UNESCOn maailmanperintö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Varsinais-Suomen tuulivoimaselvitys Aleksis Klap.
Advertisements

Yleistä Pääkaupunki: Brasília
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
UNESCOn maailmanperintösopimus 40 vuotta Opetus- ja kulttuuriministeriö Kansainvälisten asiain sihteeristö
Kotiseutumme luontoa.
Kuvia Suomen muinaistaideseura ry:n kulttuurimatkasta
Renor Oy VAPAAT TILAT 1.krs: 135 m 2 Höyläämötie 3, Helsinki Vuokrausesite toimistotilaa 2012.
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Valtatien 4 Oulu – Kemi yhteysvälin kehittäminen
 Kaupunki Kaupunki  Varikko Varikko  Iso palatsi Iso palatsi.
SYNTYYKÖ UUSI LIIKENNEMUOTO ? HISTORIA •Aikojen kuluessa ja teknologian kehittyessä on otettu käyttöön montakin uutta liikennemuotoa (laiva, juna, auto,
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Suomi idän ja lännen solmupisteenä
Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
LIETTUA LIETUVA.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2014 Elinkeino- ja liiketoiminta 4 % Perusrahoitus 67 % Muu täydentävä rahoitus 9 % Ulkomainen rahoitus 3 % Suomen Akatemia 12 %
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Elämänkatsomustiedon oppilasmäärien kehitys Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
JÄRJESTÖTOIMINTA UNESCO ASPNET - KOULUJEN TUKENA Kasvatustyön kehittäjä Marja Laine Opetushallitus,
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Valittu kansa – Israel vai me?
UNKARIN KIERTOMATKA.
Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla
Turun seudun vetovoimaisin kaupunki KAARINAN k a u p u n k i Valomerkki –toimintamalli Stop nuorten päihteiden käytölle Kaarinan kaupunki Kaarinan kihlakunnan.
Suomen kartta.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Flyhov, kalliopiirroksia Askeberga, laivalatomus Länsi-Götanmaa, Ruotsi Kuvat ja teksti: Erkki Luoma-aho.
Suomalaisten yli sata kilometriä pitkien matkojen suuntautuminen.
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tsunamit ja maanjäristykset
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
A! Aalto University 1 Semanttinen Kalevala: Sisällöntuotanto, toteutus ja demonstraatio Tuomas Palonen ja Joeli Takala Semantic Computing Research Group.
KESKIVIIKKO KOTITETEHTÄVÄT. Siis suorat ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan.
LUTERILAINEN KIRKKO.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
ET ja hyvän osaamisen kriteerit vuosiluokka 5:n jälkeen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Hansaliitto.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Jari Hautamäki LLP/Erasmus/Virtual Campus... Edinet-hakemus R&D PRojects at the of year 2005 Active Projects JYVÄSKYLÄ UNIVERSITY OF APPLIED.
Rauma Meren, kulttuurin ja tapahtumien kaupunki.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Sadun ominaispiirteitä Satujen tehtävänä on antaa toivoa!
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
H ELSINGIN V IERASKOTI RY / PERHETYÖ ASUNNOTTOMIEN PERHEIDEN PARISSA J ÄSENJÄRJESTÖPÄIVÄT I LKON KURSSIKESKUS Perhetyöntekijä Hanna-Mari Pusaa.
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
1. Maailmankatsomus ja kulttuuri
Tulevaisuusseminaari - Kokemäenjoen vesistöalueen vesivisio
Helsingin perustaminen
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
1. Maailmanperintö-kohteet
Suomen vähemmistöjen musiikki
Elämää lapissa Emmi ja Santeri.
Keskiajan kirkkoarkkitehtuuria
UNESCOn maailmanperintö
Eremitaasi - Эрмитаж.
Pietarsaari ( Jeppis ).
Mikä on elämänkatsomus?
Rakentaminen tammi-marraskuu 2017
Kroatia.
Jesuiitat Jeesuksen seura.
Eväitä kotimatkalle Leena Mäkelä.
Esityksen transkriptio:

UNESCOn maailmanperintö Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

Maailmanperintö Maailmanperintökohteita oli listalla 9/2012 yhteensä jo 962. Näistä 745 kpl on kulttuuriperintökohteita, 188 kpl luonnonperintökohteita ja 29 kpl yhdistettyä kohdetta (sekä kulttuuri- että luonnonperintö). Nämä kohteet sijaitsevat 157 maailmanperintösopimuksen allekirjoittaneen valtion alueella. Suojelukohteina on hyvin erilaisia asioita järvistä ja puistoista rakennuksiin ja kaupunkeihin. Kukin maa on vastuussa omien kohteidensa hoidosta, mutta UNESCO voi tulla tarvittaessa auttamaan, jos kohteita uhkaa jokin välitön vaara. Suomessa tuli toukokuussa 2013 voimaan kolmas mahdollinen maailmanperinnön muoto: aineeton kulttuuriperintö

Suomen maailmanperintökohteet Suomenlinna Vanha Rauma Petäjäveden vanha kirkko Verlan puuhiomo ja pahvitehdas Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue Struven ketju Merenkurkun saaristo

Suomen maailmanperintökohteet Suomenlinna on tärkeä Itämeren alueen valtapolitiikan ja linnoitustaidon muistomerkki, merkittiin Maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 Vanha Rauma on tyypillinen pohjoismainen puukaupunki. Se on yhtenäinen kokonaisuus, jonka tunnuspiirteitä ovat eri-ikäiset, yksikerroksiset rakennukset, osin keskiajalta periytyvä katuverkko sekä elinvoimainen kaupunkiyhdyskunta asuntoineen, liikkeineen ja palveluineen. Vanha Rauma merkittiin Maailmanperintöluetteloon vuonna 1991.

Suomen maailmanperintökohteet Petäjäveden vanha kirkko on pohjoisen puuarkkitehtuurin muistomerkki, joka edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä. Se merkittiin Maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas ovat ainutlaatuinen ja eheä tehdaskokonaisuus Suomen metsäteollisuuden varhaisvuosilta. Kokonaisuutta täydentävät voimalaitokset ja työväen asunnot. Verla on ollut Maailmanperintöluettelossa vuodesta 1996.

Suomen maailmanperintökohteet Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue Lapin kunnassa Ala-Satakunnassa sijaitseva Sammallahdenmäki on ainutlaatuinen muinaisjäännösalue, joka merkittiin Maailmanperintöluetteloon vuonna1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Kalliolla noin kilometrin matkalla on pieninä ryhminä yhteensä 33 kivistä koottua hautaröykkiötä.

Suomen maailmanperintökohteet Struven ketju Struven ketju on nykyisin kymmenen maan läpi kulkeva kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Perustamisvaiheessa ketju kulki vain Venäjän ja Ruotsin alueella. Se valmistui vuonna 1855. Ketjun tarkoitus oli selvittää maapallon tarkka koko ja muoto. Ketjussa on yhteensä 265 pistettä, 34 parhaiten säilynyttä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkainta (Suomessa 6) on valittu suojeltaviksi vuonna 2005.

Suomen maailmanperintökohteet Merenkurkun saaristo Suomen toistaiseksi ainoa luontokohde muodostaa yhteisen luonnonperinnön Ruotsin Höga Kustenin (Korkean Rannikon) kanssa. Maailmanperintökohteeksi se on valittu suojeltavaksi vuonna 2006 siksi, että kohteessa maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa.

ET-opetus ja maailmanperintö Perehtymällä maailmanperintökohteitten avulla toisen kulttuurin tärkeänä pitämän kohteen historiaan ja merkitykseen ymmärtää aina jonkun puolen omista juuristaan - mitä samaa minun perinnössäni on tai ei ole, mitä arvoja säilytettäväksi valittu kohde edustaa ja mitä se merkitsee minun arvomaailmalleni. Suuri osa kohteista tarjoaa tämän lisäksi esteettisiä elämyksiä tai kosketuspintaa menneisyyden myytteihin. Satu Honkala Maailmanperintöopetus elämänkatsomustiedossa, 2004