PALVELURAKENNESELVITYKSEN SEUTUTAPAAMINEN 9.12.2010 PALVELURAKENTEEN MUUTOKSEN LÄHTÖKOHTIA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Päijät-Hämeen sosiaalipoliittinen foorumi Sibeliustalo, Lahti
Advertisements

Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Kyläfoorumi Valtimolla
Maritta Törrönen, Sosiaalityön professori Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos Lastensuojelun tila nyky-Suomessa.
Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa.
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Sosiaalihuollon laajan väestöpohjan erityispalveluiden organisointi Keski- Suomessa Maakunnallinen kunta- ja palvelurakenneseminaari.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
eri väestöpohjilla Palvelun tuottamisen vastuu?
Luentorunko Mitä sosiaalipolitiikka on
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Valtakunnallinen vammaispalveluhanke Keski-Suomen Vammais-Kaste
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2010 Reijo Ailasmaa.
Länsi-Suomen lääninhallitusLänsi-Suomen lääninhallitus Liikunnan ja kulttuurin PARAS Kokkola Liikunnan edellytysten kehittäminen.
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
KUNTA- JA PALVELURAKENNE UUDISTUU
Strategia 2010 Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto
Hankkeessa mukana kaikki Kanta-Hämeen 11 kuntaa Forssan seutukunta (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä) Hattula, Hämeenlinna, Janakkala ja Riihimäen.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE-
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Nokian kaupungin strategia
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa
1 Hannu Javanainen MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon ja siihen.
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE-
Sote -uudistus – missä mennään, miten & millä eteenpäin?
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa.
Keuruun kaupunki 2006 Maakunnallinen kunta- ja palvelurakenne –seminaari Keuruun seutukunta Timo Louna Kaupunginjohtaja, Keuruun kaupunki.
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
© Tampereen kaupunki Lainrikkoja-asiakkaat kunnallisen sosiaalityön haasteena Maria Palmgren johtava sosiaalityöntekijä Tampere.
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
0 Yhteiset palvelut: perusperiaatteet  Ihminen ja hänen omat voimavaransa keskiöön (”Ratkaisun avaimet ovat asiakkaan taskussa”)  Palveluohjaus on avainasemassa.
Sosiaalihuoltolaki.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Imatra Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
Hyvinvointipalvelujen (sote) uudistaminen SDP POHDINTAA.
SOTE-uudistus hyvinvointi- investointina Kuopion Asumisen päivät 2016 Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous-tiimin päällikkö, SOSTE.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Maija Pelkonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja, YTT Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai päinvastoin?
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste - hankekokonaisuus  Neljä osakokonaisuutta: Lappi, Kainuu, Oulun eteläinen.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Roni Nukarinen Sosionomi (AMK) (perjantaina )
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
HYVINVOINTIKESKUS KUNTALAISINFO ma
Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Saana Savela
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Sote-uudistuksen toimeenpano
Perhekeskustoiminnan työpaja
Esityksen transkriptio:

PALVELURAKENNESELVITYKSEN SEUTUTAPAAMINEN PALVELURAKENTEEN MUUTOKSEN LÄHTÖKOHTIA

Periaatteena Uuraisten kunnassa on ollut, että sosiaalipalveluista päättäminen tulee pysyttää omassa kunnassa ja lähellä kuntalaisia. Kunnassa on ollut vallassa yhteisöllinen toimintatapa, jota kuvaavat yhdessä sovittu visio, missio ja arvot: Uuraisten sosiaalitoimen visio: Uuraisten sosiaalitoimi on ihmisen näköinen, tässä ja nyt toimiva, hyvinvoiva ja vastuullinen organisaatio Uuraisten sosiaalitoimen missio: Tuemme yksilön ja perheen omaa toimintakykyä oikea-aikaisesti. Edistämme hyvinvointia elämän eri vaiheissa toimimalla ennakoivasti ja luovasti. Järjestämme kuntalaisten tarvitsemia palveluja voimavarojemme puitteissa. Uuraisten sosiaalitoimen arvot: Oikeasti asukas- ja asiakaslähtöinen. Aidosti inhimillinen. Vastuullisesti yhteisöllinen. Kunnioittava vuorovaikutus. Joustavasti mukautuva. Hyvinvoiva henkilöstö.

MILLAINEN PALVELURAKENNE TURVAA PARHAITEN LÄHI- JA PERUSPALVELUJEN KESKEISEN ASEMAN JA YHTEISÖLLISEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISTAVAN?

MIKSI LÄHIPALVELUNÄKÖKULMA TULISI OLLA KESKEINEN LÄHTÖKOHTA? Sosiaalipalvelujen järjestämisen ja tuottamisen tasot Keski-Suomen sosiaalihuollon kehittämishankkeen alueellisen toimintaohjelman (2006) mukaan:

”Sosiaalipalveluiden järjestämisen lähtökohtana ovat toimivat, ammattitaitoisesti hoidetut perus/lähipalvelut. Ne voidaan tuottaa joko asuinalueella, kylällä, kunnassa tai seudulla. Näitä sosiaalipalveluita ovat päivähoito, kotipalvelu/-hoito, toimeentulotuki sekä vanhusten ja vammaisten asumispalvelut sekä päivä- ja palvelukeskustoiminta. Myös palveluohjaus, perhetyö ja vajaakuntoisten työllistäminen on luontevinta järjestää lähipalveluna. Näiden palveluiden järjestämisessä on keskeistä paikallisten asukkaiden tuntemus, toimialarajat ylittävä yhteistyö sekä yhteisön voimavarojen hyödyntäminen. Erityispäivähoito, lastensuojelu, perheneuvola, muut vanhus- ja vammaispalvelut, mielenterveyspalvelut ja päihdepalvelut voidaan järjestää vahvassa peruskunnassa tai seudullisesti. Tällöin painottuu erityisesti palveluohjauksen ja avoimen tiedon vaihdon merkitys.”

Kuvio 2: Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelukokonaisuus eri aluetasoilla

”Kunnallisen sosiaalipolitiikan toimintakenttä ei muodostu vain sosiaali- ja terveyspalveluista - ihmisten hyvinvoinnin kannalta olennaista on myös paikallisyhteisöissä tapahtuva kansalais- ja harrastustoiminta sekä ammattilaisten ja kansalaisten yhteistyö ongelmien ehkäisemiseksi. Myös muu lähiyhteisöjen, kuten perheen, naapuruston ja asuinalueen, vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen on keskeinen. Sosiaalipalveluiden yhteistyö kunnan muiden toimialojen – kaavoituksen, asuntopolitiikan, terveydenhuollon, opetustoimen, nuorisotoimen, liikuntatoimen jne. – kanssa on olennainen osa kunnallista hyvinvointipolitiikkaa. Niin ikään yhteistyö työhallinnon, kansaneläkelaitoksen ja poliisin sekä seurakuntien, järjestöjen ja yritysten kanssa on tehtäväalue, jossa tavoitellaan pitkäkestoisia hyvinvointivaikutuksia. Tätä toimintaa on vaikea tuotteistaa.”

Uuraisten kunta kuuluu Jyväskylän työssäkäyntialueeseen ja on väestörakenteeltaan lasten suhteellisella osuudella mitattuna seutukunnan ja maakunnan nuorekkain kunta. Yhteistyösuunnaksi on kunnanvaltuuston päätöksin linjattu Jyväskylän seutukunta. Kyseisen yhteistyösuunnan valitseminen on merkinnyt myös sitoutumista vahvan peruskunnan malliin. Kuntayhtymähallintoa on määrätietoisesti vähennetty viimeisten vuosikymmenien aikana.

Tulevaisuuden palvelurakennetta on suunniteltava lähi- ja peruspalveluiden näkökulmasta, jotta yhteisöllinen palvelujen järjestämistapa säilyy keskeisenä periaatteena toimintoja järjestettäessä. Erityisen suurella harkinnalla tulee toimia, mikäli perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon erityispalvelujen järjestämisvastuu irrotetaan näistä toiminnoista ja siirretään kunta- ja aluetasolta maakunnalliselle toimijalle. Lähtökohtaisesti tämä ratkaisu sisältää vaaran, että perustoiminnot siirtyvät alisteisiksi erityispalveluille, vaikka tarkoitus on pyrkiä päinvastaiseen toimintatapaan. Toimenpidekeskeisen toimintatavan suuntaan siirtyminen on perinteisesti aiheuttanut kustannusten kasvamista ja sektoroitunutta ja siilomaista toimintatapaa.