ARGUMENTOINTI =toimintaa, jolla kuulija tai lukija pyritään saamaan jonkin asian puolelle tai sitä vastaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Argumentaatio Todistelu, perustelu.
Advertisements

Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Heijastuksia elämästä
Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
LinkedIn - verkostoitumispalveluna Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi
Kaupallisen alan kulttuuri
Tietoturva, 2 ov
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Internetistä haku: USB portti – tiedonhaun vertailua Jouni Ojanperä TP09S
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
 Suvi-työryhmä ehdotti erillistä S2-kypsyysnäytettä maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille.  Oikeusministeriön lausunto varovaisen myönteinen.
- vastaajina lehden tilaajatalouksien lukijoita - nettikysely, Digium Enterprise - vastaajia n. 200/tutkimuskierros - taustaryhminä mm. sukupuoli ja ikä.
Terveysosiaalityöntekijät 60 -vuotisjuhlaseminaari
kielten keskus Säädösten ymmärtämistä selvittävä kysely- ja haastattelututkimus Vesa Heikkinen & Aino Piehl Säädöskielihankkeen.
A4. Argumentointi ja retoriikka
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
DIOJEN JA KALVOJEN MAAILMA
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
* ”Urheilija ei tervettä päivää näe” * ”Nuorille tehdään nykyisin paljon raskaudenkeskeytyksiä.” * ”Suklaa suojaa korkealta verenpaineelta.” * ”Kahvi.
Lukiolaisen opintopolut
Tekstityöskentely (erityisesti ET:ssä) Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
Eläinaiheisen Power Point esityksen tekeminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Vaikuttava puhe 1. Logos 2. Ethos 3. Pathos
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Vaikuttaminen ja vakuuttaminen
Moodlen opetus, projekti- ja intrakäyttö samassa organisaatiossa Pauliina Veräväinen, TaY.
Ops seminaari Askola.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Kansalaisjournalismi on vapaaehtoistyötä, uuden oppimista ja tunnetta siitä, että on osa suurempaa yhteisöä Sampsa Kiianmaa Vehmas Assembly CC.
Ä I 4- KURSSI : KERTAUSTA A RGUMENTAATIO Argumentaatioanalyysissä otetaan huomioon tekstin kirjoittajan teesi eli väite argumentit eli perustelut.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
RAKENNE TARKOITUKSEN MUKAAN! Asiatekstin tyypillisiä rakennemalleja 1 Sari Toivakka.
38 Diplomatia ja puolustusvoimat maan turvana s
Työelämän uudet valvonnan muodot
Tekstin arvojen erittelyä
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
TIETOTURVA Sami Hilli tlpt14B.
Asiatekstin rakennemalleja
17. Löydä oma alasi s. 81‒83.
Tekstitaidon ylioppilaskoe
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Yhteenvetoa mediatekstien vaikutuskeinoista
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
YRITTÄJYYS OP2.
Asiatekstin rakennemalleja
AI8 Argumentatiiviset tekstit
Vaikuttavan tekstin erittelyä = argumentaatioanalyysi
Pikaohje perustelemisesta
LASTEN OIKEUDET.
Kirjoittamisen perusoppeja
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
TEKSTIOPPI s
Marjon matkatoimisto Anna Marjon suunnitella seuraava talvilomasi!
Tuetun päätöksenteon koulutus
Case-linkit sana&search[asiasana]=Yhteistoimintamenettely
Esityksen transkriptio:

ARGUMENTOINTI =toimintaa, jolla kuulija tai lukija pyritään saamaan jonkin asian puolelle tai sitä vastaan

ARGUMENTointi Koostuu teesistä eli väitteestä ja argumenteista eli perusteluista sekä retorisista keinoista. Taustaoletus= mitä tekstin ulkopuolella olevaa tietoa tekstin ymmärtäminen edellyttää?

Teesi: Kreikkaan kannattaa matkustaa Argumentointitapoja Perustelu voi vedota Auktoriteettiin Kaikkihan pitävät Kreikkaa upeana lomakohteena. Arvoihin Kreikka on kaunis. Tapaan, historiaan Olen tottunut matkustamaan Kreikkaan. Jo muinaiset roomalaiset lomailivat Kreikassa. Omaan kokemukseen tai tunteeseen Olen matkustanut paljon Kreikassa, joten voin suositella matkaa sinne.

Argumentointitapoja Perustelu voi nojata esimerkiksi Etuun tai haittaan Kreikan-matka sopii lapsiperheenkin budjettiin. Vastaavaan ilmiöön Kreikka tarjoaa samat nautinnot kuin suomalaisten suosima Espanja. Asian uutuuteen Kreikka tarjoaa uusia elämyksiä. Yleisyyteen Kreikka on jo pitkään ollut aurinkoa rakastavien suosiossa.

Millaisia argumentointikeinoja edustavat seuraavat perustelut?

Teesi: Kannattaa opiskella Olen huomannut lähes päivittäin, miten kemian tunneista on iloa ruuanlaitossa ja biologian tunneista oman terveyden tarkkailussa. Kouluttamattomat syrjäytyvät helposti. Kouluttaminen on pitkäjänteistä itsensä kehittämistä aivan samoin kuin ihmissuhteiden vaaliminen. Lukuisat tutkimukset osoittavat kouluttamattomuuden olevan syy lukuisiin ongelmiin. Esimerkiksi naisten koulutus nostaa koko kansakunnan elintasoa. Yli puolet ikäluokasta käy lukion. Koulutetut elävät pidemmän ja onnellisemman elämän.

Tee TK:sta teht. 5 s. 18 ja vastaa Särmä- kysymyksiin TK:sta s. 16 ja s. 20. Hyvä perustelu riittää, pitää paikkansa, on selkeä, osuu asian ytimeen, sopii tilanteeseen, ei riitele muiden argumenttien kanssa.

TK s. 18 teht. 5 Turhat kyselyt omaksutaan virheellisesti tosiasioiksi. Epämääräisten kyselyiden varaan rakentuva päätöksenteko on kavala menetelmä kuljettaa kansalaisia haluttuun suuntaan. Tampereen kaupungin nettikysely ei täytä totuudellisia vaatimuksia, mutta paikalliset poliitikot ottavat sen tosissaan. Tulkintoja kyselyistä tehdään niin, kuin halutaan. Epämääräisiä Lukijalla on kokemuksia kyselyistä

Argumentaatioanalyysi Millaiselle yleisölle teksti on tarkoitettu? Mikä on tekstin teesi eli pääväite? Mitkä ovat tekstin lähtökohdat eli esisopimukset? Mitä argumentteja eli perusteluja on ? Mitä taustatukea perusteluille esitetään? Mitä varauksia esitetään ja mitä tarkennuksia teesiin ja perusteluihin tehdään? Onko tekstissä myönnytyksiä eri mieltä oleville?

Erittele pääkirjoituksen Ylikiimingin liitos Ouluun osoittanut uhkat vääriksi argumentaatiota.

Internetin hakukone on armoton arkisto Tarkoitettu niille ihmisille, jotka käyttävät internetiä. Teesi: Internetin hakukone rikkoo ihmisen yksityisyyden suojaa. Argumentit: Linkkilistaus voi vaarantaa ihmisen maineen tai turvallisuuden. (haitta) Linkkilistaa muokataan lähinnä kaupallisin perustein (arvo). Yksityisyys työnhakutilanteessa on uhattuna (kokemus). Epämieluisien linkkien poistaminen onnistuu harvoin (yleisyys). Esisopimukset

Internetin hakukone on armoton arkisto Taustatukea argumenteille Tietosuojatoimisto käsittelee parhaillaan 90:tä tapausta. Street view. Italiassa kiusausvideo. Yritykset voivat ostaa niissä itselleen paremman sijoituksen. Työnantajalla on oikeus arvioida vain työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja, mutta ei voida tarkistaa sitä, mitä tietoja työnantaja katsoo Googlesta. Internetin hakupalvelut lupaavat poistaa vain rikollisen tai rikollisuuteen yllyttävän materiaalin.

Mene seuraavaan nettiosoitteeseen ja tee argumentaatiotehtävä. http://www02.oph.fi/etaluki o/aidinkieli/kurssi3/argume ntointi.html

4 hengen ryhmissä kierrätetään tekstit. Tk s. 86 Sarja 2 teht. 5 4 hengen ryhmissä kierrätetään tekstit. Kirjoita kysymys vastaustekstistä paperiin. Kun saat omasi, vastaa kysymyksiin suullisesti. Valitaan paras vastaus monisteen tuntomerkkien perusteella.