin yliopisto
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Taolaisuus, kungfutselaisuus ja lamalaisuus
Mitä oleminen on?.
16. Uskontojen moninaisuus
Buddhalaisuuden oppi ja pyhä kirja
Hindulaisuuden synty ja oppi
VII Buddhalaisuus Buddhan viisi ohjetta.
Keskustelua kannabiksesta
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Uskonnot yhteiskunnassa
Buddhalaisuus perustaja Siddhartha Gautama 400-luvulla eKr.
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Fenomenologia.
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Jakso VII Buddhalaisuus
Tiibet ja kiina.
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
VII Buddhalaisuus Prinssistä Buddhaksi.
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
OPETUSVINKKI.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
BUDDHALAISUUS Sana buddha tarkoittaa valistunutta. Valaistumisen jälkeen Buddha päätti auttaa muita olentoja saavuttamaan vapautumisen. Buddhalaisia ovat.
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
2. Jakso; Kiina.
Hindulaisuuden oppi ja jumalakäsitys
Buddhalaisuuden oppi ja pyhä kirja
Filosofian osa-alueet
VII Buddhalaisuus Muistiinpanot: Buddhalaisuuden oppi.
Buddhalaisuuden harjoittaminen ja elämäntavat
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
Uskonnon koe 1.
OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA
Mikä on elämänkatsomus?
Buddhalaisuuden synty ja oppi
Buddhalaisuus.
Identiteettikuvien tulkinta
USKONNON TUTKIMINEN USKONTOTIEDE TEOLOGIA
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
Thomas Kuhn Tutki luonnontieteiden historiaa ja päätteli, että tieteen historiassa voidaan tehdä ero normaalitieteen ja tieteen kriisi-vaiheiden välille.
Esityksen transkriptio:

Buddhalaisuus

Buddhalaisuus Alkubuddhalaisuus bön-uskonnossa ja hindulaisuudessa. Kristinuskoakin vanhempi. Keskeinen hahmo: Siddharta Gautama Buddhalaisuutta esiintyy nykyään uskontona, akateemisena filosofiana, kulttina ja oppina Suuntauksia on useita, pääkoulukuntia kolme: Theravada (”pieni polku”) Mahayana (”suuri polku) Vajrayana (”timanttipolku)

Buddhalaisuuden opit Neljä jaloa totuutta: Totuus kärsimyksestä, eli ”pysymättömien asioiden maailmassa on kärsimystä” - Dalai Lama Totuus kärsimyksen syystä (itsekäs halu, ylpeys, takertuminen) Totuus kärsimyksen lakkaamisesta, eli ”kärsimyksen päättäminen on mahdollista” Totuus kärsimyksen lakkaamiseen johtavasta polusta, eli ”jalo kahdeksanosainen polku”

Buddhalaisuuden opit Oikea näkemys: Ymmärrä neljä jaloa totuutta. Oikea aikomus: Luopuminen, hyvätahtoisuus ja väkivallattomuus. Luovu takertumisesta, pahantahtoisuudesta ja julmuudesta. Oikea puhe: Rehellisyys ja hyväntahtoinen puhe. Oikea toiminta: Älä vahingoita eläviä olentoja. Älä ota mitä ei ole annettu. Älä mene kohtuuttomuuksiin aistinautinnoissa. Oikea elinkeino: Harjoita elinkeinoa, joka ei tuota vahinkoa elollisille olennoille Oikea ponnistus: Edistä taitavia mielentiloja ja vältä taitamattomia Oikea tarkkaavaisuus: Pyri jatkuvaan tietoisuuteen itsestäsi, teoistasi ja mielentiloistasi. Oikea keskittyminen: Syvempien mielentilojen saavuttaminen meditaation kautta.

Buddhalaisuus ja Tiede Buddhalainen koulutus alkoi n. 400Eaa luostareissa. Tärkeimmät opetettavat aiheet olivat etiikka, astrologia ja buddhalainen tieto. Ensimmäinen suuri tiedon instituutio oli Nalanda-yliopisto (perustettu noin 450a.d) Tiede: Platonin akatemia 385eaa, joka oli kokoontumispaikka filosofiselle keskustelulle Tärkeimmät totuus, sielu, elämän tarkoitus ja hyvä elämä Yliopistot eurooppaan 1100- luvulla useassa kaupungissa

Buddhalaisuus ja Tiede Keskinäisriippuvuus Kaikkeuden evoluutio Pohdinta ulottuu hengen ja tietoisuuden alueelle Lähtökohtana myötätunto ja hengellinen tiedostaminen Hetkessä oleminen Sekoittuu epämääräiseksi tietokokonaisuudeksi, poliittinen merkitys vähäinen Tiede: Asioiden pilkkominen osiin Materialistinen evoluutio Tutkimus rajoittuu pääosin mitattavaan materiaan Ei pysty eikä pyri selittämään sellaisia aistittavia seikkoja kuten rakkaus ja myötätunto Tulevaisuuden ennakoiminen Tehokas materiaalisen maailman jäsentämisessä

Tieteen ”buddhalaisia” suuntauksia Esim. Hypoteettis-deduktiivinen tieteenkäsitys: hypoteeseja ei tarvitse selittää empiiriseen aineistoon vedoten (mm. Karl Popper) Hermeneutiikka: painoitetaan inhimillistä ymmärrystä. Tiedon keräys on todellisuuden hahmottelua (hermeneuttinen kehä) Fenomenologia: tutkii todellisuuden ilmenemistä ihmiselle hänen kokemusmaailmassaan. Holismi: kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa

Keskustelua Millaisia arvoja koulussa opetetaan? Millaisiksi ihmiset kasvavat näillä opeilla? Miettikää buddhalaisuuden mahdollisuuksia opetuksessa. Tulisiko esim. kahdeksanosainen polun oppia opettaa?

Lisää tietoa saa esim: http://www.bu.edu/wcp/Papers/Asia/AsiaMits.h tm http://www.buddhanet.net/ Dalai Lama: Maailmankaikkeus atomissa ...ja tietty wikipediasta