Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Käytettävyystestaus Oppijan verkkopalvelukokonaisuudessa Hanketiimi 18.4.2012 Satu Meriluoto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Eurooppalainen kielitaidon arviointi- ja testausjärjestö
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
AIPAL - näyttötutkintojen palautejärjestelmä
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakulomake Hakulomakkeen luonti, hakeminen ja hakemusten käsittely uudessa palvelussa Marcus Caselius Demotilaisuus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Tuotteen testaaminen elinkaaren eri vaiheissa
Testaus ja testausympäristöt
Tilannekatsaus • Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina oposeminaarin antia •Hankekokonaisuuden määrittelytyön uudelleen organisointi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintojen toteuttamisen sääntöjä
Hakeutujan palvelut ja todennetun osaamisen rekisteri
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen raportointiohje Testitapauksen raportointi Havainnon raportointi.
Suunnitelma ohjelmiston testaukseen
Osaamisen ja sivistyksen asialla HAREK JA YHDEN PAIKAN SÄÄNNÖS Laila Puranen HAREK-seminaari
Käytettävyystestaus GenMetrics projektissa Jonas Alam
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen testausohjeet Yleisohjeet testaukseen Havaintoraportin täyttäminen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestaus – Kick-off.
© 2012 Tieto Corporation Vaatimukset ja Testaus – Kokemuksia TestausOSYn seminaari , Tapiola Erkki Pöyhönen Lead Test Manager Tieto, Enterprise.
Mikä on Peppi projekti ja miten se etenee?
Oppijanumero ja käyttäjien yksilöinti
Projektikatselmus Publicum Teknillinen korkeakoulu Publicum-ryhmä.
AS Automaation käyttöliittymät – Harjoitustyö 2009 ‹#› AS Automaation käyttöliittymät Harjoitustyö 2009  Harjoitustyö tehdään 3-4 hengen.
Ketterä testaus ja testauslähtöinen kehitys
Verkkopankin käytettävyys
T Projektikatselmus Ampel 3. Toteutusvaihe
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Asiantuntijaryhmän työskentely
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintopolku.fi tilannekatsaus KoTVejaos
Opintopolku.fi tilannekatsaus
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleistä Finna-työskentelystä Erkki Tolonen
Ohjelmistotuotanto kevä 2010 Juho Hirvonen Mikko Nieminen Tuomas Saarela.
OHJP Kalenteriprojekti – Statusraportti iteraatio4 loppu
Johdatus ohjelmointiin Ohjelmistosuunnittelu Jaana Holvikivi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Neuvoston suositukset epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista -Suosituksen keskeinen sisältö -Toimeenpano -Toimeenpanoon.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestitapausten kuvausohje.
Ohjelmistojen suunnittelumenetelmät ja –työkalut
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestaus – Kick-off.
AIPAL – näyttötutkintojen opiskelijapalautejärjestelmä
Projektikatselmus Publicum Teknillinen korkeakoulu Publicum-ryhmä.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita.
Heuristinen arviointi Antti Nummiaho Johdanto (1/3) Heuristinen arviointi on käytettävyyden arviointia ilman käyttäjää. Se on yksinkertainen,
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ulla Rönnberg Aikis –hankkeiden IV käsikirjoitusseminaari AIKUISTEN MAAHANMUUTTAJIEN KIELIKOULUTUS-
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleistä Finna-työskentelystä Erkki Tolonen
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen YLIOPISTOJEN OPISKELIJAVALINTOJEN VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISSEMINAARI.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi AIKIS -hanke Teknisen toimivuuden määrittelyt Keskustelun pohjaksi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutustarjonta Outi Kivipelto
1 Arkkitehtuuriin liittyvien kuvien teko Sekvenssikaavio Komponenttikaavio Luokkakaavio Ohjausryhmän palaveri Toimitussisällön tarkastelu Vaatimusten läpikäynti.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankkeen tilannekatsaus Synergiaryhmä.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakeutujan palvelut ja todennetun osaamisen rekisteri Tilannekatsaus Antti Ylä-Jarkko.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalvelukokonaisuuden ja KoTVe-projektin tilannekatsaus
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestaus – Miksi ja miten?
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
© Conformiq Software Ltd. | The Future of Software Testing Käytettävyystestaus.
T Henkilökohtainen SE harjoitus
Vuosi 2011 lyhyesti: Tavoiteohjattuun suunnitteluun pohjautuva käyttäjä- ja vaatimusanalyysi valmistuu tammikuussa 2011  KONSEPTI Konseptin käytettävyystestaus.
T Personal SE Assignment Pauli Aho Personal SE Assignment Valittu aihe ja menetelmä Käytettävyystestaus (usability testing) ISO :
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KSHJ Korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä Anita Johansson.
Käytettävyystestaus GenMetrics projektissa Loppuraportti Jonas Alam
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakeutujan palvelut ja todennetun osaamisen rekisteri Tilannekatsaus Antti Ylä-Jarkko.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESOK –HANKKEEN (TYÖRYHMÄ 1) KOKOUS
Finnan ohjelmisto ja sen kehittäminen
Finnan kehittäminen Erkki Tolonen
Ryhmä 3 Timo Anttonen, Miro Salo
Finnan kehittäminen Erkki Tolonen
TESTAUSKANVAS RAJAUS Mitä ratkaisua tai konseptia testataan?
Opintopolku-info
Opintopolku.fi uudistuu oppijan parhaaksi
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Käytettävyystestaus Oppijan verkkopalvelukokonaisuudessa Hanketiimi Satu Meriluoto

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tavoite tuotteesta löydetään käyttöön liittyvät ongelmat jo tuotekehityksen varhaisessa vaiheessa. mitä aiemmin tuotteen prototyyppiä päästään testaamaan, sitä enemmän käytettävyystestauksesta on tuotekehitykselle hyötyä. jos käyttäjäpalautetta saadaan vasta katselmoinneissa tai tuotteen lanseeraamisen jälkeen asiakaspalautteena, voi muutosten tekeminen olla hyvinkin kallista ja aikaa vievää agile tuotanto -> agile testaus

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä testataan? testataan jo rautalankamallit ennen tuotantoa testataan käyttöliittymän ymmärrettävyys, sujuvuus ja työnkulut

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Miten testataan? testiasetelma kaikille samanlainen pöytä kone+näyttö tai kannettava videotallennus moderaattori (testaaja) tehtäviä tärkeimmistä työnkuluista esim. ”Täydennä organisaation puuttuvat tiedot” tai ”Luo uusi hakukohde”. kysymyksiä tehtävien tekemisen lomassa haastattelumaisia tarkentavia kysymyksiä siitä mitä henkilö ajattelee ja odottaa

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Testihenkilöt 0,5 tunnin sessio per osallistuja 6-8 käyttäjää (virkailijoita eri organisaatioista, testattavien palveluiden tulevia käyttäjiä) todellisia, mutta mahdollisimman ”viattomia” käyttäjiä, ei siis kehittämistyöhön osallistuneita katselmoinneissa mukana kehittäjiä ja päälliköitä, testeihin ensi kertaa järjestelmän näkeviä peruskäyttäjiä

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Testien suorittaminen käyttäjäryhmät suorittavat hallituissa olosuhteissa samat testitehtävät samassa järjestyksessä käyttäjille annetaan samat tarvittavat lähtötiedot ja heitä ei opasteta testien aikana moderaattori voi kysellä esim. ’Mitä oletat valitsemastasi valikosta löytyvät?’ testi videoidaan määrittelijät (ja käyttöliittymäsuunnittelijat) voivat seurata tilannetta reaaliaikaisesti videoyhteydellä

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tulokset suunnittelijat saavat välitöntä palautetta jo testiä seuratessaan tulokset siirtyvät nopeasti testistä määrittelyn tarkennuksiin ja korjauksiin raportointi voi olla kevyttä raportissa löydökset ryhmitellään niiden vakavuusasteen mukaisesti löydösten yhteydessä esitellään mahdolliset korjausehdotukset

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Aikataulu - rautalankatestit vko 17 – 2012 / virkailija - tarjonnan ylläpito vko 22 – 2012 / virkailija - lomakkeiden hallinta vko 33 – 2012 / virkailija – valintasäännöt + virkailija - hakemusten käsittelyprosessit vko 40 – 2012 / hakija - tarjonnan selailu vko 49 – 2012 / hakija - hakuprosessi vko 2 – 2013 / sisällönhallinta

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Aikataulu – lopputestit tuotteella Ennen julkaisuja vko vko vko

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Lopulliset käytettävyystestit julkaisujen käytettävyystestien järjestelyt: hyväksymistestaustyyppinen käytettävyyden ja käyttökokemuksen testaus 1 – 1.5 tunnin sessio per osallistuja 10–15 käyttäjää (virkailijoita eri organisaatioista, testattavien palveluiden tulevia käyttäjiä)