MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA 2006-2009 Loppuseminaari 7.6.2010 Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

IPCC-työn merkitys suomalaiselle päätöksenteolle Pirkko Heikinheimo WG II –tiedotustilaisuus
Metsä Tieto Osaaminen Hyvinvointi Metsien kestävä ja monipuolinen käyttö luo pysyvän pohjan suomalaisten hyvinvoinnille Metla yhdistyy Maa- ja elintarviketalouden.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
MMM29:00/2003, (c) Maj-Lis Aaltonen Tutkimushankekuvausten yhteishaku  MATRI ja julkinen tutkimustieto  tutkimustiedon saatavuus.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Metsäntutkimuslaitos MOSSE: Ekologiset tarkastelut yksityismetsien aluetason yhteistoiminnallisessa suunnittelussa. Sosiaalinen kestävyys.
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
Active wetlands Active wetlands •Maatalous on merkittävä typpi- ja fosforikuormittaja Itämeren alueella •Kosteikot ovat tunnustettu.
– 1 – Sosiaalisten vaikutusten mittaamisesta Jaana Merenmies, Response-projekti
ARKISTOLAITOKSEN STRATEGIAN 2015 PÄÄKOHDAT. Arkistolaitoksen toiminta-ajatus Arvot Visio Keskeiset strategian tavoitteet Toteuttamisen keskeiset keinot.
MATRI MI Tietorakenteet Projectnet.fi koekäyttöön Luonnonvara-alan hankekuvausten hakemisto Hankehaavin englanninkielinen.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Seurannan kehittäminen ja kuormitusmallien jalkauttaminen maatalousvaltaisten valuma- alueiden hoito- ja toimenpideohjelmien työkaluksi - SeMaTo Suomen.
Maa- ja metsätalouden vesienhoidon tutkimusohjelma ( )
V ESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMAN LOPPUSEMINAARI Säätytalo Hannele Nyroos, LYMO.
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute Hajakuormituksen hallinta metsätaloudessa – HAME Leena Finér.
Vesienhoito ja maatalous Lapissa
Tiken näkemys | Hellstedt / Lehto | VIPin viisi palvelua - mitä ne ovat, milloin ne tulevat ja miten ne vastaanotetaan? Tiken näkemys Ari Hellstedt.
Automaattinen vesistöseuranta MAASÄÄ-hankkeessa Kuva: Jani Poutiainen / Ilmatieteen laitos Sirpa Thessler Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT)
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Monitavoitteellisten vesiensuojelukosteikkojen vesistöalueittainen kohdentaminen (VESKO) Suomen ympäristökeskus ja Lounais-Suomen ympäristökeskus Maa-
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen Päivi Jokitalo Kirjastoverkkopäivät 2010.
Mari Pajala Ympäristöasiantuntija Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukset - Autoalan toimenpideohjelma.
Pellon vesitalouden optimointi tilatasolla, PVO
OPETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö/Ari Saarinen/pmm/ /1. YLIOPISTOKESKUSPÄIVÄT KAJAANI Yliopistokeskukset.
MAASEUTUPOLIITTINEN SELONTEKO MAASEUTUPOLIITTINEN KOKONAISOHJELMA ”Maaseutu – hyvinvoinnin lähde” Valmisteluprosessi ja.
Vesienhoidon tutkimusohjelman loppuseminaari
VARELY /Olli Madekivi1 Aluehallinnon tietotarpeita maa- ja metsätalouden vesienhoidon suunnittelussa ja seurannassa Olli Madekivi Varsinais-Suomen.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Viestintäsuunnitelma
KUSTANNUSTEHOKKAAN VESIENHOIDON TOIMENPIDEYHDISTELMÄN MUODOSTAMINEN
Osuustoimintatutkimuksen päivä 2008 Kuopio Kuopion yliopisto Osuustoiminnan neuvottelukunta Osuustoiminnan opetus: kommenttipuheenvuoro Tapani.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/Ammattikorkeakouluyksikkö/as / /1. Rakenteellinen kehittäminen Ammattikorkeakouluja muodostettaessa.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Seminaari Suomen ympäristökeskuksen Auditorio Helsinki Elina Nikkola, MMM.
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset sisävesien ekologiseen tilaan – kalaston vasteet vuoden 2007 seurantahavaintojen perusteella Martti Rask,
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
School-university partnership Kokemuksia koulun ja yliopiston välisestä kumppanuusyhteistyöstä kokosi: Erja Syrjäläinen.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
VAMPO – PÄÄTÖSSEMINAARI ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS- LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HAVAITSEMAT VAIKUTUKSET.
FRESHABIT Pienvesistrategian toimenpiteiden toteuttaminen hankkeessa J. Ilmonen, Metsähallitus, luontopalvelut Pienvesistrategia sanoista teoiksi –miniseminaari.
AMMATTIKORKEAKOULUJEN OHJAUS JA RAHOITUS TULEVAISUUDESSA Johtaja Hannu Sirén
Avoimen tiedon ohjelman toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelmasta  Toimintasuunnitelma syksyksi 2014 on koottu ohjelman keskeisistä suunnitteludokumenteista.
Datan hallinnan asiantuntijan työnkuva ja siinä tarvittava osaaminen
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Metsäntutkimuslaitoksen aluehallintouudistusta valmistelevan työryhmän kuulemistilaisuus MMM Kannuksen yksikön henkilöstön kannanotto Antti.
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen
Tartu syöttiin – kunnostusvinkkejä tulevaisuudelle
Neuvottelukunta – mitä se tarkoittaa ja miten se toimii?
Esityksen transkriptio:

MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Loppuseminaari Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM

Tutkimusohjelman tavoitteet A) Eri politiikkasektoreiden tavoitteiden ja toimenpiteiden yhteisvaikutuksen ja käytäntöön sovellettavuuden arvioiminen vesien tilan, tulvien ja vesienhoidon suunnittelun kannalta B) Maa- ja metsätalouden vesienhoitomenetelmien kehittäminen C) Maa- ja metsätalouden vesistökuormituksen ekologisten vaikutusten tutkiminen D) Perusteiden selvittäminen maa- ja metsätalouden vesistökuormituksen ja –vaikutusten seurannan kehittämiseksi E) Maa- ja metsätalouden vesienhoidon taloudellisten kysymysten selvittäminen

Hankkeet TUTKIMUSHANKETEKIJÄKESTORAHOITTAJA Konsortio: Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset sisävesien ekologiseen tilaan ja niiden tavoitekuormituksen määrittäminenSYKE YM Vesienhoidon kustannustehokkaat menetelmät ja monitavoitteiset toimintatavatSYKE MMM Vesiensuojelun ja tulvien hallinnan yhdentäminen metsätalouden kunnostusojituksessa: putkipatojen, kosteikkojen ja tulvametsien vaikutukset vesistökuormitukseen ja tulvariskeihinOulun yliopisto MMM Monitavoitteisten vesiensuojelukosteikkojen vesistöalueittainen kohdentaminenLounais-Suomen ympäristökeskus2006MMM Pellon vesitalouden optimointi tilatasolla - ravinteiden hyväksikäytön tehostaminen ja vesistökuormituksen vähentäminenSalaojituksen tutkimusyhdistys ry MMM Kustannustehokkuus maatalouden vesiensuojelussaMTT/Taloustutkimus MMM Seurannan kehittäminen ja kuormitusmallien jalkauttaminen maatalousvaltaisten valuma-alueiden hoito- ja toimenpideohjelmien työkaluksiSYKE MMM Vesiensuojelun taloudelliset hyödyt Suomessa (VeHy)MTT/Taloustutkimus MMM Hajakuormituksen hallinta metsätaloudessa (HAME)Metla MMM

Sektoritutkimuksen neuvottelukunta Perustettiin 2007 Tehtävät: edistää ja vahvistaa ministeriöiden ja hallinnonalojen välistä sektoritutkimusta koskevaa yhteistyötä valmistella ja tehdä esityksiä ministeriöiden yhteisistä sektoritutkimuksen tutkimusohjelmakokonaisuuksista ja koordinoida niiden toteuttamista ja kilpailuttamista seurata ministeriöiden ja muiden rahoittajien käynnistämien tutkimusohjelmakokonaisuuksien toteutumista ja raportoida niistä valtioneuvostolle ja asianomaisille ministeriöille valmistella ehdotuksia sektoritutkimuksen rakenteellisesta uudistamisesta suorittaa muut valtioneuvoston tai opetusministeriön antamat neuvottelukunnan toimialaan liittyvät tehtävät

LYNET ( VN:n asetus 797/2009) MTT, Metla, SYKE, RKTL, GL, Evira Yhteiset toiminnot –tutkimusohjelmat –asiantuntijapalvelut ja seurannat –tietovarantojen hallinta ja yhteiskäyttö –tuki- ja infrastruktuuripalvelut, IPR-asiat –laboratoriotoiminnot –kansainvälinen toiminta –osaamisen hallinta yhteistyö muiden kumppanien kanssa –yliopistot, muut tutkimuslaitokset (esim. GTK, IL, VTT, VATT...), amkk, ym.

Mitä jatkossa? 1) Miten VEHO:n tuloksia voidaan hyödyntää ja miten niiden käytettävyyttä voidaan edistää? 2) Mitä vesienhoitoon liittyvää tutkimusta tulisi edistää jatkossa? Minkälaisesta tutkimuksesta olisi eniten hyötyä vesienhoidon suunnittelussa ja käytännön edistämisessä? Miten tutkimuksessa voidaan ottaa huomioon alueelliset tarpeet? 3) Miten vesienhoidon seuranta järjestetään tulevaisuudessa tehokkaasti ja miten seurannan resurssit voidaan turvata?

Lisätietoja