Lainaus Haasteet lähitulevaisuudessa Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmän kokous Ari Ahlqvist 15.6.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Advertisements

Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Voyagerin Universal Borrowing: käyttöpolitiikka Annu Jauhiainen Helsingin yliopiston kirjasto
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT KDK: asiakasliittymähanke 9. 5
SLS vaalii ja kehittää Suomen ruotsinkielistä kulttuuriperintöä.
ASIAKASLIITTYMÄ FinELib-päivä Ere Maijala Kansalliskirjasto.
KDK:n Asiakasliittymä haasteet ja uudet vaihtoehdot Ari Rouvari.
Kirjastoverkkopäivät Lainaus- ja kaukopalvelutyöryhmä, Mia Kujala.
ASIAKASLIITTYMÄ Triangelipäivä Ari Rouvari Kansalliskirjasto.
Finna ja kokoelmapalvelut – totuus ja teko
Verkko-osuuskunnan ja toteuttajan yhteistyömallit sekä yhteistyön syventämisen mahdollisuudet Jukka Kapela
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet Ari Rouvari ja Esa Kurki.
HAMK Kirjasto- ja tietopalvelut
KIRJASTOVERKKOPALVELUT KIRJASTO- VERKKO- PALVELUT Finna, Melinda ja kirjasto- järjestelmät nyt Kirjastojärjestelmät Melinda Asiakastiedot Saatavuustiedot.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Muistiorganisaatioiden aineistokyselyn satoa Suunnittelija Tapani Sainio, KDK Sovellussuunnittelija Jukka Pennanen, Kirjastoverkkopalvelut, Kansalliskirjasto.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
FinElib Kansallinen elektroninen kirjasto (Kansalliskirjaston yksikkö)
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ Uusi KirjastoJärjestelmä Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö IT
SUMUVERHON TUOLLA PUOLEN – tulevaisuusorientoitunut menetelmä opinto- ja uraohjaukseen.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri KDK Ajankohtaista Asiakasliittymästä
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö yhteistyöseminaari
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Kirjastopalvelut Satakunta University of Applied Sciences | Library Services AMK-kirjastojen Finna-päivä LAMK, Fellmannia.
Relais – kaukopalveluohjelmiston tilannekatsaus Triangelipäivä, Helsinki Minttu Hurme, Päivi Järvinen.
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
UKJ ja ulkoiset järjestelmät AAPA ja FUCIO –yhteistyöpalaveri Ari Ahlqvist.
Kilpailukyky -> kilpailuetu Oppiminen & Kasvattaminen?
W w w. h a m k. f i Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmän Sinikka Luokkanen Valmisteluryhmän pj
Sinä. Juuri sinä voit vaikuttaa siihen Sinä voit vaikuttaa siihen, että apua saadaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti siellä missä sitä tarvitaan.
TURUN YLIOPISTON OSAORGANISAATIOPILOTTI Turun yliopiston kirjasto Leena Järveläinen
Maija Saraste / Oulun kaupunginkirjasto Pohjoisten kirjastojen yhteishanke.
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ 2013 Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö AMKIT-Linnea2 –yhteiskokous
Kansallinen digitaalinen kirjasto Ari Rouvari Jukka Pennanen.
Yhteinen eKirjasto Erkki lounasvuori Keskuskirjasto.
Kausijulkaisupäivät Helsingissä Vallilan fariseukset FinELib/Kansalliskirjasto Nelli-portaali ja e-lehdet.
Arkisto Nina Granlund Julkinen arkisto tuo valmiit tietopalveluvastaukset myös asiakkaiden ulottuville. Arkisto on arvokas tietopankki.
Vaski-suunnittelutyöpaja Turku Työstetty Janne Marniemen esitystä
Langaton lähiverkko ja mobiilipalvelut Oulun kaupunginkirjastossa Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Maija Saraste
Voyagerin SIP2 toteutus Kirjastoverkkopäivät Ari Ahlqvist Bjarne Beckmann.
Kysy kirjastonhoitajalta Nina Granlund Kysy kirjastonhoitajalta Suomalaisten kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Sijaitsee Kirjastot.fi –sivustossa,
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
KDK:n asiakaskäyttöliittymä FINNA Aki Lassila, kehittämispäällikkö
Vastausarkisto Nina Granlund Kirjastot.fi Tietopankki Julkinen arkisto tuo valmiit tietopalveluvastaukset myös asiakkaiden ulottuville. Arkisto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ Uusi KirjastoJärjestelmä Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö RAKETTI-tietohallinto –ohjausryhmä
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ:n toteutusvaiheen rahoitushakemus Ari Ahlqvist Kehittämispäällikkö UKJ-ohjausryhmän kokous
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tuo Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Kymenlaakson digitaalinen pääkirjasto Kymenlaakson kirjastojen yhteinen sosiaalista mediaa hyödyntävä verkkosivusto Verkkotyöryhmä: Mika Hatakka, Sinikka.
UKJ:n moduuleista UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Pekka Linna, CSC.
VERKKOKAUPAT T-TK-1-2 Sara Rocco, Jaana Malm, Miko Pukkinen.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri NELLI, MIHI OLET MENOS? Triangelipäivät Turku Ari Rouvari.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Lisensioitu metadata kansallisissa palveluissa: Finna ja Melinda Nina Hyvönen.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
FINNA Etelä-karjalaAN -hanke
Kuvailustandardien kansallisen kehittämisryhmän kokous,
Tervetuloa kirjastoon Suomessa
Finna-perehdytys Konsortio
Photograph:Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Yhteiskehittäminen Innokylässä
Ennen luottamusverkostoa: Tunnistautumissopimus suoraan pankin kanssa
Esityksen transkriptio:

Lainaus Haasteet lähitulevaisuudessa Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmän kokous Ari Ahlqvist

Asiakasliittymä – haasteen alku & juuri? Kuka on asiakas? –”kaikki näkevät kaiken” Mikä on aineisto? –Tavoitteena kaikki aineisto yhden liittymän taakse –Verkkoaineisto lisää osuuttaan perinteiseen lainakierrossa olevaan nähden

Asiakkaiden piiri laajenee? Kansallinen näkymä ja muut mahdolliset laajat näkymät asiakasliittymässä lisäävät painetta siihen, että asiakkaat pystyvät käyttämään joustavasti kaikkien kirjastojen aineistoa Kirjastojen aineistojen mahdollisimman laaja käyttö voi olla myös taloudellisesti perusteltua

Asiakkaat muualta Perinteisesti asiakkaat rekisteröity joka järjestelmään jota haluaa käyttää –Päällekkäistä tietojen kirjaamista ja ylläpitoa Keskitetty asiakasrekisteri kirjastoille? –Tiedot kaikkien lainajärjestelmien käytössä –Tietojen päivitys keskitetysti vaikka väestörekisterin avulla Kertakirjautuminen kaikille? –Shibboleth myös korkeakoulumaailman ulkopuolisille?

Asiakas muualla Kaukolaina –Se perinteinen, paikallisen kirjaston välittämä Etälainaus –Asiakaslähtöinen kaukolainaus Esim. Voyagerissa käytössä oleva Universal Borrowing –Välittäjänä nyt kirjasto –Miksi ei voitaisi toimittaa vaikka postin kautta? Toisen lainajärjestelmän ei tarvitsisi tietää mitään… Asiakas muualta –…kuin oma, jos olisi yhteinen asiakasrekisteri

Etälainauksen reunaehdot Asiakkaan suoraan asiakasliittymästä tilaamat etälainat ovat periaatteessa mainio asia, mutta: –Taloudellisuus edellyttäisi sitä, että käyttöliittymä tarjoaisi tai taustajärjestelmä hyväksyisi tämän vain silloin, kun lähempää ei samaa aineistoa saa

Kaikenlaista aineistoa Yhden tunnistautumisen pitäisi riittää aineistosta riippumatta –Verkkoaineisto –Ekirjat –Perinteisen aineiston varaaminen ja lainojen uusiminen Asiakkaan kannalta tunnistaumisen pitäisi tapahtua samalla tavalla käyttöpaikasta riippumatta –Jos IP-osoitteita käytetään käyttöoikeuden tarkastamiseen, sen ei pitäisi näkyä asiakkaalle

Aineisto muualla Kaikkialle ei ehkä kannata hankkia kaikkea –Aineisto liikkukoon Logistisia haasteita –Miten halvalla, nopeasti, luotettavasti –Aineiston liikkumisen seuranta Jos lainataan suoraan etäasiakkaalle, kirjanpito lainaavan kirjaston järjestelmässä Jos perinteinen kaukolaina, yhteinen kaukolainajärjestelmä? Välimuotona esim. Voyager-järjestelmän Universal Borrowing – sidoksissa järjestelmään –”lainataan” asiakkaita lainarekisteristä toiseen –Myös aineiston tunnistauduttava toisessa lainajärjestelmässä

Korttipeli Onko eri kirjastojen käyttö sujuvaa, jos kuhunkin tarvitaan oma lainauskortti? Jos olisi yhteinen asiakasrekisteri, voisiko olla yhteinen kirjastokortti? RFID-kirjastokortti? Tarvitaanko korttia ylipäänsä, riittääkö tunnistautuminen –RFID, siru… –Verkossa tunnistautuminen sujuvaa, jos korttia ei tarvita lainaustoimintojenkaan takia

Pelin säännöt Yhdestä luukusta näkyvä kirjastomaailma tuo painetta yhteneviin menettelytapoihin ja aineiston käytön sääntöihin Miten asiakkaaseen sovellettavat aineiston käyttösäännöt saataisiin näkyviin asiakasliittymässä?

Asiakas kaukana, raha verkossa Verkkopankkimaksut syytä saada käyttöön Tavoitteena asiakasliittymässä, mutta taustajärjestelmissä on oltava rajapinnat maksujen kuittausta varten

Tiivistys Yhteinen asiakasrekisteri? Tunnistautuminen? –Kortit? RFID? –Shibboleth? –Kertakirjautuminen riippumatta siitä, mitä aineistoja käyttää Kaukolainaus/etälainaus asiakkaan toimesta? –Logistiikka? –Verkkopankkimaksut Miten asiakasta koskevat aineiston käyttösäännöt näkyviin?

Kiitos!