Riippuvuus tupakoinnista

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakoinnin aloittaminen
Advertisements

Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Sama keho ja sama pää koko elämän
Tupakoinnin lopettaminen
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
”Jos olisin tienny, mikä helvetti siitä alkaa, niin en olis koskaan alottanu. Mutta en tienny. Kunpa muut tietäisivät.”
Kiukustumisen kulku Luento nro 2..
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Elimistön puolustusjärjestelmä
Tupakointi ja työelämä
VUOROVAIKUTUS.
TUPAKOINTI KOULUAIKANA
Alkoholi.
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Joutsenon koulu on KiVa-koulu
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
Riippuvuus eli addiktio
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Alkoholista asiallisesti
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Hermosolun rakenne ja toiminta
Mielenterveyden häiriöt
Tupakoinnin vieroituksen työkaluja
Riippuvuudet.
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Päihdyttäviä paineita
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Mielihyvä & Riippuvuus
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
TE1 riippuvuus Hurtig
Päihdyttäviä aineita.
Tupakan terveydelliset haittavaikutukset
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
Tupakka mediassa tyokalupakki.net.
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
NIKOTIINI-RIIPPUVAISUUDEN HOITO
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
8 Riippuvuus.
Mielihyvää vai riippuvuutta?
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

Riippuvuus tupakoinnista

Mitä riippuvuus on?

Mitä riippuvuus on? Riippuvuuden kohde ohjaa ja hallitsee elämää, itse ei pysty säätelemään tai hallitsemaan aineen käyttöä tai käytöstään Pakonomainen ja toistuva tarve etsiä mielihyvää jostain aineesta tai käyttäytymismuodosta Elimistö tottuu riippuvuuden myötä aineeseen: -pakko saada, jotta riippuvuusoireet häviäisivät -tarvitaan yhä suurempi annos mielihyvän tuottamiseksi

Tupakkaan kehittyy voimakas riippuvuus Tupakointi aiheuttaa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Riippuvuus tupakasta on voimakkaampaa kuin riippuvuus alkoholista. Aluksi halutaan polttaa mielihyvän saamiseksi, lopulta tupakkaa pitää polttaa pahan olon torjumiseksi. ”Tupakasta tulee paha tapa. Siinä ei ole enää mitään hohtoa tai hauskaa. Sitä on vain pakko saada selviytyäkseen eteenpäin.”

Tupakoinnista on monella tapaa riippuvainen Fyysinen riippuvuus Riippuvuus tupakan nikotiinista Tupakoinnin myötä aivoihin syntyy reseptoreita, jotka vaativat nikotiinia Psyykkinen riippuvuus Henkinen riippuvuus Tupakointi on opittu tapa ja keino hallita tilanteita ja tunteita Sosiaalinen riippuvuus Riippuvuus yhteisistä tupakointitilanteista ja niiden tuomista ihmissuhteista Tupakointi nivoutuu osaksi arkea ja sosiaalista elämää

Pohdittavaksi Mistä tietää, että on riippuvainen tupakasta? Miltä riippuvuus tuntuu? Miten riippuvuus näkyy jokapäiväisessä elämässä? Fyysinen riippuvuus? Psyykkinen riippuvuus? Sosiaalinen riippuvuus? Miten riippuvuudesta pääsee eroon? Mitä vaikutuksia erilaisilla riippuvuuksilla (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen) on tupakoinnin lopettamisen kannalta?